Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Per criminalitzar el moviment sobiranista que ha fet eclosió Catalunya el darrer cicle polític, alguna premsa s’ha abonat a teories que no aguanten el mínim rigor científic.

Una d’elles és la màxima segons la qual es tractaria d’un moviment de matriu etnicista, que beuria de la doctrina supremacista que es va encunyar entre els afrikaners a Sud-Àfrica durant l’Apartheid o l’impulsat pel Partit Nacional-Socialista Alemany, d’Adolf Hitler.

Les comparatives amb els règims totalitaris i racials són utilitzades per determinats mitjans en vista a demonitzar l’independentisme, al qual se’l presenta com un projecte antidemocràtic que neix amb la voluntat d’excloure àmplies capes socials per raó de procedència o nacionalitat.

Per sustentar aquesta idea, darrerament han aparegut articles que demostrarien el propòsit del nacionalisme de seleccionar els seus líders en funció dels seus llinatges, de manera que discriminaria els qui ostenten cognoms d’origen espanyol en benefici d’aquells de tradició catalanòfona.

Així s’afirma en un article publicat aquest proppassat diumenge, dia 19, per Teodoro León Gross al diari El País. Segons l’autor, la llista pels comicis catalans del pròxim 21 de desembre que encapçala el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es basaria en prioritzar la “puresa de sang”.

León Gross assegura que la presència de més persones amb cognoms catalans entre els primers candidats revela “el paisatge moral” en què es troba Catalunya, on suposadament hi hauria una “patrimonialització amb esperit de casta –Catalunya som nosaltres–, com aquells WASP amb la ‘terra promesa’ del Mayflower”. Segons l’autor, “aquesta és la lògica que dos milions de catalans pretenen imposar a tots”.

Després de barrejar algunes frases tretes de context de l’expresident del Parlament, Heribert Barrera, i recordar la polèmica suscitada entorn el paper de la immigració espanyola a Catalunya l’última setmana, l’articulista d’El País sentencia que “al final sempre acaba per aparèixer el nacionalisme, aquesta caixa de Pandora, que al segle XX va fer sortir als seus pitjors dimonis”, per tot seguit concloure que “Catalunya es troba en una deriva inquietant” que la convertiria, per culpa dels anhels sobiranistes, en una “societat malalta”.

No és la primera vegada que opinadors i mitjans obertament espanyolistes intenten, a l’escalf d’algunes suflames polítiques, associar el sobiranisme català amb la xenòfobia i el supremacisme.

Ja va succeïr a propòsit de l’atemptat gihadista registrar el 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, quan Periodista Digital va acusar el conceller d’Interior, Joaquim Forn, d’haver distingit entre víctimes catalanes i altres de nacionalitat espanyola.

A col·lació d’aquestes afirmacions, el digital ultra va titllar Forn de “racista” per haver establert aquesta distinció, tot recordant-li que havia catalanitzat el seu nom en haver introduït una “i” entre Forn i Chiariello, el seu segon cognom.

Per aquesta web, Forn seguiria la mateixa pauta d’altres independentistas, que tot renegant dels seus origens, havien utilitzat aquesta fórmula. L’article posa com a exemple l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez i Zapata, que “en realitat es diu José Miguel Lupiáñez Zapata”.

També El Independiente insistia en aquesta tesi d’un nacionalisme amb aires supremacistes i xenòfobs en un reportatge del passat 17 de setembre. Aquesta vegada, l’argument era que hi havia una clara diferència de color polític en funció de la llengua i el cognom que té la persona, de manera que, si bé hi ha algunes excepcions (cas de Gabriel Rufián), en el sobiranisme primaven les persones catalanoparlants i amb llinatges autòctons.

El Independiente utilitza unes reflexions de l’exdirigent del PSOE, Josep Borrell, i un estudi de l’eurodiputat d’UPyD, Enrique Calvet, per arribar a la conclusió que, si bé els cognoms més comuns a Catalunya són García, Martínez, López, Sánchez i Rodríguez, la immensa majoria de consellers dels diferents governs de la Generalitat no ha tingut cap d’aquests cognoms.

A força d’obviar que molts dels actuals polítics i dirigents sobiranistes tenen alguns d’aquests cognoms o pertanyen a famílies provinents de la immigració espanyola, aquests rotatius deixen per sobreentès que l’independentisme pretén mantenir una puresa racial i discrimina els seus referents a partir del seu llinatge.