Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Entre gener i juliol d’aquest any, el Mapa de la Censura de Mèdia.cat ja ha recopilat 106 incidents pels 190 totals de l’any passat. El 2019 no sembla un any massa millor que el 2018 pel que fa a les llibertats d’expressió i informació: la proporció és gairebé mil·limètrica.

Hi ha un apartat on es percep una millora substancial, i no és menor. Les «agressions, amenaces o intimidacions a mitjans de comunicació i periodistes» han caigut a 8 casos en aquests set mesos davant els 42 del 2018, el que suposaria quasi dos terços menys. I això que entre els incidents d’enguany n’hi ha alguns –com el procés judicial per l’agressió al fotoperiodista Jordi Borràs o la protecció policial a Mònica Terribas– que en realitat són seguiments d’agressions i amenaces anteriors. Respecte al 2018 la tensió al carrer ha decaigut notablement, hi ha menys manifestacions i concentracions –sobretot espanyolistes, on van produir-se el gruix de les agressions– i això s’ha notat.

Per contra, la tensió pel conflicte Catalunya-Espanya s’ha traslladat als jutjats, amb l’increment de les querelles a l’activitat periodística. El 2019 ja suma 18 incidents en aquest apartat pels 11 de tot el 2018. D’aquests, gairebé un terç responen a accions del PP, Ciutadans o la Junta Electoral a TV3 i altres mitjans públics catalans per qüestions com l’ús de l’expressió «presos polítics».

Per casos concrets, els incidents més greus pel que fa a la independència dels mitjans de comunicació als Països Catalans serien el canvi de propietaris del Grupo Zeta i les pressions de Macron als mitjans. En el primer cas, la tutela de la Moncloa i els grans bancs en la compravenda del Grupo Zeta –El Periódico, l’Sport i altres–, suposa una ingerència injustificable del poder polític i financer sobre la propietat d’importants diaris. Zeta ha estat lliurada a Editorial Prensa Ibérica per evitar-ne l’adquisició per part de Mediapro per qüestions polítiques, malgrat que la seva oferta econòmica era millor. En el segon, el president francès expressava el desig de crear un mecanisme estatal per «garantir la neutralitat» de la premsa i «verificar la informació». Un desig acompanyat de l’aprovació d’un ampli paquet legislatiu a principis d’any per restringir el dret a la protesta i ampliar les atribucions policials en el context del moviment de les «armilles grogues».

 

Pel que fa a les fake news, també hi ha moviments preocupants a l’Estat espanyol, amb la intervenció d’una unitat especial de la Moncloa per «lluitar contra la desinformació» així com l’anunci que l’exèrcit també està combatent en aquest front.

Finalment hi ha dos punts negatius que cal ressenyar. El primer el fet que la irrupció institucional de Vox hagi suposat un increment dels casos d’insults, menysteniment i vetos a periodistes i mitjans, especialment durant la campanya electoral, però no només. La política d’aquest partit ha estat extremadament agressiva i s’han comptabilitzat almenys quatre incidents a les Balears i el País Valencià.

També durant el 2019 han incrementat els tancaments i mitjans i acomiadaments de periodistes que el 2018 havien disminuït. Han tancat mitjans com Levante Castelló, Ràdio Terra i la revista Godot i s’han produït acomiadaments substancials a El Mundo i PlayGround.

En canvi, l’apartat que agrupa les «censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altres tipus» ha vist reduir els incidents de 43 a 14, el que suposa una disminució proporcional del 50%. Dins d’aquesta categoria destaquen l’exili de l’artista Abel Azcona –per negar-se a declarar davant d’un jutjat de Berga com a encausat pel contingut d’una instal·lació artística– i la censura per part de la Universitat d’Alacant d’una investigació sobre consell de guerra que va condemnar Miguel Hernández i que ha rectificat aquest mes de juliol.