Arran de la demanda judicial que hem patit al diari digital CRÍTIC, afortunadament finalitzada unes hores abans de la vista oral, he pogut comprovar en primer persona com n’és d’important, per als projectes comunicatius, comptar amb el suport actiu, gairebé entusiasta, de la gent que ens valora i ens estima.

Són persones que no pertanyen al nostre “gremi”, que fins i tot de vegades ens han mirat amb certa prevenció, quan han cregut que els periodistes no estàvem a l’alçada. Però aquesta mateixa gent, quan veu que el dret a la informació està amenaçat, reacciona de forma activa i, deixant de banda qualsevol recel, es posiciona fermament al costat del periodisme contra aquells que el voldrien submís i emmordassat.

Contra el pesimisme d’alguns (“la ciutadania s’empassa qualsevol cosa”, “no hi ha esperit crític entre els lectors”, “les xarxes socials estan acabant amb el periodime”…), deixeu-me llançar un missatge positiu i encoratjador cap als que ens dediquem a aquest ofici, especialment per les generacions de periodistes més joves, que sovint han d’intentar nedar contracorrent en un mar de consideracions negatives sobre la professió.

Hi ha molta, molta gent que valora el bon periodisme, el que treballa amb rigor i perseverància, el que no es deixa arrossegar pel mal gust ni el sensacionalisme. Que encara creu en la possibilitat de comunicar des de l’honestedat i la independència professional. Fem-nos dignes de la gent que estima el periodisme.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019