Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’anomenada Conspiració judeo-maçònica-comunista-internacionalista es va utilitzar els segles XIX i XX per referir-se a la suposada capacitat revolucionària del comunisme o del moviment jueu-bolxevic. En l’actualitat, poques vegades es fa servir, però en el plet català s’ha desempolsat per carregar contra el sobiranisme.

La teoria de la conspiració és un dels recursos amb què la dreta monàrquica i ultraconservadora espanyola intenta desprestigiar i estigmatitzar l’independentisme amb l’objectiu de perseguir els seus objectius polítics.

Prova d’aquesta estratègia difamatòria són les notícies que La Razón i altres mitjans estatals han publicat les últimes setmanes, que apuntarien a un contuberni entre el govern català i la Rússia de Vladimir Putin per acabar amb la unitat d’Espanya.

Avui mateix, 2 de novembre, La Razón publica que Carles Puigdemont i els membres de l’Executiu català exiliats a Bèlgica tenen previst anar a Moscou per internacionalitzar el conflicte.

A la notícia “El tour de l’“exili”: de Moscú a l’ONU”, aquest rotatiu assegura que han programat una trobada amb el govern de Putin aprofitant que aquest ha reconegut les independències d’Ossètia del Sud i Abàsia, cosa que el faria receptiu a les reivindicacions de Catalunya.

Aquesta idea ja l’havia desenvolupat el 27 de setembre, quan va informar que el fundador de Wikileaks, Julian Assange, l’exanalista de la NSA Edward Snowden i la cadena de televisió russa RT estaven conxorxats amb el govern català per promoure i defensar el referèndum de l’1 d’octubre.

El diari dirigit per Francisco Marhuenda afirmava que aquests activistes de la xarxa i diversos tuiters russos “reben diners de Putin per promoure moviments de secessió occidentals”, entre els quals el català, alhora que difonen comentaris a la xarxa de l’estil “a l’Estat espanyol es prohibeix estudiar català”.

Tot i que el passat 3 d’octubre el president rus va afirmar que “el problema català és un assumpte intern espanyol” i que “els llaços i les simpaties entre Rússia i Espanya estan més fortes que mai”, els mitjans espanyolistes han atiat la teoria de la conspiració per demonitzar i criminalitzar la causa catalana.

Des del diari El Mundo també s’assegura que hackers rusos estan al servei del Govern català. Citant fonts policials, explica que un tal Ionov, observador rus, treballa per donar a conèixer l’independentisme català i altres moviments secessionistes d’Occident. “Ens estimen als russos perquè som bons i amables”, diu Ionov. Segons El Mundo, aquest observador “ha rebut 44.000 euros per organitzar una mena de cimera independentista a Moscou”.

Al seu torn, el passat dia 26 d’octubre, El País es feia ressó que Dimitri Medoev, ministre d’Exteriors d’Ossètia del Sud, havia vingut a Barcelona per l’encàrrec de Vladimir Putin amb la idea d’entrevistar-se amb empresaris, als quals els havia remarcat “el paral·lelisme entre el cas català i les repúbliques prorusses teòricament independents i en realitat annexionades a Moscou”.

Sota el títol “Putin atia la independència amb un enviat a Catalunya”, la notícia d’aquest rotatiu cita fonts de la intel·ligència espanyola per afirmar que Medoev és “un funcionari afí a Moscou” destinat a fomentar les secessions de Catalunya i altres regions europees, com les italianes Llombardia i el Vèneto.

També, en un paràgraf, el diari del Grup Prisa parla de la “guerra digital” ordida per afavorir Catalunya i el doble discurs que, segons assegura, utilitza el govern rus per donar ales a l’independentisme català.

La mateixa tesi va emprar El Español  el passat 14 d’octubre, amb el recambolesc reportatge “Putin, un aliat del ‘procés’ a l’ombra”, on explica que Catalunya va ser representada por Enric Folch, de Solidaritat Catalana, en una recent “Internacional independentista” celebrada a Moscou, si bé no ofereix cap dada concreta de les dates d’aquestes trobades ni referències dels seus continguts.

La teoria de la conspiració, lluny de ser una anècdota en la narrativa de la caverna, ha esdevingut un dels ariets claus per presentar el plet català com un perill per a la supervivència de l’Estat i la integritat d’Europa.

 

Un Comentari

  1. andreu

    El tema aquest de Rússia ja fa temps que em fa riure. I després s’adoctrina a les escoles catalanes o a TV3 es manipula la població. Una persona amb un mínim d’intel·lecte i assabentada de l’actualitat internacional deixaria de llegir aquests diaris per mentiders. Aquell que es cregui que Rússia reconeixeria la independència catalana viu a l’extramón. Però jo el que em pregunto és si darrera d’aquesta suposada conxorxa russa que s’inventa la premsa hispanyola no hi ha racisme en contra dels russos? Diu molt de la qualitat informativa hispanyola.