Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les restriccions de la Junta Electoral de la zona de Barcelona primer a betevé i després als informatius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals són els casos més destacats de l’última setmana al Mapa de la Censura de Mèdia.cat. Destaca també l’aprovació de la llei europea del copyright, que obre la porta a una censura prèvia dels continguts en línia.

La Junta Electoral prohibeix a Betevé mantenir l’etiqueta de “presos polítics” al web

Categoria taronja: resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

23-3-19 La Junta Electoral Central (JEC) ha assenyalat a Betevé que l’etiqueta «judici presos polítics» per tal d’agrupar les notícies en referència a aquests fets «conculca la neutralitat», malgrat que es tracta d’una eina de cerca. La resolució de la JEC arriba després d’una denúncia del regidor del PP a la capital catalana Alberto Fernández Díaz.

Més informació:

Enxampat un germà marista per fotografiar els periodistes que havien investigat la trama de pederàstia

Categoria verda: pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació.

25-3-19 Un dels principals periodistes que va destapar la trama d’abusos sexuals a menors en escoles maristes catalanes va denunciar una persona que li feia fotos mentre es desenvolupava la primera sessió pel judici del cas. Els Mossos d’Esquadra el van identificar i van descobrir que es tractava d’un germà marista. La policia el va comminar a esborrar les fotos després d’advertir-lo que estava prohibit prendre imatges dins dels jutjats i aquest va accedir a fer-ho després d’assegurar que no les havia compartit amb ningú.

Més informació:

Un fotògraf, jutjat sota l’acusació d’agredir un policia mentre cobria un desallotjament

Categoria taronja: resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

26-3-19 El jutjat número 5 de Barcelona ha deixat vist per sentència el cas contra el fotògraf Isidre Garcia Puntí, acusat d’un presumpte delicte de lesions contra un Mosso d’Esquadra. Els fets es remunten al 2016, durant els avalots que van succeir el desallotjament del centre social Bank Expropiat al barri barceloní de Gràcia. Garcia Puntí es trobava cobrint els fets amb la seva càmera, però la policia l’acusa d’haver llençat una tanca que hauria causat les ferides a l’agent. El Grup de Periodistes Ramon Barnils juntament amb el Centre Irídia per als Drets Humans i diverses entitats del sector s’han solidaritzat amb Garcia Puntí i van llançar un manifest en contra dels atacs als informadors per part de les forces de seguretat.
[1-4-2019] Finalment, el fotoperiodista ha estat absolt.

https://twitter.com/GrupBarnils/status/1110495433409904640

Més informació:

El Parlament europeu aprova la Directiva del Copyright que restringeix internet

Categoria grisa: legislació o posicionaments de poders públics que poden estar sent restrictius amb relació a la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

26-3-19 La nova directiva europea sobre els drets d’autor i el copyright inclou nombroses restriccions a l’ús d’internet. En l’article 13, la directiva considera responsables les plataformes d’internet de les infraccions dels drets d’autor dels seus usuaris i els commina a prendre mesures preventives, cosa que pot suposar un increment de la censura per part d’aquestes empreses per tal d’evitar les sancions. L’article 11, per la seva banda, redueix dràsticament el dret a cita i posa en perill el dret a enllaçar.

Més informació:

L’exèrcit espanyol anuncia que han posat en marxa mecanismes per evitar les «fake news»

Categoria grisa: legislació o posicionaments de poders públics que poden estar sent restrictius amb relació a la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

28-3-19 El coronel Ángel Gómez de Ágreda ha explicat durant les Jornades de Ciberdefensa de la UIB que l’exèrcit espanyol «ha posat en marxa mecanismes per evitar que les falses notícies afectin el nostre vot». Gómez de Ágreda és membre de la Divisió de Coordinació i Estudis de Seguretat i Defensa de la Secretaria General de Política de Defensa.

Més informació:

La Junta Electoral prohibeix a TV3 dir «presos polítics» i considera la manifestació de Madrid un acte partidista

Categoria taronja: resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

28-3-19 La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha acordat prohibir l’ús de les expressions «presos polítics», «exili» o «judici de la repressió» als informatius de TV3. La mesura s’ha pres després d’una denúncia de Ciudadanos. Paral·lelament, la Junta Electoral Central ha obert un expedient sancionador contra els mitjans de la CCMA per la cobertura de la manifestació antirrepressiva de Madrid del 16 de març per «vulnerar el pluralisme» i la «neutralitat informativa» i exigeix que «mesures compensatòries» pels partits que no hi van participar, puix que ho considera un acte partidista. Col·lectius periodístics ho han denunciat, com el Grup Barnils, que ho considera una intromissió “inadmissible”.

El Grup Barnils rebutja que la Junta Electoral restringeixi el vocabulari dels mitjans públics catalans

Més informació:

La UB retira banderes i domassos dels despatxos privats dels professors

Categoria marró: censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus.

29-3-19 Diversos professors de la Universitat de Barcelona denuncien a les xarxes socials que responsables de la institució han entrat al seu despatx sense permís per tal de retirar símbols com estelades o domassos demanant la llibertat dels presos polítics. Presumiblement, l’acció es faria en acatament a una ordre de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, per tal de retirar «simbologia política» d’un edifici públic, malgrat que aquesta estigui penjada des de despatxos particulars. La Junta Electoral actuaria després d’una denúncia d’un grupuscle estudiantil anomenat «S’ha acabat».