Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fins a set casos de possibles vulneracions a les llibertats d’expressió i d’informació de periodistes o ciutadania són els que ha recollit el Mapa de la censura de Mèdia.cat les últimes setmanes, que se sumen als sis casos més ocorreguts des que va començar el mes de març. Entre els casos que avui llistem abunden les que afecten periodistes i mitjans, ja siguin pressions, censura o “autocensura”, o bé resolucions judicials, actuacions policials o denúncies, però també hi trobem casos d’atacs contra bloguers i usuaris de xarxes socials.

Els Mossos impedeixen treballar i identifiquen diverses periodistes durant la vaga feminista

Categoria taronja: resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

8-3-19 Una periodista de l’Agència 8M ha estat expulsada del cordó de seguretat mentre cobria un tall de trànsit a la Gran Via de Barcelona, a l’alçada de Plaça Cerdà, malgrat dur braçalet i armilla de premsa. Els agents l’han expulsat mentre gravava i l’han fet identificar. Una altra periodista de la mateixa agència ha estat encapsulada –no podia ni entrar ni sortir del perímetre policial- i identificada conjuntament amb un piquet de la CNT a El Corte Inglés de la plaça Catalunya.

Més informació:

La Junta Local Fallera d’Alzira anuncia una demanda contra À Punt per un gag humorístic

Categoria verda: pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació.

13-3-19 El programa Assumptes Interns de la televisió pública valenciana ha mostrat un fotomuntatge de la fallera major d’Alzira ensenyant les calces, en un gag sobre invents per facilitar la vida a les falleres, en aquest cas anar al bany. En resposta, la Junta Local Fallera d’Alzira ha emès un comunicat on anuncia que «un cop passades les festes» prendran mesures legals contra À Punt.

Més informació:

Imputat el director de màrqueting de la CCMA per l’anunci del referèndum

Categoria taronja: resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

18-3-19 La jutgessa d’instrucció 13 de Barcelona, Alejandra Gil, ha citat pel divendres 22 a Martí Patxot, director comercial de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), en qualitat d’investigat per un possible delicte de desobediència «en relació amb l’emissió dels anuncis relatius a la celebració i promoció de la participació en el referèndum de l’1-O als mitjans públics de televisió, ràdio i mitjans digitals per encàrrec de la Generalitat». La citació arriba després de les declaracions dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, així com la presidenta en funcions de la CCMA durant aquell període, Núria Llorach.

Més informació:

Vox veta ‘Diario de Mallorca’ en la presentació dels seus candidats balears per haver desmuntat la mentida de la falsa agressió

Categoria verda: pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació.

19-3-19 Vox ha anunciat que no permetrà que Diario de Mallorca cobreixi la roda de premsa de presentació els seus candidats per les Balears al Congrés espanyol. El partit d’extrema dreta pren aquesta decisió en represàlia per les informacions del diari on van desmuntar la falsa agressió difosa des dels perfils de la formació o d’alguns dels seus dirigents. Segons va denunciar llavors Vox, una simpatitzant del seu partit hauria estat agredida a Son Servera durant la vaga del 8 de març per negar-se a secundar-la. Diario de Mallorca va comprovar que no hi havia hagut cap denúncia per agressió aquell dia a Son Servera i que l’informe mèdic de lesions que havien mostrat estava datat del febrer.

Més informació:

Gabriel Rufián i Teresa Rodríguez, a judici per un tuit

Categoria groga: persecució de bloguers, comptes de xarxes socials o periodisme ciutadà.

19-3-19 El pròxim 22 d’abril, el diputat d’ERC Gabriel Rufián i la diputada a Andalusia de Podemos Teresa Rodríguez hauran de comparèixer davant del jutge pel contingut d’uns tuits, publicats ara fa un any en motiu de l’aniversari de l’execució de Salvador Puig Antich. En ambdós casos, les piulades recordaven la responsabilitat de l’exministre de Franco José Utrera Molina, signant de la condemna a mort, enterrat mesos abans en una cerimònia plena de simbologia feixista. Els jutjats han acceptat a tràmit la querella dels hereus de l’exministre per una suposada vulneració del dret a l’honor del seu pare.

Més informació:

Llencen ous contra Catalunya Ràdio

Categoria verda: pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació.

20-3-19 Uns encaputxats van llençar ous contra el vidre exterior de l’estudi 1 de Catalunya Ràdio. En aquell moment el programa La nit dels ignorants s’estava emetent en directe. Des de l’emissora denuncien que és la segona vegada que hi ha un incident similar des que, l’octubre del 2017, una manifestació violenta va trencar els vidres de la redacció en un intent d’assalt.

Més informació:

Arxiven una denúncia de l’empresa de neteja de Sabadell per un article d’un blog

Categoria groga: persecució de bloguers, comptes de xarxes socials o periodisme ciutadà.

21-3-19 Els jutjats de Sabadell han arxivat la denúncia contra un sindicalista de CGT per un article penjat al blog personal el juliol del 2017. Al text es detallava la situació de l’empresa de neteja local SMATSA, que llavors estava a punt de ser intervinguda per l’Ajuntament davant les denúncies de mala gestió i opacitat. Smatsa va denunciar el sindicalista i va demanar-li una indemnització de 6.000 euros i una rectificació, però la jutgessa ho ha desestimat. Aquest és l’article original.

Més informació:

Actualització d’un cas anterior:

Un periodista, interceptat i identificat pels Mossos mentre cobria l’acció dels piquets a Barcelona

21-2-19 Un periodista de la revista local del barri barceloní de Sants, La Burxa, ha estat identificat i retingut per agents dels Mossos d’Esquadra en el transcurs d’una acció policial per evitar que un piquet de vaguistes tallés el trànsit a la Gran Via.

20-3-2019 El 20 de març, des del mateix compte de La Burxa s’informa que el periodista ha estat multat amb 1300 euros.