Les protestes en contra de la sentència del judici als líders independentistes, dissabte al vespre, i la manifestació convocada per Societat Civil Catalana, diumenge, totes dues a Barcelona, així com la concentració a Palma en suport als agents desplaçats a Catalunya, han deixat 6 periodistes ferits més mentre cobrien aquests esdeveniments. Se sumen als 65 informadors ferits entre el 14 i el 20 d’octubre en les protestes contra la sentència.

Última actualització: dilluns, 28 d’octubre, 15:01 h.

A continuació recopilem totes les agressions patides per periodistes en exercici de la seva feina que hem pogut verificar des de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, ocorregudes des de dilluns 14 en les protestes i reaccions contra la sentència del judici del procés. Podeu aportar nous casos o més informació sobre algun incident que hagueu patit o presenciat escrivint-nos a mapacensura@mediacat. El Mapa de la Censura de Mèdia.cat recopila des de 2015 possibles vulneracions a les llibertats d’expressió i d’informació als Països Catalans.

Nou balanç: almenys 6 nous ferits el 26 i 27 d’octubre

Aquestes xifres inclouen els casos que hem pogut conèixer fins ara i que hem pogut verificar. No es descarta incrementar o modificar els casos a la llum de noves informacions. El recompte recull només les agressions i les detencions a periodistes (han tingut lloc també fets no tan greus que recollirem els propers dies). 

Diumenge, 27 d’octubre

Un càmera, colpejat amb un pal durant la manifestació de Societat Civil Catalana

27-10-19 El càmera de l’agència Rutply Adrián S. Berger ha rebut un cop al cap amb un pal mentre filmava els intents d’alguns manifestants d’arrancar el llaç groc de la façana de la Casa Amatller, al Passeig de Gràcia de Barcelona, durant la manifestació a favor de la unitat d’Espanya convocada per Societat Civil Catalana.

Dissabte, 26 d’octubre

Dos periodistes agredits a Palma mentre cobrien una manifestació per la unitat d’Espanya

26-10-19 El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) denuncia l’agressió i amenaça a dos periodistes que cobrien la manifestació a Palma en defensa de la unitat d’Espanya convocada per Foro Baleares. L’agressió va començar quan alguns manifestants van prendre la llibreta on apuntava al redactor del Diario de Mallorca, i quan un altre informador d’EFE els ha recriminat l’actitud, aquests també l’han amenaçat, insultat i empentat per carrer Sant Miquel fins que ha intervingut la policia per protegir-los. Foro Baleares ha condemnat les agressions i s’ha compromès a ajudar a identificar els agressors per portar-los davant la justícia.


Dos fotògrafs ferits per projectils de foam a Barcelona

26-10-19 Testimonis presencials han documentat les ferides a dos fotoperiodistes perfectament acreditats amb l’armilla oficial del Col·legi de Periodistes per impactes de projectils foam dels Mossos d’Esquadra. Els incidents s’han produït a la zona entre plaça Urquinaona i Via Laietana, quan han començat les càrregues policials. Un dels fotògrafs, que no ha pogut ser identificat, ha rebut el tret a l’abdomen, mentre l’altre, un freelance que prefereix mantenir-se en l’anonimat, a la cama dreta.

Un fotògraf, amb el nas trencat per un cop de porra

26-10-19 El fotoperiodista d’Associated Press Felipe Dana ha rebut un cop de porra en una càrrega policial a la zona entre Via Laietana i Plaça Urquinaona que li ha provocat una fractura al nas. També anava perfectament identificat.

Balanç de dilluns 14 a diumenge 20 d’octubre: 65 periodistes agredits/des

Aquestes xifres inclouen els casos que hem pogut conèixer fins ara i que hem pogut verificar. No es descarta incrementar o modificar els casos a la llum de noves informacions. El recompte recull només les agressions i les detencions a periodistes (han tingut lloc també fets no tan greus que recollirem els propers dies). Les agressions per part de la policia inclouen bales de goma, projectils de foam, cops de porra, empentes, gasos lacrimògens i altres. 

