Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Reus, des de fa uns dies, és una mica menys lliure i la paleta comunicativa local ha perdut massa color a marxes forçades i injustes. LANOVA Ràdio, que representa 35 anys d’experiència de ràdio arrelada a la ciutat, ha hagut de deixar d’emetre pel 99.8 de l’FM a causa de les pressions de les ràdios privades sobre el titular de la freqüència, que era l’Ajuntament de Castellvell del Camp. Davant la indignació, la resposta popular no ha tardat en fer-se visible: una quarantena d’entitats ja reclamen el retorn a la FM d’immediat.

La lluita de l’Associació Catalana de Radio (ACR), que agrupa les grans cadenes privades i ràdios del Principat, en contra de LANOVA Ràdio es remunta fa tres anys. Curiosament, l’Associació ja va presentar diverses acusacions sobre el model de la ràdio reusenca sis mesos abans que aquesta existís. Oi que sembla increïble?

Segons el comunicat que ha emès LANOVA Ràdio, “les denúncies van ser desestimades per part de les administracions estatals i del Govern competents per faltar a la veritat i les mateixes institucions les han considerat com una manera de desestabilitzar un mitjà que pot fer la competència a les cadenes de ràdio de l’ACR presents al territori”. Finalment, però, l’ACR ha guanyat temporalment la partida i és que, desgraciadament, no s’ha renovat el conveni que l’associació que gestiona LANOVA mantenia amb el consistori i, conseqüentment, la ràdio de Reus ja no emet a la FM des del passat 16 de juny.

Com s’explica que l’Associació Catalana de Ràdio s’hagi dedicat, des d’abans que naixés l’emissora, a difamar i fer la vida impossible a un mitjà amb pocs recursos, ben arrelat al territori i amb molta voluntat de tirar endavant una programació envejable? Aquesta és la seva gran preocupació?

Com deia abans, unes 40 entitats ja han reclamat el retorn a la FM d’aquesta ràdio perquè el projecte es remunta ara fa 35 anys, quan va néixer Ràdio Music Club. Una experiència radiofònica que va dinamitzar i col·laborar estretament amb tot l’entorn local i que bevia de les ràdios lliures d’Itàlia o França.

Després, el projecte es va convertir en Punt 6 Ràdio, una ràdio que anava més enllà dels límits de l’estudi i que va fer d’altaveu d’entitats, associacions i manifestacions socials de la ciutat amb una vocació de servei públic innegable. Des del setembre de 2014, tenim LANOVA Ràdio, que representa Reus i el Baix Camp dins La Xarxa de ràdios locals de Catalunya.

La ràdio actualment compta amb una trentena de col·laboradors i socis per explicar la realitat del territori i ha organitzat centenars d’esdeveniments com taules rodones, presentacions i d’altres que han permès que tothom se senti part d’aquest mitjà que avui reclamem que torni a la FM per l’experiència que l’avala i per la injustícia que ha exercit l’ACR.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.