Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Quedi clar que explicaré la història amb perspectiva feminista, ho aviso d’entrada, donaré una visió de la història parcial i subjectiva, però tan parcial i subjectiva com la història patriarcal que, fins el dia d’avui, ens han colat com a única i universal. Amb una diferència, jo us he avisat”, deia la Berta per obrir el Curs d’Història de les Dones d’Occident.

Que les dones han estat rellevants en la construcció de la història, és un fet. Que hi ha hagut una voluntat i deixadesa expressa i reiterada que les ha ocultat, també. Prendre’n consciència i actuar en conseqüència és un despertar. Un despertar extrapolable a tantes coses que després d’aquest article, res tornarà a ser com abans.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

(Españolas, este párrafo va por vosotras) A vegades pateixo. Què pensaria del procés d’independència de Catalunya si visqués a algun racó d’Espanya? M’adonaria de la parcialitat i subjectivitat de les informacions dels mitjans espanyols? Empatitzaria amb el clam incansable d’una riuada de 2 milions de persones?

I llavors, segueixo patint. En quines altres qüestions hi ha una hegemonia de pensament inculcat? En sóc víctima? Què pensava de la lluita de les PAH fa cinc anys i què en penso ara? Què pensava de la lluita del 15M fa set anys i què en penso ara? Què pensava de la lluita feminista fa deu anys i què en penso ara? Què pensava de les detencions d’independentistes abans de les Olimpíades del 92 i què en penso ara?

Actualment, a Catalunya, persones d’edat, classe i procedència diversa han normalitzat desobeir la llei, ocupar escoles, tallar carreteres… les maneres tradicionalment pròpies de les antisistema s’han generalitzat. La causa s’ho val.

Però, serem capaces d’adonar-nos quan el sistema ens trepitja l’educació, la sanitat, l’habitatge, els drets laborals, la producció energètica o alimentària i seguir desobeint la llei, ocupant les escoles o tallant carreteres per defensar-ho?

Serem capaces de convertir-ho en un despertar popular transversal i perdurable? Tindrem periodistes i mitjans de comunicació generalistes prou desperts per ser-ne altaveu?

Encara tens dubtes? Demana-li a la veïna del 4t qui és Mary Wollstonecraft o què deien Rousseau i Kant sobre les dones.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.