Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Cada any, un periodista rep un Pulitzer. Cent reben un tret. Entre 2006 i 2017, 1.010 periodistes han estat assassinats per informar. En nou de cada deu casos, els assassins no han pagat pel seu crim. Són dades difoses per la UNESCO en motiu del Dia Internacional per Acabar amb la Impunitat en els Crims contra Periodistes, que se celebra aquest 2 de novembre.

El documental “Courage: Journalism Is Not a Crime” és un testimoni de l’amenaça que el periodisme d’investigació pateix arreu del món. Explica la història de tres periodistes que, malgrat haver patit amenaces, privacions de llibertat i exilis pels seus treballs, no han abandonat la seva feina d’informar i documentar històries sòrdides dels seus governs. Són de Birmània, que viu l’èxode dels rohingyas; Turquia, sota la repressió d’Erdogan; i l’Azerbaidjan, on l’elit política i econòmica paga suborns transnacionals per rentar diners a Europa.

El director del documental és Tom Heinemann, un danès que feia de paleta fins que, després d’una lesió, va decidir dedicar-se al periodisme crític i ja ha publicat més de 20 documentals de ràdio, 8 d’àudiovisuals i diversos llibres, com resultat d’investigacions a llarg termini sobre temes poc tractats i que han obtingut ressò internacional. Ha guanyat dos cops el premi de periodista d’investigació destacat de l’Associació de Periodisme d’Investigació de Dinamarca i ha estat tes cops finalista al premi de l’any al seu país, segons recull el diari colombià El Espectador.

El documental s’ha subtitulat en 13 idiomes, entre els quals l’espanyol i el francès. Es pot veure gratuïtament en línia (i canviar l’idioma configurant l’opció de subtítols de Youtube).