Periodistes nord-catalans denuncien agressions dels armilles grogues

Un equip de la televisió francesa BFMTV va ser víctima de violència per part de les armilles grogues en les concentracions de dissabte a París, tal i com mostra el vídeo. Les amenaces i atacs d’aquest moviment de protesta contra alguns periodistes han generat un debat públic a l’Estat francès. Christophe Deloire, secretari general de RSF, va llançar “un crit d’alarma” i va valorar que la situació és “molt greu i amenaça amb empitjorar”.

Periodistes de la Catalunya Nord ja havien patit anteriorment atacs. El diari L’Indépendant va presentar una denúncia després que periodistes del seu equip fossin “atacats violentament en l’exercici de la seva feina” en una manifestació el passat 5 de gener a Perpinyà. Al matí, els manifestants van ser “hostils” i van “cridar insults i amenaces d’agressió física” contra un reporter que cobria la protesta, segons el rotatiu. Al migdia, “centenars de manifestants cridaven a les parets de vidre de l’edifici” i van cremar objectes a l’exterior mentre els empleats quedaven confinats dins del local. Un equip de France 3 va ser intimidat mentre gravava un reportatge el dia 6 a Cabestany, segons la cadena. Els van robar part de l’equip de rodatge i els van insultar.

Els treballadors dels principals mitjans d’informació locals de la Catalunya Nord van publicar un comunicat conjunt per denunciar els “atacs inacceptables” contra els periodistes durant les últimes manifestacions dels armilles grogues, segons informava Ràdio Arrels. Els professionals van recordar que “quan la llibertat de la premsa és atacada, s’ataca un dels principals pilars de la democràcia, que tots hem de defensar”.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019