Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El País Valencià va assistir ahir dilluns a una de les diades més tristes dels darrers anys. Desenes d’ultres i neonazis agrupats al centre de la capital van atonyinar diverses persones que participaven a la tradicional marxa en defensa de la llengua i les llibertats. A la manifestació, organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i que tenia el suport de nombroses entitats i partits polítics d’esquerres, també van ser agredits dos periodistes i es va destrossar la parada del diari Jornada davant la passivitat de la policia espanyola que encerclava la zona.

Al temps que anaven succeint les agressions, la majoria de televisions i diaris digitals anaven publicant les instantànies més terribles, on queda palesa la impunitat amb què el grup de neonazis persegueix i apallissa els joves, sense que els agents intervinguin per aturar-ho. Només en un dels instants, s’aprecia que intercedeixen per dispersar-los, quan aquests ja havien comès diverses agressions.

Tot i la brutalitat de les escenes, els mitjans pròxims a la dreta valenciana han restat importància als incidents, quan no els han edulcorat amb titulars que redueixen els fets a l’actuació d’un petit grup d’incontrolats que van afegir-se a la contramarxa espanyolista, la qual no comptava amb la preceptiva l’autorització judicial.

És la òptica que fa servir Las Provincias, el rotatiu degà del periodisme blaver, que encapçala la informació amb el titular «Grups d’ultradreta irrompen i boicotegen la manifestació catalanista». En la seva crònica, es limita a explicar que els elements ultres van intercanviar retrets amb els independentistes i això va obligar els antidisturbis a intervenir per separar-los. Més enllà de descriure que alguns dels participants a la marxa del 9 d’octubre van ser agredits, Las Provincias posa el focus en la controvèrsia que suposava la participació de la CUP, Arran i Endavant a la convocatòria cívica.

La presència d’aquestes organitzacions «catalanistes» també és utilitzada pel Levante. A l’hora de narrar els incidents, aquest diari posa èmfasi en el fet que els violents van abraonar-se sobre el bloc de la CUP i Arran quan aquest «pretenia unir-se a la convocatòria oficial», deixant per sobreentès que aquests col·lectius tenen conductes que haurien provocat la resposta dels ultres.Entre les televisions, cal destacar el tractament que n’ha fet Antena 3, la qual va convertir l’atac feixista en un «xoc a València entre manifestants afins a l’independentisme i un grup de ciutadans amb banderes espanyoles», obviant el caràcter ultra de la contramanifestació programada per barrar el pas de la plataforma 9 d’octubre i l’existència, entre els agressors, de membres dels Yomus, els seguidors radicals del València, i altres de tendència neonazi.

En la mateixa línia s’hi refereixen els diaris La Razón, que resumeix la jornada amb el títol «Batalla campal entre simpatitzants de l’extrema dreta i l’esquerra independentista», Última Hora, que titula «»Xocs i amenaces entre ultres i independentistes alteren la manifestació de la diada a València», o EsDiario, que encapçala la informació amb la llegenda «Incidents en la manifestació de la vesprada a València».

Amb el propòsit d’equiparar els agredits amb els agressors i criminalitzar l’independentisme, EsDiario assenyala que «un grup de manifestants amb banderes estelades i lemes al·lusius als Països Catalans, entre els que figuraven membres de la CUP,  va protagonitzar enfrontaments amb radicals d’extrema dreta».

Aquest biaix dels fets, clarament tendenciós i que pretén eximir de culpes els agressors, també el segueix El Español, que després de titular els fets «Radicals valencianistes i pancatalanistes a bufetades al centre de València», afirma que «el suport a la independència de Catalunya d’alguns manifestants poques hores abans de l’anunci de Puigdemont, [és] en l’origen dels incidents». Per reforçar la idea que no hi havia hagut cap agressió, sinó una baralla entre els bàndols, aquest digital proper a l’extrema dreta recorre a una fotografia on es veu un dels nois agredits defensant-se dels feixistes (imatge que acompanya aquesta notícia).

Així, amb una clara aquiescència o complicitat als botxins, aquest repertori de digitals i rotatius capgiren el relat dels fets per deixar, en la retina dels lectors, la idea que portar una senyera o manifestar-se per la llengua i les llibertats no sols és una imprudència, sinó que suposa una provocació o genera conflictes socials entre la societat valenciana. Una mirada de la realitat que, a més d’emparar, justifica les agressions registrades ahir al centre de la ciutat de València.