Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La segona setmana de setembre deixa quatre nous casos al Mapa de la Censura de Mèdia.cat, que documenta les possibles vulneracions a les llibertats d’expressió i d’informació als Països Catalans. Són les agressions a dues periodistes a l’exterior del Parlament de Catalunya l’11 de setembre, l’acomiadament d’Amàlia Garrigós a À Punt, l’atac a un mural a Arenys de Mar i la negativa de l’alcalde d’Oriola a ser entrevistat en català.

À Punt prescindeix d’Amàlia Garrigós i destapa un model laboral totalment precaritzat

Acomiadaments / precarietat laboral

9-9-19 El programa d’À Punt Ràdio Territori Sonor ha iniciat la nova temporada sense la veu de la seva presentadora i creadora, la veterana periodista Amàlia Garrigós, un dels màxims exponents de la ràdio en valencià. Garrigós ha denunciat que la productora ha decidit prescindir dels seus serveis després que ella s’oposés a l’acomiadament d’una persona “imprescindible” del seu equip. Ara, el programa que ella va idear continua amb el mateix nom i la majoria de col·laboradors. La direcció d’À Punt s’ha desentès del conflicte i s’ha refugiat en la llibertat de les productores de contractar el seu personal, mentre que la productora no ha donat cap tipus d’explicacions públiques. En tot cas, aquest conflicte destapa el nivell de precarietat laboral existent en l’actual model de radiotelevisió pública, que funciona amb l’externalització de la pràctica totalitat dels programes.

Sabotejat el mural dedicat a l’escriptor Fèlix Cucurull a Arenys de Mar

Censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus

10-9-19 El mural dedicat a l’escriptor Fèlix Cucurull en un dels murs de l’escola Sinera d’Arenys de Mar, obra de l’artista local Ulldistret, ha estat sabotejat amb grans banderes espanyoles pintades a sobre. El van inaugurar el passat juliol en un dels actes pel centenari del naixement de l’escriptor, fill de la vila maresmenca, i des de llavors ha estat atacat quatre vegades. El diumenge 15 de setembre ha estat reparat novament.

Agredides dues reporteres de TVE i Antena 3 durant la Diada

Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació

11-9-19 Periodistes de TVE i Antena 3 van ser increpades, vexades i fins i tot agredides amb alguns objectes –sense que patissin mals majors– per alguns manifestants mentre realitzaven connexions en directe des de davant el Parlament, durant les mobilitzacions de la Diada. Totes les organitzacions professionals han condemnat els fets, així com els col·lectius convocants de les manifestacions.

L’alcalde d’Oriola simula no entendre el valencià per obligar diferents periodistes a canviar-se al castellà

Pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació

13-9-19 Emilio Bascuñana, alcalde pel PP d’Oriola, ha estat entrevistat per nombrosos mitjans de comunicació arran de les inundacions patides a la ciutat. En alguns casos –À Punt, Catalunya Ràdio- ha simulat no entendre el valencià –incloent expressions de pura cordialitat com «bon dia»– per forçar als periodistes a preguntar-li en castellà.