Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El passat 19 de maig, tots els diaris obrien amb la notícia que l’Agència Tributària havia decidir presentar una querella contra Cristiano Ronaldo per frau fiscal. Segons revelava un informe del Ministeri d’Hisenda i Seguretat Social, el crac del Reial Madrid hauria desviat almenys 14,7 milions d’euros a paradisos fiscals. Aquesta evasió correspondria a l’exercici de 2011, en virtut de la qual la Fiscalia de Delictes Econòmics de Madrid ja hauria rebut l’encàrrec d’obrir un expedient i avaluar el possible processament de l’estrella portuguesa.

En un moment en què Ronaldo ha guanyat els principals títols amb el seu club i, en l’àmbit personal, s’ha endut la Pilota d’Or al millor futbolista europeu de 2016, la seva imatge pot quedar seriosament danyada. Veure’l entrar en uns jutjats per respondre davant d’aquestes irregularitats, li faria perdre els crèdits que ha assolit a base de gols i anuncis publicitaris on apareix com a icona dels joves amants de l’esport.

Això ha fet que molts diaris madrilenys, especialment els pròxims al club blanc, hagin iniciat una campanya per salvar la reputació del golejador madridista. Una estratègia inversament proporcional a la que van desplegar contra Leo Messi, al qual van acarnissar-se després que el maig de 2016 fos condemnat a 21 mesos de presó per un frau contret amb Hisenda de 4,1 milions d’euros. El davanter argentí no havia tributat a l’Estat espanyol els 10,1 milions percebuts per drets d’imatge durant els exercicis 2007, 2008 i 2009.

Aquest 14 de juny passat, el diari Marca dedicava diverses pàgines al cas, assenyalant que Ronaldo havia percebut com una “injustícia” la denuncia de la Fiscalia de Madrid. Segons el diari fidel a l’entitat presidida per Florentino Pérez, el crac lusità va obtenir les rendes sense participar a les societats a les quals s’està investigat i que estarien radicades a les Illes Verges britàniques.Ronaldo

També aquest dimarts passat, dia 20, el diari ABC obria en portada una entrevista amb el president del Reial Madrid, segons el qual “no és admissible” la manera en què la justícia ha tractat el jugador portuguès. Entre altres coses, Pérez mostra l’absoluta confiança amb Cristiano Ronaldo i, sortint al pas de la seva possible marxa a una altra lliga europea, assegurava que aviat renovaria pel club blanc. Curiosament, fa un any, el mateix rotatiu s’havia esplaiat en portada contra la causa oberta a Messi, destacant la condemna que havia rebut el jugador argentí per “ocultació maliciosa de fons” a tercers països.

Ronaldo

Però si la premsa de Madrid ha ordit una campanya per “blanquejar” la imatge de Ronaldo, la catalana ha fet el mateix per minimitzar els delictes comesos per Messi i disparar contra el davanter portuguès arran de l’escàndol en què s’ha vist immers aquestes últimes setmanes. Només cal repassar les portades de l’Sport, el Mundo Deportivo o El 9  per veure el tractament que els rotatius blaugranes han donat a la notícia.

Ronaldo

La històrica rivalitat Barça-Madrid, que tantes hores de televisió, ràdio i pàgines de tabloide ofereix cada dia, ha pres una nova dimensió arrel dels suposats driblings que les respectives estrelles han fet a Hisenda. Una dinàmica endimoniada de foc creuat que, ben segur, deixarà més capítols abans no comenci la pròxima temporada.