Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest darrer cap de setmana, la guerra mediàtica a propòsit de les pròximes eleccions catalanes del 21-D ha pujat un esgraó més. Diversos fets han col·lidit perquè les xarxes s’encenguessin i esquitxessin els digitals, en un foc creuat digne del pitjor manual de deontologia.

A la mort del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, que ha suscitat una barreja de comentaris d’incredulitat, escarni o dolor, segons el color polític de cadascú, s’ha afegit la fotografia amb què el govern català represaliat ha obert un portal d’informació propi: governlegitim.org

Com sempre que hi ha una remodelació de funcions, l’Executiu català es fa un nou retrat de grup, per bé que en aquesta ocasió, l’empresonament de vuit consellers i cinc més a l’exili, ha obligat a retocar l’anterior fotografia. L’única novetat és la sortida de l’exconseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, que va dimitir el 26 d’octubre, en desacord amb la proclamació de la independència, les tasques del qual les va assumir l’endemà mateix el conseller de Territori i Sostenibilitat. Josep Rull.

L’anècdota de tot plegat és que les cames de Vila encara apareixen en el fotomuntatge, d’aquí que alguns mitjans hagin aprofitat la poca destresa de la persona que ha retocat l’antiga imatge per insuflar una nova onada de menyspreu cap al govern català i, de retruc, contra el conjunt del moviment sobiranista.

Si en un altre context aquest oblit hauria passat desaparcebut o reduït a un peu de pàgina, en aquest cas els digitals espanyolistes han associat l’error tècnic a les maneres de Puigdemont de concebre la política, fins a l’extrem de comparar la retirada de Santi Vila de la foto amb les purgues que practicava Iósif Stalin, l’exdirigent del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS).

Així ho qualifica La Gaceta, que titula la “Stalin no ho faria així: el nay separatista per eliminar Santi Vila”. A més de destacar que l’exconseller havia estat esborrat amb tècniques informàtiques “poc depurades”, el digital ultra ironitza sobre el fet que el manipulador s’havia deixat “una cama. Sí, el que llegeixen”, cosa que havia generat tota mena de comentaris i acudits a les xarxes socials.

També Libertad Digital compara el retoc de la imatge amb les purgues registrades a l’antiga Unió Soviètica a través d’una informació que, sota el títol “Puigdemont es carrega Santi Vila de la foto i oblida una cama”, afirma: “l’exconseller Vila ha desaparegut de la imatge al més pur estil estalinista, que ja practicava el costum d’esborrar a opositors polítics com Lev Trotsky de les fotografies”.

Periodistes com Lluís Foix, de La Vanguardia, o polítics com el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, també s’apunten a la teoria de la purga en comentaris a les xarxes, on diversos usuaris anònims associen el retoc de la imatge amb les execucions que feien Hitler, Mussolini i altres dictadors.

En aquesta mateixa línia, els diaris El Periódico, ABC o El Mundo dediquen un espai inusual a parlar de la instantània captada a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat el 27 d’octubre i la qual, per les esmentades raons de protocol, s’havia modificat en haver quedat exclòs de l’Executiu l’exconseller Vila.

El toc d’excentricitat arriba fins al paroxisme en mitjans com Alerta Digital o Dolça Catalunya, que amb l’ànim de mofar-se i atiar l’odi cap a l’independentisme català, afirma que “el nacionalisme esborra el passat que no li agrada”, per tot seguit resumir la imatge amb el següent peu de foto: “fotetes dels delinqüents i un correu per enviar-los missatges que seran llegits a la presó o a Bèlgica”.

Novament, una anècdota s’enverina i es catapulta al nivell de categoria per denigrar i inocular el rebuig a l’adversari; fins a l’extrem de banalitzar la greu situació en què es troben els seus protagonistes.