Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les tècniques de manipulació audiovisual cada cop estan més desenvolupades. L’última frontera és la que han desenvolupat uns investigadors de la universitat de Washington (EUA) en la que han aconseguit que un vídeo de l’expresident del país, Barack Obama, dient unes frases que mai van ser gravades en vídeo. Fins ara aconseguir que les imatges d’algú explicant una cosa quan en realitat en deia una altra era impossible. Les milers de petites expressions facials feien aquests vídeos poc creïbles o fàcilment desmuntables, el que en anglès s’anomena un efecte del uncanny valley que es traduiria com a “vall inquietant”. Amb aquest tecnologia, l’ordinador reconstruïa les expressions d’Obama parlant per tal que digués davant de càmera una frase de la qual en realitat només hi havia l’àudio amb un resultat totalment creïble.

Per a fer-ho van estudiar desenes d’hores de gravacions d’Obama mirant a càmera per tal de reconstruir les posicions de la boca i dels ulls a cada expressió. Per ara, però, només és possible construir aquests vídeos sobre una gravació de la mateixa persona, la reconstrucció de la veu encara no s’ha aconseguit. Una definició més detallada del procñes tècnica la podeu trobar al portal de tecnologia Omicrono.