Per dies

Dilluns, 14 d’octubre

11 periodistes agredits/des per la policia a l’aeroport del Prat i a Barcelona
1 periodista agredit/da per manifestants a Barcelona

Total: 12

Dimarts, 15 d’octubre

7 periodistes agredits/des per la policia a Barcelona
2 periodistes agredits/des per manifestants a Tarragona
2 periodistes agredits/des per causes desconegudes o no confirmades a Lleida i a Sabadell

Total: 11

Dimecres, 16 d’octubre

9 periodistes agredits/des per la policia a Barcelona
1 periodistes agredits/des per manifestants a Barcelona
3 periodistes agredits/des per causes desconegudes o no confirmades a Barcelona i a Girona

Total: 13

Dijous, 17 d’octubre

1 periodistes agredits/des per la policia a Barcelona
2 periodistes agredits/des per membres de l’extrema dreta a Barcelona

Total: 3

Divendres, 18 d’octubre

18 periodistes agredits/des per la policia a Barcelona i Girona
6 periodistes agredits/des per causes desconegudes o no confirmades a Barcelona

Total: 24

[2 periodistes detinguts a Barcelona i a Tarragona]

Dissabte, 19 d’octubre

1 periodista agredit/da per la policia a Barcelona
1 periodista agredit/da per manifestants a Barcelona

Total: 2

Per causes

 

Denúncia al Consell d’Europa

Els casos de dilluns recollits per Mèdia.cat han servit per fonamentar una denúncia sobre les agressions a periodistes dels últims dies a Catalunya que la Federació Europea de Periodistes i la Federació Internacional de Periodistes han presentat davant del Consell d’Europa. La denúncia, presentada davant de la Plataforma de Protecció del Periodisme i Seguretat dels Periodistes del Consell, s’ha elaborat a partir d’un informe del Sindicat de Periodistes de Catalunya al qual vam contribuir des de Mèdia.cat amb els casos recollits al Mapa de la Censura. Les dues federacions internacionals exigeixen al conseller d’Interior de la Generalitat catalana, Miquel Buch, i al ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, una investigació per aclarir aquestes agressions a professionals de la informació.

Llistat de casos:

Recull de casos a partir d’informacions fiables rebudes (en procés de verificació definitiva, s’anirà actualitzant la informació a mesura que en disposem).

Dissabte, 19 d’octubre

Agressions a Barcelona

Just abans de començar la manifestació a la plaça Urquinaona de Barcelona, un agent de la Policia espanyola ha colpejat un càmera, que ha caigut a terra, i segons testimonis li ha trencat les ulleres. No s’ha pogut comprovar la identitat ni el mitjà de l’agredit.

 

Un càmera de TV3, colpejat amb un pal per un manifestant un cop acabada la manifestació a plaça Urquinaona.

Divendres, 18 d’octubre

Agressions a Barcelona i Girona

Dues càrregues policials amb bales de goma incloses contra periodistes perfectament identificats, deixant tres periodistes ferits. Primer, trets amb bala de goma contra periodistes identificats a la Ronda de Sant Pere. Un redactor de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) ha rebut l’impacte d’una bala. Després cops de porra a Ronda Sant Pere cantó Fontanella. Dos informadors ferits més.

https://twitter.com/agenciaacn/status/1185267523022925824

Dos equips de Televisió Espanyola (TVE) agredits mentre informaven dels disturbis. La informació aportada pel Consell d’Informatius de la cadena no especifica els agressors.

https://twitter.com/CdItve/status/1185264132196577280

Molts periodistes afectats pels gasos lacrimògens a Via Laietana. La policia els ha tirat molt a prop de la línia on es trobava la premsa.

https://twitter.com/MartiAlbesa/status/1185246321369853955

Una periodista de Contexto ha patit un atac d’asma a Portal de l’Àngel cantonada amb el carrer Montsió, provocat pels gasos lacrimògens.

