Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“No ha habido incidencias a destacar, sólo lipotimias y caídas”. Eren les 18 hores d’ahir diumenge, 29 d’octubre, i el diari El Mundo feia balanç de la manifestació espanyolista celebrada a Barcelona, on milers de persones van omplir el Passeig de Gràcia en defensa de l’article 155 de la Constitució i la unitat d’Espanya.

El diari conservador fa una crònica on predominen les referències a l’ambient familiar i festiu que hi havia entre els congregats. En cap moment cita la proliferació d’eslògans que reclamaven l’empresonament de Carles Puigdemont o s’acarnissaven contra la televisió de Catalanya amb el crit de “TV3, manipulació!”.Tampoc esmenta en cap moment els atacs que van rebre els periodistes de la cadena pública, a qui alguns manifestants van llançar monedes i cigarretes enceses, i encara menys les agressions físiques que es van registrar en acabar la mobilització unionista. Tal com recullen algunes imatges, diversos ultres van abraonar-se contra un noi d’origen indi en un dels carrers adjacents al Passeig de Gràcia i es van enfrontar amb agents dels Mossos d’Esquadra a la plaça de Sant Jaume. Alguns dels esvalotadors portaven tatuats la creu esvàstica, duien símbols preconstitucionals i també van intentar saltar la tanca amb què es protegia l’accés al Palau de la Generalitat.

Igual que El Mundo, tampoc La Razón, ABC, OK Diario, La Gaceta, Alerta Digital, El Español i resta de mitjans afins al PP es fan ressò d’aquests incidients ocorreguts en el marc de la marxa unionista.

Quan aquestes imatges donaven la volta el món – i la resta de digitals explicaven la impunitat amb què havien actuat l’extrema dreta-, aquests mitjans ens oferien una mirada càndida i exultant de la convocatòria d’ahir.

A banda de distorsionar la xifra de participació –mentre la Guàrdia Urbana assegura que van assistir-hi 300.000 persones, SCC mutiplica l’assistència per quatre, fins a elevar-la a 1.300.000 persones–, el relat dels portals unionistes es dedica a reforçar el perfil pacífic i transversal dels manifestants, tot introduint, en les respectives cròniques, elements que donen a entendre la seva simbiosi amb la cultura i la realitat catalanes.

É el cas de La Razón, que destaca la presència de la rumba com a so ambient, les proclames en català, la mescla de families d’origen i contextos diversos, gent amb cultura, sentit de l’humor i vitalitat. En definitiva, un moviment de persones amb la capacitat d’incloure i agrupar a militants comunistes, estudiants i persones que, de l’esquerra a la dreta, han lluitat contra la dictadura.

També la coreografia representada s’allunya de cap idea negativa ni estrident. La majoria de cròniques silencien o menystenen les imatges on apareixen lemes contra el govern català, ensenyes feixistes o mirades desfiants o carregades d’odi.

Fins i tot alguns mitjans citen que, en resposta a la suposada manipulació del vídeo “Help Catalonia, save Europa’, de la campanya d’Òmnium ‘Crida per la Democràcia’, s’havia projectat el vídeo ‘Help the Catalan Nationalists’, de Societat Civil Catalana, el qual posaria llum a la manca de llibertats que el sobiranisme hauria sotmès la població des de l’inici del procés.

Excepte El Diario.es, Nació Digital, El Món, El Nacional, ARA i algunes cadenes de radio i televisió, les marxes unioinstes han esdevingut per la caverna una demostració històrica d’aquesta majoria silenciada que, en una clara actitud de seny i civisme, vol agermanar-se amb la societat de la qual s’ha sentit expulsada per, a través d’una votació com déu mana, tornar a la normalitat democràtica.