Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El poble d’Orellà, a les Garrotxes del Conflent (Catalunya Nord) ostenta un trist rècord: té la proporció més gran de morts de tot l’Estat francès durant la Primera Guerra Mundial. En total, 6.682 nordcatalans van morir en el conflicte. El que és més desconegut és que milers de joves catalans del sud van participar de manera voluntària a la contesa, ja fos integrant-se a la legió estrangera o naturalitzant-se francesos per poder combatre. Si bé Espanya era un país neutral en la guerra, els combatents catalans van veure-hi, en un moment de creació de nous països, una oportunitat per crear una República catalana. Ho recordava el programa en català “Aquí sem” de France 3, coincidint amb el centenari de l’acabament del conflicte, el novembre de 1918.