Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Que diu l’Enric Hernàndez, director d’El Periódico, que ja no és veritat que el 80% de la societat catalana cregui adequat un referèndum sobre la independència de Catalunya. Per a Hernàndez, “la caiguda de Rajoy i la disposició de Sánchez al diàleg amb Catalunya, juntament amb l’embafament amb un procés sobiranista pesat i extenuant, han posat les coses al seu lloc”.

A partir d’un sondatge de l’empresa GESOP, El Periódico titulava dilluns que “Sols un 42% exigeix votar sobre la independència” i donava benzina per cremar el gran consens sobre el qual ha caminat els darrers anys el procés sobiranista: el dret d’autodeterminació. Ara bé, com és habitual en el tractament informatiu dels sondatges, hi ha trampa.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019

El que ha fet GESOP per aconseguir aquesta dada és dividir l’element més important d’un referèndum: què es pregunta. A l’anterior sondatge els catalans partidaris d’un referèndum eren un 78,8% (que ens remet al consens que un 80% està d’acord amb l’autodeterminació), però en aquesta ocasió l’empresa ha dividit la pregunta i ha demanat, per separat, si s’està a favor d’un referèndum d’independència, si es prefereix un referèndum sobre una millora de l’autogovern [en genèric i sense concretar] que no arribi a la independència, o si val més la pena no votar res.

Davant d’això, diu que el 42,4% dels entrevistats volen votar en una consulta sobre la independència i que el 27,2% voldria decidir sobre una millora de l’autonomia, però dins de l’estat espanyol. Només un 26,5% dels enquestats són contraris a solucionar el conflicte a través de les urnes.

Enric Hernàndez justifica la nova manera de preguntar dient que “la propaganda oficialista, amb nous i inopinats còmplices, planteja el debat en termes binaris –votar la independència, sí o no–” i vol fer oblidar que fins ara els sondatges que publicava el seu diari també eren així. Tot i que la pregunta demana sobre la preferència davant de diverses opcions, Hernàndez dóna la volta als resultats i diu que el 54% dels enquestats s’oposa a un referèndum sobre la independència. Per contra, amaga el quid de la qüestió: una gran majoria dels enquestats (69,6%) estan d’acord que el conflicte polític s’ha de resoldre amb el vot dels catalans, que és el que entronca amb la sobirania de Catalunya i el dret d’autodeterminació. I que és el que nega una vegada i una les múltiples potes de l’estat espanyol.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019