Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fa 48 anys Nova York era testimoni de l’inici de les lluites i reivindicacions LGTBI al carrer. A partir d’unes detencions al bar gai Stonewall Inn, les persones LGTBI sortien al carrer per manifestar el seu rebuig i reivindicar els drets de ciutadania. A partir d’aquests fets el 28 de juny es va instituir com el dia per l’alliberament de les lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. Aquest 28 de juny, dia per l’alliberament LGTBI, es commemora molt més que Stonewall. El 26 de juny del 1977 es va portar a terme la primera manifestació LGTBI als Països Catalans, en què 4.000 persones convocades pel Front d’alliberament Gai de Catalunya van sortir per la Rambla de Barcelona, exigint la derogació de la Llei de Perillositat social, entre altres demandes, encara les persones LGTBI eren perseguides legalment.

Durant aquest quaranta anys el col·lectiu ha seguit ocupant els carrers, no només el 28 de juny, no només els de Barcelona. El passat 17 de juny Lleida es va omplir de gent que donava color, que omplia de pancartes i lemes, de petons i reivindicacions. Com temps abans ho havia fet Ripollet, Girona, Vic o Berga. Ja no es viu a l’armari sinó que s’omplen els carrers.

A Catalunya es va fer la primera manifestació de l’estat, el primer Consell participatiu de les entitats LGTBI, el primer pla d’acció política institucional per al col·lectiu, la primera àrea de Govern que a nivell executiu coordinava les polítiques LGTBI, el primer ajuntament amb programa i consell LGTBI… en 40 anys Catalunya ha passat de la llei de perillositat social a la llei que garanteix els drets de les persones LGTBI, aprovada el 2014. Una llei pionera i participada.

Omplir els carrers segueix sent necessari per al col·lectiu LGTBI. Persones que estimem sense mirar el sexe o el gènere i que som com sentim, trencant els estereotips. Persones que hem vist com els nostres drets es reconeixien a poc a poc i encara estan evolucionant. Un col·lectiu fet de persones diverses que expressen desitjos, formes de ser i viure diferents i que no volem ser assenyalades en base a aquesta diferència; simplement volem ser i viure sense discriminacions.

El proper 28 de juny les persones LGTBI seguirem omplint els carrers, demanant allò que ens farà lliures: el dret a ser, el dret a estimar.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.