Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aprofitant que l’estiu sembla que és l’època preferida per mirar de reduir les muntanyes de llibres que a tots se’ns acumulen durant l’any a les tauletes de nit reals i metafòriques, aprofitaré per afegir-ne un per fer-vos la tasca encara més difícil. Es tracta d’El director (Navona Editorial), una crònica en primera persona dura, crua, directa i detallada de les intrigues i misèries implícites en el càrrec de director d’un diari espanyol influent, en aquest cas El Mundo, durant l’any en què David Jiménez va aguantar en el càrrec (de la primavera de 2015 a la primavera de 2016).

La meva frase preferida del llibre és aquesta, que descriu l’evolució de la premsa a Espanya les darreres dècades: “El poder ha deixat de tenir por de la premsa i ara és la premsa que té por del poder”. És exactament això, s’ha girat la torna i podem debatre llargament sobre els motius, però hem de ser conscients que hem perdut la batalla, amb honroses excepcions, crítiques i directes. Com cita Jiménez d’una obra d’Héctor Aguilar Camín, el periodisme espanyol és ple de “feres domesticades que llepen la mà de qui els dóna de menjar i mosseguen la de qui ell els mana”.

El caràcter excepcional del llibre és que per primer cop algú gosa escriure amb noms i cognoms qui són els que compren els periodistes i quins periodistes es deixen comprar, com ho fan les grans empreses de l’Ibex per sortir sempre ben parades i quins mecanismes utilitza el poder per aconseguir que els grans diaris ballin al seu so.

Si voleu saber més sobre el llibre i el personatge, podeu llegir les excel·lents entrevistes que li han fet Andreu Barnils a VilaWeb i Elisenda Rovira fa pocs dies aquí mateix a Mèdia.cat. Però de debò que val la pena llegir el llibre: o us agafaran moltes ganes de fer de periodista i lluitar per fer un diari com cal (El Normal somniat per Jiménez i alguns col·legues) o us passaran definitivament les ganes de dedicar-vos a aquesta professió. Sigui com sigui, saber com es fa un diari i quins interessos hi ha al darrere és molt útil, tant si en som còmplices indirectes com simples lectors.

David Jiménez: “Les organitzacions de periodistes s’han convertit en part de l’establishment, i des d’allà no es pot defensar el periodisme”

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.