Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir dimarts, 17 d’octubre, l’epicentre de Barcelona va quedar banyat per un mar d’espelmes en solidaritat amb els líders de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats per l’Audiència Nacional espanyola per un suposat delicte de sedició.

El nus que forma l’Avinguda Diagonal amb el Passeig de Gràcia es va transformar en una estora de llum en el qual 200.000 persones, segons dades oficials, van mostrar l’enuig que ha provocat aquests arrestos, amb què l’Estat espanyol malda per avortar el procés sobiranista a Catalunya.

En acabar l’acte, centenars de manifestants van deixar les espelmes en alguns trams de la Diagonal, la seva majoria disposades en fila per no interferir la circulació de vehicles, mentre que en altres encreuaments, van quedar agrupades, cosa que ha obligat els operaris municipals a aturar el trànsit per retirar la cera que havia quedat incrustada.

Pels mitjans de la caverna, les petites molèsties que ha causat aquesta situació ha estat suficient per carregar contra l’independentisme, ja que, per bé que la Guàrdia Urbana va reobrir aviat els trams que afectaven les cruïlles de la cèntrica avinguda amb els carrers Casanova, Muntaner, Aribau i Balmes, ho ha presentat com un greu problema d’ordre públic.

Amb l’objectiu d’elevar l’anècdota a la màxima categoria, alguns digitals publicaven aquest matí que la cera escampada pels manifestants havia causat un veritable caos i incidents que havien alterat la mobilitat al conjunt de Barcelona. És el cas d’OK Diario, que ha obert la notícia amb el titular “Talls i accidents a la Diagonal per la cera que van deixar els separatistes en la seva marxa prosedició”.

En una sola frase, el rotatiu dirigit per Eduardo Inda concatena conceptes tan negatius i estigmatitzadors com “talls”, “accidents”, “separatistes” i “prosedició”, amb una clara voluntat de criminalitzar i relacionar el moviment sobiranista amb una colla de fanàtics que posen en perill el normal funcionament de la capital catalana.

També l’ABC aprofita la situació per afirmar que Barcelona està sotmesa a un “caos circulatori per la neteja de la cera de la manifestació sobiranista”. Segons aquest diari, a causa d’això, s’havien registrat accidents i altres episodis que han merescut la reprovació de molts ciutadans i d’alguns representants polítics.

 

 

 

 

 

 

 

Per sustentar aquesta tesi, l’ABC reprodueix els comentaris emesos pel tuiter d’un noi que passejava per la zona i les declaracions en les quals Alberto Férnandez Díaz, regidor del Partit Popular a la ciutat, exigeix responsabilitats polítiques i que l’ANC i Òmnium assumeixin els costos dels suposats desperfectes.

Pel que fa a El Mundo, eleva el to i utilitza com a epígraf “L’empresonament de Sànchez i Cuixart agita l’independentisme”, per tot seguir obrir la informació amb el títol “Accidents i col·lapse a la Diagonal per la cera de les veles de la manifestació de ‘Els Jordis’”.

Igual que altres mitjans conservadors, aquest rotatiu es fa ressò de la suposada demanda de “mesures expeditives” que ha exigit l’oposició, tot i que només cita Fernández Díaz, i parla de “col·lapse generalitzat” per presentar els organitzadors com a irresponsables en haver “posat en risc la seguretat de conductors i vianants. Provocant, com és lògic, un embut monumental”.

Estirant el missatge cap a l’exageració, trobem La Gaceta, que parla de “La Diagonal, una pista de patinatge per les ceres de les espelmes”, o Caso Aislado, que sobre l’encapçalament “Així és l’egoisme independentista”, ens ofereix una crònica plena d’improperis i que prefigura un drama per Barcelona.

Després d’assegurar que la cera havia perjudicat “milers de barcelonins”, aquest digital d’ultradreta afegeix a la informació el testimoni de dos suposats vianants, que diuen: “Vergonyós. Ja no podem anar a treballar. La Diagonal barcelonina tallada des de Francesc Macià per la cera cremada anit per independentistes” o “És vergonyós. Els independentistes només pensen en ells. A la resta, que els hi donin. Sempre passa el mateix”.

Qualsevol circumstància, sigui més irrellevant o menys, és utilitzat per la caverna per atiar i exacerbar l’odi cap al sobiranisme català, en un clar exercici de contorsionisme i manipulació informativa.