Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els mitjans de comunicació local estan lligats a la realitat propera, divulguen notícies que no trobes enlloc més i fan una funció de cohesió veïnal i comunitària important.

Els mitjans de comunicació local són sovint impulsats per entitats que tenen un objectiu social més que econòmic i que tenen anys d’història a les seves planes, a les seves pantalles.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Els mitjans locals comuniquen allò que viuen i veuen des de la voluntat, des de la militància local, des del voluntariat comunicatiu. Són escoles de formació de noves i nous periodistes. Són espais de comunicació transversal, des de la història a l’actualitat. Són espais de recuperació i coneixement local.

Al meu poble, Crònica de la vida d’Esplugues ha fet 75 anys. Ho fa amb les dificultats que tenen la majoria de mitjans i les afegides a un mitjà en paper que depèn de les subscripcions i del treball totalment voluntari de les persones que el fan possible.

75 anys de cròniques, de dificultats, de suma d’esforços, de propostes de renovació, de centenars de persones compromeses, de milers de subscripcions. 75 anys de compromís amb el poble del que formen part, de compromís cívic i de compartir les diferents realitats viscudes.

Crònica de la Vida d’Esplugues ha fet 75 anys i suma tot això i molt més. L’Ajuntament d’Esplugues va concedir els Premis Pont d’Esplugues el passat 3 de maig. El premi és “un reconeixement explícit i públic a les persones, col·lectius, entitats i empreses les accions de les quals destaquen en el seu àmbit o ajuden a prestigiar la ciutat d’Esplugues”. Els premis de comunicació van contemplar dues propostes finalistes: Crònica de la Vida d’Esplugues i Jordi Évole –que té el despatx de la productora al poble-. Endevineu per qui va ser el premi?

Indicatiu i simbòlic això de voler ser ciutat i deixar enrere el poble, això de menysprear allò local per accedir a allò global. Indicatiu i simbòlic que allò que forma part del teu ADN sigui sinònim
de passat de moda, del desdeny i la desconsideració provinciana. Els nostres pobles i ciutats són plens de franquícies perquè és allò que alguns pensen que té consideració mundial, mentre allò que ens caracteritza s’oblida i es descuida.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.