Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Informe: 1-O. Llibertat d'informació a la corda fluixaCatalunya i l’Estat espanyol han viscut amb excepcionalitat les setmanes prèvies i posteriors a l’1 d’octubre de 2017 (1-O), dia en què la Generalitat va convocar la ciutadania catalana a un referèndum d’autodeterminació suspès pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern central. El context polític i social ha afectat, també, la capacitat i la llibertat dels periodistes i dels mitjans de comunicació per fer la seva feina.

Per això, des de Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans de Comunicació del Grup de Periodistes Ramon Barnils, s’ha considerat oportú de fer-ne un informe a partir de les dades registrades al Mapa de la censura. Aquest mapa té l’objectiu, des de l’any 2015, de recollir en temps real fets o situacions que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir les llibertats d’expressió o d’informació de la ciutadania als territoris de parla catalana (en el present informe s’inclouen també fets ocorreguts en altres territoris però relacionats amb l’1 d’octubre). Inspirat en l’ambiciós projecte europeu Mapping Media Freedom d’Index on Censorship, el Mapa ha augmentat substancialment la seva activitat els mesos de setembre i octubre de 2017, i en aquest període ha recollit més d’un centenar de casos relacionats amb el referèndum de l’1-O.

Es tracta de casos que inclouen des d’agressions, amenaces o intimidacions a periodistes fins a crítiques dels professionals a la censura imposada pels mitjans en què treballen, passant per denúncies a periodistes o a mitjans. També s’han recollit possibles restriccions a les llibertats d’expressió o d’informació de la ciutadania en relació amb la seva participació social o política.

Amb el present informe, que sistematitza i documenta aquest centenar de casos registrats al Mapa de la censura, el Grup de Periodistes Ramon Barnils vol posar sobre la taula que l’actuació de diversos poders de l’Estat espanyol per impedir l’1-O i la situació generada entorn d’aquests fets pot estar inhibint la tasca periodística i restringint la llibertat d’expressió i d’informació dels periodistes i de tota la ciutadania. L’informe pretén alertar l’opinió pública sobre aquests casos, denunciar la possible vulneració de drets i contribuir que es garanteixin en el futur. Amb aquest objectiu, el Grup Barnils farà arribar l’informe a organismes que treballen en la defensa de les llibertats d’informació i d’expressió a escala nacional i internacional.

En català:

Informe: 1-O. Llibertat d'informació a la corda fluixa

En castellano:

Informe: 1-O. Libertad de información en la cuerda floja

In English:

Informe: 1-O. Llibertat d'informació a la corda fluixa