Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El passat dijous, a Nova York, una persona va matar altres vuit en atropellar-les amb una furgoneta. En va ferir dotze més. Un atemptat terrorista semblant al de Barcelona que ens ha agafat cansats i amb cap en altre lloc.

Paga la pena, però, parar atenció a la primera reacció pública del president dels Estats Units, Donald Trump. En un tuit, va qualificar de “dement” i de “malalt” l’autor de la matança, fent una associació —la de violència amb trastorn mental— de la qual no hi ha evidència.

Precisament, el Grup Barnils va treballar amb Obertament sobre aquesta qüestió, analitzant notícies per determinar com aquestes estigmatitzen les persones que viuen amb una malaltia mental. És un estereotip, un mite, una solució fàcil a un problema complex com el terrorisme, una causa falsa per explicar la crueltat.

Les persones amb un trastorn mental no són més violentes que la resta de la societat. I són més susceptibles de patir violència que d’exercir-la.

En l’anàlisi d’articles de 2015, dedicat, precisament, al vincle entre salut mental i violència als mitjans, una de les conclusions a les quals s’arribà va ser que les fonts oficials també transmeten estigma: no podem evitar el que diga Trump, però sí posar-ho en context.

Si no volem estigmatitzar, cal contrastar, desmentir, alertar del perill d’afirmacions com aquesta. Un tuit amb un ressò així bloca i desmereix tota la feina que es fa en aquest sentit. Pesa infinitament més.

La discriminació és una mà que rebrega persones amb trastorns mentals, dones, persones estrangeres, pobres, gitanes. I el silenci que sovint envolta aquestes notícies és com un vent fort que m’allunya d’algun lloc, un vent que se’m fica a casa i tanca una porta amb vehemència.

Guia de mitjans d’Obertament: recomanacions per informar sobre salut mental (PDF)

 

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.