Com titular una notícia que explica l’augment de l’índex d’indigència a Buenos Aires? “Passions argentines: la decència dels que busquen entre la brossa”. Sembla broma, però el titular és real: el va publicar ClarínÉs un dels exemples d’un vídeo que recrea en clau de sàtira una reunió de redacció en un diari. Les notícies econòmiques que proposa un jove redactor s’acaben convertint en titulars banals –tots ells publicats realment– i inofensius per al govern. És una crítica a la servitud de diversos mitjans de comunicació cap al govern argentí per justificar els problemes econòmics al país, però retrata bé el ‘clickbaiting’ i la banalització de la pobresa que duen a terme capçaleres a diversos llocs del món.

El vídeo el va publicar la setmana passada el portal llatinoamericà Mundo TKM i es va viralitzar de seguida. Poques hores després de publicar-se, però, el van despenjar. Dijous al matí, després de les crítiques rebudes, el van tornar a penjar al web i a Youtube, però no a la resta de xarxes. Segons publica el portal Info135, el president argentí Mauricio Macri va enfurismar-se en veure que l’expresidenta Cristina Kirchner tuitejava el vídeo i va ordenar censurar-lo. El vídeo va desaparèixer unes hores de la xarxa però no del compte de Kirchner, ja que ella havia penjat una captura de l’original.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019