Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La informació digital viu del clic. Els titulars sempre han estat esquers per pescar l’interès del lector, però l’entorn digital ha canviat la manera de fer informació. Algunes de les estratègies més utilitzades per captar l’atenció són els titulars tendenciosos en forma de pregunta o decàlegs i altres llistats.

Tinc col·legues periodistes que m’han dit que ells no fan clic a moltes d’aquestes notícies, com un gest d’activisme per la defensa de la feina ben feta. L’altre dia un d’ells em va parlar del perfil de Twitter molt interessant: Un Clic Menys. Un col·lectiu que es presenta com un grup de superheroïnes periodistes: “Ens empassem tones d’infomerda per estalviar-te milions de clics inútils”.

La mecànica consisteix en repiular una peça amb notícies de l’estil “Per què els peixos de l’Ebre mengen i beuen mercuri?” i oferir la resposta als usuaris: “Per la sedimentació de la contaminació atmosfèrica, com tots els rius d’Europa”. Fins i tot de vegades hi ha notícies que no responen a l’expectativa que crea el titular, perquè la peça no ho explica o perquè directament ningú no té la resposta.

Si voleu participar de la gesta, fan servir el tema de conversa homònim #unclicmenys. De debò, seguiu-los. Si compartim generació de ben segur que recordareu el Capità Enciam, aquell superheroi amb grenyes que ens va ensenyar a reciclar sota el lema dels petits canvis són poderosos. Potser, podem aplicar el mateix a les notícies de la web.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.