El periodista Quico Sallés (El Món) explica que ha rebut una bala de goma a la cama mentre gravava: ha quedat enregistrat com el policia dispara. Posteriorment, ha rebut dos impactes més: un, al genoll, i un altre entre el genoll i la cuixa, a la part dreta. Tots a la cama dreta. Després, segons explica el mateix Sallés a Mèdia.cat, cinc policies el van agafar i el van pegar, amb les mans i les defenses, a la cintura, al pit i al cap. El periodista ha intentat posar denúncia als Mossos i li han posat molts problemes burocràtics (demanant-li comunicat mèdic, els números dels agents o que s’havia d’esperar de dues a tres hores).

El fotoperiodista Juan Carlos Mohr també denuncia haver rebut un cop de porra i un cop de pedra a la càmera.

https://twitter.com/juancarlosmohr/status/1185233510623305729

Ja a les 6 de la tarda informaven d’un periodista ferit al cap a Via Laietana, probablement, per una bala de goma, però no s’ha pogut confirmar, així com tampoc la identitat de l’agredit.

https://twitter.com/kikucule/status/1185229296954200064

Un altre periodista, Fermín Grodira, denuncia haver estat espentat per agents antiavalots al carrer Comtal després de patir insults, un escorcoll i que li llencin les coses pel terra, inclosa la càmera.

https://twitter.com/grodira/status/1185271742010462208

El periodista Arnau Maymó de Catalunya Ràdio explica per antena que ha estat ferit per la policia al crit de “No sabes quienes somos”.

El fotoperiodista Sergi Alcázar, d’El Nacional, colpejat per un agent que no vol que gravi les càrregues, tal com es veu al vídeo.

https://twitter.com/elnacionalcat/status/1185301047578976256

El periodista Salvador Cot, director d’El Món, denuncia que ha estat colpejat per agents del Cuerpo Nacional de Policia mentre feia fotos dins del portal d’un edifici al Passeig de Gràcia on hi ha la redacció del diari.

https://twitter.com/salvadorcot/status/1185297088051064833

Els Mossos han agredit un grup de persones que parlaven tranquil·lament en un portal. Un d’ells un periodista qui s’ha identificat com a tal sense que servís de res.

https://twitter.com/Guillem_Andres/status/1185310042586865665

El fotoperiodista Emili Puig ha rebut una bala de goma a la cara malgrat que anava perfectament identificat. Ha patit contusions a la mandíbula i un queixal enfonsat. Explica que en sortir de l’hospital uns agents se n’han rigut i increpat. L’endemà torna a l’hospital i li diagnostiquen commoció cerebral a partir d’un traumatisme cranial.

https://twitter.com/EmiliPuig1/status/1185348644372930561

El periodista de la Cadena SER Catalunya Albert Prat, agredit mentre es trobava refugiat a un comerç 24 hores. Ha rebut cops de porra a les cames a pesar d’identificar-se com a periodista.

https://twitter.com/albertpratviver/status/1185342612875681797

Un càmera del programa En Jake d’Euskal Telebista, atès a l’hospital després de rebre una bala de goma al braç. Denuncia que ha demanat ajuda als policies per sortir del lloc, sense èxit.

https://twitter.com/enjakeETB/status/1185303867535351808

Emilio Morenati, fotògraf d’AP, ferit per un tret de foam al braç.

Bernat Arnangué, d’AP, rep un impacte de pilota de goma al cul.

El fotoperiodista de Vilaweb Albert Salamé, ferit per un trau al cap a Via Laietana.

https://twitter.com/albertsalame/status/1185484195583447042

El fotògraf Paco Freire denuncia haver estat agredit per dos antiavalots al carrer Trafalgar mentre cobria els incidents. Anava perfectament identificat i en aquell moment no hi havia manifestants, però amb tot els policies el vam empènyer i li van colpejar la càmera i li van trencar.

A Girona, el fotoperiodista David Aparicio, que treballava pel Diari de Girona i anava acreditat amb armilla, és ferit al colze per una bala de foam. Li van haver de posar tres punts.

