Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La primera setmana de setembre s’han registrat 5 nous casos al Mapa de la Censura de Mèdia.cat, que recull possibles vulneracions a les llibertats d’informació i d’expressió arreu dels Països Catalans. Les diligències de Fiscalia contra un ciutadà que va proferir amenaces –difoses per l’extrema dreta– contra periodistes són el primer dels casos, en la categoria d’agressions i amenaces. Però també s’han detectat pressions contra mitjans a la Catalunya Nord, la denúncia del president del Barça a un youtuber, el proper tancament d’El Punt Avui TV i l’esbroncada del diputat de JxCat Eduard Pujol a un monologuista.

Encausat un veí de Mataró per amenaces contra un periodista de Manresa

Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació

4-9-19 La Fiscalia ha obert diligències al jutjat número 5 de Manresa contra Víctor G. H., veí de Mataró, per haver difós en un blog i diverses xarxes socials un cartell on s’amenaçava, amb la foto i els noms complets, diferents persones per ser “enemics d’Espanya”. Entre els afectats hi ha el periodista de Nació Manresa Pere Fontanals i el fotoperiodista Jordi Borràs. Els cartells van ser difosos a xarxes socials per nombrosos perfils d’extrema dreta, inclòs el president de Democracia y Unidad Española i militant de Vox, Jaime Vizern, arribant a obtenir important notorietat, malgrat que ara ja han estat esborrats. Per ara, Fiscalia només ha obert diligències contra Víctor G. H., però segons informa Nació Manresa, estudia ampliar-les al mateix Vizern.

Pressions a mitjans de Catalunya Nord per informar de les amenaces a comerciants

Pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació

4-9-19 Els mitjans de Perpinyà L’Indépendant i La Semaine du Roussillon han rebut diverses cartes d’una associació anomenada Catalunya peuple d’Espagne, amb seu a Suïssa, acusant-los de posar en risc la convivència i defensar actuacions il·legals. Al Facebook d’aquesta entitat, s’acusa La Semaine de “separatista”. Aquestes cartes arriben després que ambdós mitjans hagin informat de les cartes amenaçants que diferents comerços de Perpinyà i Canet han rebut per part de la mateixa organització per vendre o exhibir simbologia catalanista o independentista.


El president del Barça va denunciar un ‘youtuber’ per unes piulades

Persecució de bloguers, comptes de xarxes socials o periodisme ciutadà

5-9-19 El youtuber Raúl Álvarez –conegut pel nom d’AuronPlay- ha fet públic que l’any passat va ser denunciat pel president del Futbol Club Barcelona, Josep Maria Bartomeu, pel contingut de diferents piulades que va considerar insultants. Entre aquests insults hi hauria el d’haver-lo anomenat Nobita, pel personatge de la sèrie infantil Doraemon, juntament amb l’expressió “anem per tu”. La denúncia no va ser admesa a tràmit pel jutge i el cas no va anar enlloc.