Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Col·legi de Metges de Catalunya ha inhabilitat un metge per haver recomanat a un pacient amb càncer teràpies alternatives sense cap fonament científic; en aquest cas se suggeria al malalt que fes uns banys d’aigua de llum. Les institucions s’estan posant les piles en perseguir aquest tipus de pseudomedicina o, com a mínim, no encoratjar-les. Així, l’any passat es va posar punt final a un màster d’homeopatia que s’oferia a la Universitat de Barcelona i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, amb poc temps de diferència, va eliminar els cursos d’homeopatia que oferia des de feia anys.

Aquest tipus de teràpies sovint funcionen –quan funcionen– com aquelles pilotes de plàstic que es van posar de moda fa uns anys i que asseguraven que podien rentar la roba sense necessitat de sabó. Hi ha brutícia que només amb aigua ja surt, hi hagi o no una pilota pel mig. Doncs el mateix passa amb algunes teràpies alternatives: no fan cap mal quan s’apliquen i la malaltia (faringitis, per exemple) desapareix simplement perquè han passat uns dies i el cos humà, per si mateix, és capaç de curar-se sol.

Faríem bé els periodistes de no alenar tractaments ni teràpies que suposadament han d’anar bé per a la nostra salut sense un metge col·legiat de referència: dietes sense gluten per a no celíacs, suposats batuts que eliminaran les toxines del nostre cos (mentre fem running per la Diagonal empassant-nos el fum dels cotxes) o xerraires que asseguren que amb plantes i argila pots viure fins als 120 anys. Molts dels remeis que recomanen seran innocus per al cos, però no tots. ‘Què puc esmorzar? Tinc intolerància a la lactosa i la fructosa’, va preguntar-li una persona amoïnada per la seva digestió en el consultori radiofònic que li havien muntat: ‘Senyora: iogurt, fruites i mel! Això no pot anar malament mai a ningú’. El perill de donar un micro a qualsevol és aquest: que el xerraire et pot crear un mal de panxa sense ni imaginar-s’ho.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.