“Maleïts! Matin-los!”, crida la multitud. Els ruixen de benzina i els prenen foc. El resultat: dos homes innocents són assassinats a Acatlán de Osorio, al sud de Puebla, Mèxic, després que s’escampessin rumors falsos a les xarxes socials que els acusaven de ser segrestadors de nens. Els fets van tenir lloc a finals d’agost, però el debat als mitjans de comunicació del país segueix: les “fake news” -o, millor dit, els rumors falsos- van matar dues persones innocents?

Aquest vídeo del mitjà mexicà AJ+ explica que de linxaments n’hi ha hagut sempre i que els rumors falsos van ser la pólvora que va encendre el foc en un ambient de violència i impunitat. Amb tot, els advocats de la família de les víctimes consideren també responsables dels fets les persones que van contribuir a difondre els rumors a les xarxes.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#EncomanemPeriodisme, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2018