Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Mèdia.cat va llançar al mes d’abril una enquesta per esbrinar a quant i en quines condicions cobren els periodistes ‘freelance’ als mitjans de comunicació del nostre país. Mentre seguim recollint respostes, n’hem presentat alguns resultats preliminars en el marc de la Jornada sobre la precarietat laboral del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Un reportatge a Vice de 10.000 caràcters amb espais inclosos es pagava a 50 euros. Són dades de 2014. La persona que el va escriure encara no ha cobrat. És una de les respostes rebudes a l’enquesta “A tant la peça”, on demanàvem als periodistes ‘freelance’ que aportessin dades sobre col·laboracions fetes. L’enquesta se centra en peces escrites publicades en paper i web en mitjans d’àmbit català, estatal i també local i comarcal. La majoria són reportatges publicats els anys 2016 i 2017.

Vam llançar el formulari a mode de prova al mes d’abril i vam rebre 78 respostes en pocs dies. Ara recollim més respostes, però de moment exposem  alguns dels primers resultats. L’import que es paga per peça en col·laboracions a mitjans és sovint baixíssim. A més, en molts casos el periodista ha d’afrontar pel seu compte les despeses que hagi tingut per fer aquella peça –desplaçaments, dietes, etc.- i per descomptat l’ordinador, gravadora o equip necessari, l’electricitat i l’internet per treballar, etc.

Hem relacionat el preu amb l’extensió de la peça, dividint l’import pactat entre el nombre de caràcters (descartant aquelles respostes on, per manca d’informació, això no era possible). Aquest “import per caràcter” resultant s’ha multiplicat per 3.000 –nombre de caràcters aproximats d’una pàgina en un document de text- per tenir xifres més interpretables. Aquests són algunes de les pàgines més mal pagades:

Un problema greu en les col·laboracions no és només la quantitat pagada, sinó el temps que es tarda a cobrar. De mitjana, els periodistes que han respost l’enquesta han tardat un mes i mig a cobrar les col·laboracions a què fan referència:

Des de Mèdia.cat seguirem recollint informació sobre tarifes i animem els periodistes freelance a col·laborar en l’enquesta. Els mitjans no sempre tenen les mateixes tarifes per a tots els col·laboradors i acostumen a ser poc proclius a fer pública aquesta informació. La nostra intenció és, en el futur, crear una eina col·laborativa que permeti als periodistes consultar i comparar tarifes entre diversos mitjans, a l’estil d’eines com Who Pays Writers, del món anglosaxó.

La precarietat en la professió serà un dels temes que es debatran demà, dissabte 11 de novembre, a l’Assemblea Oberta de Periodistes que tindrà lloc de 10 a 14 hores a la seu de la CONFAVC, organitzada per diverses entitats, entre les quals hi ha el Grup de Periodistes Ramon Barnils, editor de Mèdia.cat.