Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La teoria diu que, si no trobes un enemic, fabrica’l. D’aquesta manera, podràs justificar l’embat contra qui no comparteix les teves idees en benefici d’un suposat bé superior.

D’alguna manera, l’espanyolisme sempre ha construït un enemic per cohesionar els seus acòlits i castigar els projectes dissidents que, com és l’independentisme català, planteja una alternativa a l’status quo.

Si la catalanofòbia ha esdevingut un graner de vots per les principals forces estatals, atiar l’odi cap a un actor exterior també ha sigut un recurs habitual de l’unionisme amb vista a perpetrar campanyes demonitzadores o accions de guerra bruta que atempten contra el respecte a la pluralitat i els drets democràtics més bàsics.

I és aquí on entra el magnat George Soros, al qual la caverna fa temps que assenyala com el mecenes del separatisme i altres causes que, suposadament, posarien en risc la identitat, els valors, la seguretat i la convivència a Occident.

Si durant el darrer any, molts mitjans conservadors i afins al Partit Popular han acusat Soros de finançar el procés sobiranista català, avui dimarts, 7 de novembre, La Gaceta hi torna amb una notícia en què retreu al multimilionari d’origen hongarès que interfereixi en la rutina democràtica de la Unió Europea per afavorir lleis concretes.

El digital ultra assegura que, a través de la seva fundació, Soros estaria promovent l’obertura de fronteres a la immigració i l’acostament d’Ucraïna a la UE. Per aquest i altres digitals, des d’Open Society Initiative for Europe, el magnat establert als Estats Units pretén islamitzar Europa i promoure una societat multicultural, la qual cosa faria desestabilitzar el Vell Continent i el seu model tradicional basat en els Estats-nació i el cristianisme.

Així ho explica El Mundo Sputniknews, que en boca dels líders comunitaris i el primer ministre d’Hongria, Viktor Orban, assegura que George Soros ordeix una “mafiosa xarxa” amb el propòsit de construir una Europa barrejada que persegueix “els mateixos processos que van portar a la destrucció de les civilitzacions tradicionals, maneres de vida, cultures i nacions”.

També l’octubre de 2016, a l’espai “Billionarios” d’El Mundo, Jose F. Leal presentava Soros com un “esquerrà, messiànic, conspirador i maligne”, que estaria darrere de les principals trames mundials, entre les quals l’enderrocament de Dilma Rousseff al Brasil, el tràfic mundial de drogues, les teràpies del ‘xoc’, la crisi europea dels refugiats, l’aixecament de l’embargament a Iran o la guerra a Ucraïna.

En un extens article, Leal fa una relació dels motius que, suposadament, l’haurien convertit en un personatge odiat per Rússia, Estats Units, Israel, Hongria, els negacionistes del canvi climàtic o l’església catòlica.

Però no sols estaria fomentant els conflictes arreu del món, sinó que amb la idea de desestabilitzar Europa, Soros estaria ajudant Catalunya en el seu procés cap a la independència política. Així ho han recordat aquestes últimes setmanes Ok Diario, Intereconomía o Alerta Digital.

Aquest darrer portal d’informació general, vinculat a l’extrema dreta, es fa ressò d’una falsa informació apareguda a La Vanguardia el 16 d’agost de 2016, en la qual s’assegurava que la Open Society Initiative for Europe va finançar amb 27.049 dòlars el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), l’organisme creat per la Generalitat per promoure les relacions polítiques i comercials en diferents països.

Tot i que la fundació de Soros va negar cap relació amb Diplocat, Alerta Digital aprofita l’actual context per relacionar Soros amb el procés català, fins a l’extrem d’afirmar que també havia subvencionat el CIDOB (Centre d’Informació i Documentació Internacional de Barcelona). Una entitat que Crónica Popular, un altre mitjà unionista, qualifica erròniament de “think tank independentista”. També Soros va desmentir que hi tingués cap vincle ni l’hagués esponsoritzat mai.

En la lògica de la teoria de la conspiració que l’espanyolisme va construint entorn el procés català, no sols apareix la Rússia de Putin i els seus grups de hackers. George Soros, a qui se l’atribueix totes les plagues i conflictes del planeta, participaria també en aquest trencaclosques, actuant de manera indirecta com la “mano que mece el secesionismo”.