Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

De cara, de perfil, d’esquena o esguardat per Mas: Puigdemont protagonitza avui la majoria de portades, però la tria de la fotografia en cada capçalera envia sens dubte missatges diferents. D’altres, després d’un dels dies més convulsos dels últims anys -a l’espera de què passa avui-, opten per altres imatges, però les relacionen també amb el procés: des de la reina Letizia fins a nens i nenes que onegen banderes d’Espanya.

Adéu, Puigdemont

El protagonista de les portades del dia és sens dubte Carles Puigdemont. El País i El Mundo publiquen avui en portada fotografies molt similars en què el president, d’esquena, abandona la galeria gòtica del Palau de la Generalitat després de la seva declaració. Podríem interpretar-ho com un «adéu» al president.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Portada d'El País

El Periódico tria també una foto en què veiem Puigdemont marxant, en aquest cas de perfil i baixant les escales del Parlament, i reforça el missatge al titular amb un “DUI i adeu”.

Una de les fotos més comentades d’avui és la de Llibert Teixidó a La Vanguardia, que mostra Mas observant la declaració de Puigdemont a la galeria gòtica del Palau. La tria és una reivindicació de l’esperit més «moderat» de l’expresident en qüestions nacionals?

El Punt Avui mostra Puigdemont en el mateix moment però de cara. La sensació que transmet és prou diferent. L’Ara és l’únic diari editat a Barcelona que mostra Puigdemont en el moment de la seva declaració i amb un posat institucional.

La reina d’Espanya, amb el «periodisme rigorós»

José Luis Garci i la reina protagonitzen la portada de l’ABC, una capçalera que ahir va celebrar la 97a edició dels seus Premis Internacionals de Periodisme. En l’acte, en què Felip VI va excusar l’assistència a causa del context polític, va comptar amb Letizia. El titular de portada parla per si sol: «Periodisme rigorós i democràcia són indissolubles». La reina va destacar, segons recull la portada, «la vigència de la premsa com a “referència estable”». Una mostra més de com poder polític i mediàtic van en una mateixa línia.

Les banderes espanyoles no adoctrinen?

A La Crónica de Badajoz i El Periódico de Extremadura, veiem com nens i nenes llueixen banderes espanyoles per rebre els seus pares, policies nacionals que tornen a casa procedents de Catalunya. Un nadó de mesos lluint un mocador al cap amb la bandera, una nena de curta edat que la porta pintada a la galta… Els titulars són «Aplausos y vítores a la Policia» i «Orgulloso de ti, papá». Cap referència a la politització dels infants o a l'”adoctrinament” de què es parla quan es difonen imatges d’infants amb banderes que no siguin l’espanyola.