Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les eleccions andorranes i el context preelectoral a Catalunya són l’escenari de diverses vulneracions a les llibertats d’expressió i d’informació recollides els últims dies al Mapa de la Censura de Mèdia.cat.

Una càmera d’RTVA denuncia insults i assetjament per part d’un candidat a cap de govern

Categoria verda: pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació

8-4-19 Una càmera de la Radiotelevisió d’Andorra (RTVA) ha denunciat que, mentre cobria la nit electoral a la seu de campanya d’Andorra Sobirana, el candidat de la formació, Eusebi Nomen, la va acorralar. Ell i la seva cap de premsa la van acorralar i insultar, recriminant-li que estigués gravant. Més tard la van expulsar de la sala conjuntament amb la resta de periodistes que cobrien l’acte. Des de RTVA han donat ple suport a la treballadora i han anunciat que denunciaran els fets a la policia.

Més informació:

  • Una operadora de càmera de RTVA denuncia Eusebi Nomen per agressió verbal i assetjament (RTVA)

Els Mossos d’Esquadra identifiquen i amenacen una càmera de Sants TV

Categoria taronja: resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació

10-4-19 Una càmera de Sants TV, que estava cobrint un acte a la plaça de Sants de Barcelona en favor de les persones refugiades, va ser identificada pels agents dels Mossos que comprovaven els permisos per part dels organitzadors. Segons han explicat des del mitjà, els policies van amenaçar amb una multa a la càmera si aquestes imatges es publicaven.

La Junta Electoral obliga a l’Ajuntament d’Olot a retirar l’espai cedit a l’Assemblea d’Artistes

Categoria marró: censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus

11-4-19 L’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa exposa de forma rotatòria diferents versions d’alguns quadres coneguts a la façana de l’Ajuntament d’Olot. L’última d’aquestes recreacions, però, ha estat tapada amb una lona negra per ordre de la Junta Electoral de Zona, en considerar-lo «propaganda independentista». L’obra en qüestió s’anomena “El Judici” i reprodueix el quadre “El judici de Cambyses” de Gerard David, però amb membres de la justícia i la política espanyola torturant un home que agafa una estelada. Des de l’Assemblea d’Artistes han qualificat la decisió com a «censura».

Més informació:

  • La Junta Electoral obliga a retirar l’espai cedit per l’Assemblea d’Artistes per l’Ajuntament d’Olot (Nació Garrotxa)
  • La Junta Electoral ordena a l’Ajuntament d’Olot retirar el quadre del Col·lectiu d’Artistes de la Garrotxa (Ràdio Olot)

La junta electoral obliga la UAB a retirar murals i pintades independentistes

Categoria marró: censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus

12-4-19 La Junta Electoral Provincial de Barcelona obliga la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a esborrar “en el termini més breu possible” els murals i pintades amb “símbols partidistes”, com “el llaç groc i la bandera estelada”. També fa referència a aquelles pintades de “signe partidista” que es puguin identificar amb alguna de les candidatures presentades per al 28-A. L’ordre, adoptada amb un vot particular en contra, respon al recurs presentat per l’associació ‘S’ha Acabat! Joves per la Defensa de la Constitució’ contra l’acord de la Junta Electoral de Zona de Sabadell, que acordava no obligar la UAB a esborrar les pintades.

Més informació:

  • La Junta Electoral obliga la UAB a retirar murals i pintades independentistes (Vilaweb)

Actualitzacions de casos anteriors:

Es tanca la instrucció del cas del referèndum amb quatre càrrecs de la CCMA processats

Categoria taronja: resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació

9-4-19 El jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona ha tancat la fase d’investigació pel cas del referèndum amb l’acusació a 30 alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya, inclosos quatre dirigents de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Es tracta de la presidenta de l’ens, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis; el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo; i el director corporatiu, comercial i de màrqueting de CCMA, Martí Patxot. Tots quatre estan acusats d’un presumpte delicte de desobediència.

Més informació:

  • El 13 processa 30 càrrecs però deslliura Santi Vidal, origen de la investigació contra l’1-O (El Nacional)