Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

AQUEST DIJOUS, 21 de setembre, a les 8 del vespre, tindrà lloc una concentració davant la seu del Col·legi de Periodistes a Barcelona (Rambla de Catalunya, 10) en protesta per les darreres actuacions de la policia espanyola contra alguns mitjans de comunicació catalans.

L’acte, al qual s’han sumat desenes de mitjans i professions de l’àmbit de la comunicació, està impulsat pel Grup Barnils, que davant l’actual context de repressió política amb vista al referèndum de l’1 d’octubre, fa públic un manifest per denunciar les pràctiques autoritàries amb què l’Estat està vulnerat la llibertat de premsa, un dels pilars fonamentals de qualsevol sistema democràtic.

A través d’aquest manifest, al qual també s’han adherit nombroses d’organitzacions i col·lectius socials, el Grup Barnils mostra la seva preocupació per l’assetjament arbitrari del govern espanyol a fi d’impedir la convocatòria i la campanya pel referèndum. Una actuació que ha inclòs l’amenaça i coacció a periodistes que segueixen la informació, així com el registre a les seus dels diaris escrits, digitals i audiovisuals que difonen els anuncis amb què les institucions catalanes criden a la participació.

Segons assenyala el manifest, les pressions a les redaccions d’aquests mitjans, que ha comportat la identificació d’alguns redactors, constitueix una flagrant violació de la llibertat d’expressió i de premsa, recollits en diversos textos d’obligada referència, com són la Declaració Universal dels Drets Humans (art. 19), el Conveni Europeu dels Drets Humans (art. 10), la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (art. 11) i la mateixa Constitució Espanyola en el seu article 20.

Davant aquesta dinàmica, el Grup Barnils considera que, per respecte a la societat a la qual es deu el periodisme, “no ens podem permetre el silenci”, d’aquí que emplaça al conjunt de professionals de la comunicació que, en virtut dels principis deontològics que regeixen la professió, reclamin la immediata aturada d’aquestes actuacions, una vegada “empobreixen la nostra capacitat d’informar amb qualitat, la llibertat dels nostres mitjans per emetre publicitat i amenacen drets fonamentals”.

També des del País Basc, un centenar llarg de periodistes i mitjans de comunicació han subscrit un manifest en solidaritat amb els mitjans catalans. En línia amb el text del Grup Barnils, aquest manifest mostra l’enuig davant els atacs soferts els darrers dies i insta la societat a mobilitzar-se per garantir les llibertats d’expressió i d’informació com a valors que han de regir una societat veritablement democràtica.