Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un dels manifestants que surt darrere de José Yélamo en el controvertit vídeo de la diada diu que el reporter els va animar a fer soroll en començar la connexió en directe. Oriol Figueras Bolet, que apareix a la dreta de les imatges amb una samarreta negra sense mànigues, afirma en declaracions a Mèdia.cat que, quan el periodista va rebre l’avís que entrava en directe, va comunicar-ho als manifestants que tenia al darrere dient-los que, si volien fer soroll, aquell era el moment.

Una estona abans, segons el mateix testimoni, un grup de persones havia cridat la consigna “Premsa espanyola, manipuladora!” una desena de vegades, però abans de la connexió l’ambient era més tranquil. Figueras va saludar i fer broma al periodista, que es va mantenir distant però li va donar la mà. Uns minuts abans de connectar en directe, afirma, Yélamo va preguntar al control què volien que aparegués darrere seu.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Quan Yélamo va començar la connexió amb Mamen Mendizábal, fent-se sentir per damunt dels crits, va dir a la presentadora: “No et sento gaire bé. La veritat és que fins ara la situació ha estat tranquil·la, però com veus, aprofiten les estones mortes i esperen les nostres connexions en directe per deixar anar el clàssic ‘premsa espanyola manipuladora'”. Segons abans s’havia pogut veure en directe, en la previsualització de la connexió, el gest del periodista cap als manifestants. Figueras explica que era conscient que, fent cas al reporter, els estaven donant “la imatge que buscaven” i que “se sentia manipulat”, per la qual cosa va mantenir una actitud ambivalent durant la connexió, que ha cridat l’atenció.

Després de la controvèrsia generada per les imatges a les xarxes socials, en què diversos usuaris van acusar Yélamo d’haver falsejat l’esbroncada dels manifestants, el periodista va defensar-se en un fil de tweets. “No fa falta animar ningú perquè t’esbronquin i t’insultin en certs ambients de l’independentisme radical. Si no has treballat allà, potser no ho saps”, va dir. “Quan portes quatre hores aguantant insults personals, llançament d’objectes, escopinades, desqualificacions pel teu accent andalús i empentes mentre treballes, cal dir que no tot val”. Sobre el gest en si, afirma que “ha estat malinterpretat” i que va ser “una reacció irònica als qui estaven a l’aguait de la meva connexió en directe per sabotejar-la. Va ser només l’expressió del meu afartament”.

El reporter de La Sexta nega haver falsejat una agressió per la diada

Un Comentari