Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest divendres al Morell (Tarragonès) s’estrena La Vall del Francolí, l’alè del Camp. Un documental de Produccions Saurines en què fa mesos que treballem per assolir un objectiu molt clar: posar llum a tot allò que s’amaga darrere de la indústria petroquímica.

Perquè cal trencar el silenci mediàtic. Aquest documental s’ha pogut dur a terme gràcies a les aportacions econòmiques de molta gent que vol saber què respira i si la qualitat de l’aire afecta la salut i el medi ambient que ens envolta. Gent que demana informació clara sobre el què continua essent, en gran part, un silenci mediàtic. L’Anuari Mèdia.cat, de fet, ja va dedicar un dels reportatges de 2017 a la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona –que podeu recuperar aquí– en què es denunciaven 30 incidents registrats en un any. Si bé és cert que els mitjans de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals s’han fet ressò d’algunes notícies relacionades amb els estudis sobre la qualitat de l’aire i que la Directa ha publicat el reportatge «Fumata negra a la petroquímica», aquest assumpte de salut pública i d’interès general encara està protegit per massa silencis.

Perquè l’administració no pot mirar cap a una altra banda. L’Ajuntament del Morell acaba d’impulsar el quart estudi sobre la qualitat de l’aire però aquesta no és una competència municipal. Realment és la Generalitat qui ho hauria de fer. Per què no es fa? Funciona correctament, la Taula de la Qualitat de l’Aire? Es fan controls adequats per part de l’administració pública catalana o són massa laxos? Què revelen els experts que analitzen la qualitat de l’aire? Aquestes són algunes de les preguntes que s’intenten resoldre.

Perquè cal que les empreses privades responguin. Al llarg d’aquests mesos d’investigació ha estat impossible aconseguir declaracions de les empreses privades que formen el complex petroquímic en què es produeix un 25% del total de la indústria química de l’estat espanyol. Com s’explica que les responsables de les diverses emissions i incidents que es registren periòdicament no responguin públicament ni assumeixin cap tipus de responsabilitat social? Esperem que aquest documental contribueixi a generar respostes púbiques per part de l’Associació Empresarial Química de Tarragona.

Perquè cal debatre sobre nous models econòmics. Fa més de 40 anys es va imposar un model de desenvolupament econòmic que actualment es posa en dubte i diverses veus demanen un debat imminent per fomentar nous models tenint en compte que qualsevol dia la indústria petroquímica pot marxar del territori. És viable un model alternatiu?

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.