Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Hi ha el prejudici que diu que la dreta, quan governa, només fa de gestor, per allò de liberal, i que l’esquerra, quan governa, és intervencionista, per allò de fer pedagogia. La dreta també és molt ideològica i intervencionista. A l’Estat espanyol, té la peculiaritat que ho és també quan es tracta de defensar els estaments de poder del vell règim: l’exèrcit i l’Església.

Fixeu-vos-hi: el 1998 José María Aznar fa una reforma de la Llei hipotecària més retrògrada que la vigent franquista i permet la immatriculació de centres i temples de culte. Beneeix la Llei hipotecària del 1946, que atribueix a l’Església la característica d’administració pública per registrar per primer cop un bé immoble al registre de la propietat, i el reglament hipotecari del 1947, que deixa que els bisbes actuïn de notaris, s’autocertifiquin la propietat.

A causa de les pressions del Parlament Europeu i dels tribunals europeus, el Congrés dels Diputats aprova el 23 de juny del 2014 un projecte de llei per acabar amb les immatriculacions de l’Església, però el govern de Mariano Rajoy no el publica fins un any més tard, el 24 de juny del 2015, perquè els bisbats acabin de fer la feina.

El saqueig de béns particulars (parròquies locals, cases de rector i entorns en finques de generacions de pagesos…) i béns col·lectius (temples construïts pel poble i espais públics adjacents, per exemple) és colossal. La Conferència Episcopal Espanyola reconeix 40.000 immatriculacions a tot l’Estat, segurament posteriors al 1998. A Catalunya, Unió de Pagesos ha denunciat que només els bisbats de Vic i Solsona s’han quedat 430 patrimonis. El sindicat agrari alerta de l’opacitat de l’Església i, davant l’escàndol, el Bisbat de Barcelona ha acabat reconeixent que del 1998 al 2015 ha fet seus 133 béns, entre ells la Catedral de Barcelona.

Unió de Pagesos ha liderat el cas a Catalunya. Per això, en sis minuts podeu posar-vos al dia de la qüestió en l’extracte audiovisual (aquí sota) de l’entrevista a La Terra que Maria Carreras ha fet a Andrés Valentín, de la coordinadora estatal Recuperando. Montserrat Besses li ha dedicat el reportatge “Buscant l’oremus” per al Sense Ficció. El podeu recuperar a TV3 a la carta. Té la particularitat de mostrar la versió d’alguns representants de l’Església que han actuat en el procés d’apropiació a dreta llei molt qüestionable. L’economia depèn del cel per als pagesos. També val per a l’Església, però en un aspecte menys elemental, i llavors hi ha polítics que li garanteixen els privilegis.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.