Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les mobilitzacions sobiranistes sempre s’han caracteritzat per la seva pulcritud cívica. Totes les marxes s’han fet sense causar el més mínim incident, fins a l’extrem que des d’alguns opinadors s’ha encunyat la famosa màxima que “mai no s’ha arribat a trencar ni un sol paper”, tot i els moments en què la tensió prefigurava l’aparició d’aldarulls.

Així s’ha evidenciat en les actuacions que la Guàrdia Civil va fer a les dependències del diari El Vallenc o el passat 1 d’octubre, durant la mateixa jornada del referèndum, quan agents d’aquest cos i de la policia espanyola van agredir a centenars de persones que van apropar-se als diferents col·legis electorals.

Aquest fet ha posat en valor el moviment, com així ho ha destacat a bastament l’opinió pública internacional, però des d’alguns mitjans espanyolistes no ha estat així, sinó que s’ha pretès enrarir l’ambient a força d’identificar alguns actors del procés amb la defensa de la violència.

Avui mateix, dia 11 d’octubre, davant l’anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de suspendre la declaració d’independència per donar marge a una mediació política, diversos d’aquests rotatius han tret l’espantall dels aldarulls que, suposadament, la CUP estaria preparant a efectes de sacsejar el conflicte al carrer.

Conscients que part de l’esquerra independentista ha qüestionat la mesura presa ahir per Puigdemont, han recuperat el vell axioma d’atribuir a la CUP la creació dels Comitès de Defensa del Referèndum (CDR), els quals –a criteri d’aquests mitjans– tindrien la funció de promoure actes vandàlics contra les forces policials i els interessos estratègics de l’Estat.

Ok Diario, per exemple, assegura en un llarg reportatge que la CUP controla a 30.000 persones disposades a l’enfrontament civil i a elevar la tensió política per tal d’evitar que descarrili el procés de ruptura subscrit amb el govern de Junts pel Sí.

 

 

 

 

També, a efectes de presentar la CUP com l’ariet que el sobiranisme té per imposar les seves vel·leïtats, tant La Razón com l’ABC publiquen avui dues vinyetes (vegeu-les d’esquerra a dreta) on es presenta el partit de l’esquerra independentista com un actor violent i amenaçador per a la convivència i la pau social.

El mateix fa El Confidencial, que amb motiu de la suspensió de la independència adoptada ahir al Parlament, assenyala que avui es tornen a reunir els CDR, grups que aquest mitjà espanyolista qualifica de “milícies urbanes que controla la CUP” i que servirien a la formació anticapitalista per defensar els carrers davant l’embat de les forces policials.

Amb la idea d’establir un lligam amb la inestabilitat i els aldarulls, l’article clou citant l’eslògan “Continuem als carrers, on es guanyen totes les batalles. No defallirem”, del qual afirma que ha fet fortuna entre els cercles dels CDR.

Curiosament, el passat dia 5, El Confidencial obria la secció de política amb la notícia que, segons fonts policials, s’estaria gestant una nova organització armada a Catalunya per conquerir la independència. En aquesta notícia, citava que elements de la CUP estan darrere de la creació d’una “nova Terra Lliure” que ja hauria amenaçat les forces de seguretat en un creixent clima de tensió en el qual sovintegen missatges de l’estil “us traurem a trets i bombes”.

En aquesta línia, el programa ‘Espejo Público’ d’Antena 3 assignava a la CUP la constitució dels Comitès de Defensa del Referèndum, unes “milícies ciutadanes” la funció de les quals seria apoderar-se dels ports, aeroports i altres infraestructures del país amb l’objectiu de controlar el territori.

Qui també assenyala la CUP com a instigadora de la violència és el portal Hispanidad, que en la seva crònica d’ahir dimarts parla de la creació del Comitè de la Defensa de la República Catalana. Un col·lectiu radical que, sota la coordinació del partit de l’esquerra independentista, tindria la missió de provocar estralls i altre tipus d’incidents amb la finalitat –segons indicaria un dels seus comunicats– d’“expulsar la policia feixista i protegir la República Catalana”.