Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Manuel Valls ha denunciat Ràdio La Mina per una piulada del mes de febrer en què l’emissora acusava el llavors candidat a l’alcaldia de Barcelona d’anar al barri a “netejar la [seva] fama merescuda de racista”. El Mapa de la Censura recull també un nou capítol en l’operació política i econòmica per evitar que el Grupo Zeta passés a mans de Mediapro: l’Institut Català de Finances (ICF), una entitat financera pública propietat de la Generalitat de Catalunya, va condonar a l’empresa editora d’El Periódico i Sport 9,2 milions d’euros. A preguntes de la CUP, l’ICF es nega a exposar els motius d’aquesta condonació, que va ser una condició indispensable per a la venda del grup. El Mapa de la Censura ha recollit en l’última setmana 5 nous casos i 2 actualitzacions de casos anteriors:

L’Audiència de Barcelona arxiva la querella contra ‘El Jueves’ per l’acudit de la cocaïna i els antiavalots

Resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

27-5-19 L’Audiència Provincial de Barcelona ha arxivat de forma contundent la querella contra El Jueves que el Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona havia deixat a un pas del judici. En l’auto, les tres magistrades destaquen la preeminència de la llibertat d’expressió davant del dret a l’honor i les injúries. També avisen que permetre que els dos humoristes anessin a judici suposaria “deixar buit de contingut el dret a la llibertat d’expressió perquè llavors qualsevol acudit seria delictiu”.

Més informació:

Arxiven la causa contra el periodista Jordi Pascual i dues persones més pel tall de vies del 21-F [AMPLIACIÓ]

Resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació

28-5-19 La causa judicial oberta pel tall de vies durant la vaga general del 21 de febrer contra 11 persones identificades ha estat sobreseguda provisionalment en els casos del periodista d’El Cugatenc Jordi Pascual i dues persones més. La jutgessa d’instrucció considera que el periodista es trobava al lloc dels fets per fer la seva feina i que les altres dues persones no consta que participessin activament en el tall a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

En declaracions a Cugat Mèdia, Pascual s’ha mostrat satisfet amb la decisió i ha explicat que s’esperava que la causa no tingués més recorregut per a ell: “Tenia notícies publicades per demostrar que estava treballant”.

Més informació:

Opacitat de l’ICF davant la condonació de 9,2 milions al Grupo Zeta [AMPLIACIÓ]

Pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació

31-5-19 L’Institut Català de Finances (ICF) s’ha negat a respondre a una pregunta de la CUP sobre els motius pels quals han condonat un deute de 9,2 milions al Grupo Zeta. La condonació era una condició sine qua non per executar l’operació dirigida des de La Moncloa per tal que l’empresa editora d’El Periódico i l’Sport passés a mans de Prensa Ibérica i no fos adquirida per Mediapro. L’ICF assegura que està obligat a «preservar la informació i identificació de les empreses prestatàries».

Un dirigent de Vox a Menorca insulta un periodista d’Ara Balears

Pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació

4-5-19 El candidat de Vox al Consell de Menorca i exdiputat del PP, Antoni Camps, va insultar en un article al seu blog al corresponsal a l’illa d’Onda Cero i Ara Balears, Iván Martín. En el text l’acusa de “pseudoperiodista”, “d’escopir estupideses” i d’escriure “qualificatius denigrants i mentides” i “d’odiar-lo”.

Els Mossos identifiquen els participants d’una ruta històrica pel barri de Gràcia de Barcelona

Censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus

2-6-19 Membres de l’Ateneu Llibertari de Gràcia denuncien que una activitat cultural programada per aquesta entitat es va veure coaccionada per agents dels Mossos d’Esquadra, que van identificar alguns participants sense donar explicacions dels motius. L’activitat era una ruta històrica per la “Gràcia Llibertària” i ja era la cinquena edició d’aquesta, sense que mai abans hi hagués hagut cap problema. Des de l’Ateneu es temen que es pugui imposar algun tipus de multa.

Manuel Valls denuncia Ràdio La Mina per una piulada

Resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació

3-6-19 El regidor de Barcelona per Ciutadans, Manuel Valls, va denunciar Ràdio La Mina durant la campanya electoral per una piulada on l’acusaven d’intentar instrumentalitzar electoralment la comunitat gitana durant una visita al barri. Valls, durant el seu mandat com a primer ministre francès, va ser conegut per les seves polítiques de deportació de gitanos. Al juliol hi ha l’acte de conciliació abans d’iniciar els tràmits de la querella, però des del compte de Twitter de Ràdio La Mina ja han avançat que no pensen retractar-se fins que Valls no demani perdó per intentar manipular la comunitat gitana.

La Federació de Periodistes exigeix a Vox que deixe d’assetjar informadors i mitjans de comunicació

Legislació o posicionaments de poders públics que poden estar sent restrictius amb relació a la feina de periodistes o mitjans de comunicació

3-6-19 La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) ha demanat a la formació d’extrema dreta Vox que “pose fi” a la campanya d’assetjament contra periodistes i mitjans de comunicació, que qualifica de “clara vulneració” dels drets constitucionals a la llibertat d’expressió i d’informació. En un comunicat la FAPE mostra la seua “profunda preocupació” per les pressions de la formació, que concreta en “comportaments agressius” per a impedir entrevistes als dirigents del partit, vetos a periodistes a les rodes de premsa, discriminació selectiva en les convocatòries de premsa i amenaces de tancament de mitjans.