Detencions a Barcelona i Tarragona

La policia nacional espanyola deté de forma violenta al fotògraf d’El País Albert Garcia a la Ronda Sant Pere cantonada Pau Claris cap a les 22:30h. Se l’emporta emmanillat mentre fotografiava una altra violenta detenció a Plaça Urquinaona. Altres periodistes que han presenciat els fets afirmen que els agents han cridat “la cámara” veient que estaven envoltats de periodistes. Després l’han arrestat acusant-lo d’empentar un agent, cosa que ell nega. Garcia anava acreditat amb el braçal de premsa i la càmera penjant. Un grup de periodistes s’ha concentrat davant de la seu de la Policia Nacional a La Verneda en suport al detingut i els agents els han fet fora amb amenaces, dient “Nosotros somos policias y podemos hacer lo que queramos. Somos la ley”. Finalment Albert Garcia ha estat posat en llibertat la matinada de divendres a dissabte cap a les 3:30h.

https://elpais.com/politica/2019/10/18/actualidad/1571435340_839379.html

Detingut a Tarragona Joan Viso, redactor de la revista El Replà de Vinyols i els Arcs.

https://www.diaridetarragona.com/tarragona/Libertad-con-cargos-para-el-redactor-de-la-revista-El-Repl-de-Vinyols-i-els-Arcs-detenido-durante-los-disturbios-del-viernes-en-Tarragona–20191020-0018.html

Dijous, 17 d’octubre

Manifestants d’extrema dreta ataquen periodistes

Un equip de Telecinco ha estat agredit per manifestants d’extrema dreta a la plaça Artós de Barcelona. Els ultres els han trencat la càmera i els han insultat i amenaçat.


Els manifestants d’extrema dreta també han amenaçat diversos periodistes, els han tirat bengales i pedres, els han insultat i els han amenaçat, segons explica Carme Rocamora, del diari El Jardí de Sarrià-Sant Gervasi:


En la contramanifestació antifeixista es va llançar pintura contra la policia i va anar a parar la càmera d’un equip de Cuatro.

Crits i objectes contra periodistes a Jardinets de Gràcia

Alguns manifestants a Jardinets de Gràcia han llançat objectes contra periodistes de televisions estatals que informaven de la concentració i han cridat “premsa espanyola, manipuladora”. Els reporters han acabat baixant de la plataforma des d’on feien les connexions.

La policia dispara trets de foam contra un grup de periodistes i un resulta ferit a la cama

El periodista d’El Periódico Carlos Márquez rep un tret de foam a la cama des d’una furgona policial mentre estava amb un grup de periodistes identificats. Ha hagut de ser atès pels serveis sanitaris.

Dimecres, 16 d’octubre

Almenys 9 periodistes ferits en una nova nit de protestes a Barcelona

Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació

16-10-19 Aquest dimecres a la nit, de nou, diversos periodistes van patir lesions o ferides en les càrregues policials i les protestes:

Sira Esclasans, fotògrafa de La Mira i la Directa, rep l’impacte d’una bala de foam dels Mossos d’Esquadra a la cama, amb el resultat d’una contusió i un tall. Estava treballant perfectament identificada.

Un agent d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra colpeja i llença a terra un càmera perfectament identificat i sense que en aquell moment hi hagués manifestants en aquella zona de l’Eixample de Barcelona. No s’ha pogut saber el nom ni el mitjà pel qual treballa, ni tampoc si ha patit lesions.

El redactor de l’Ara Xavi Tedó ha rebut diversos cops de porra davant la conselleria de l’Interior. Anava perfectament identificat amb armilla i braçalet i denuncia que ha estat una agressió «de forma gratuïta» mentre feia una fotografia a uns manifestants.

Bru Aguiló, fotògraf de Fotomovimiento, ha rebut un impacte de foam al genoll mentre treballava perfectament acreditat entre els carrers Nàpols i Sicília de l’Eixample.

Dos càmeres de Telemadrid ferits durant els avalots a Barcelona. Segons informa la mateixa cadena pública madrilenya, un hauria rebut el cop d’una llauna llançada per un manifestant, mentre que no especifica l’origen de l’altra agressió.

Tres col·laboradors de La MoscaTV, un mitjà comunitari de Barcelona, agredits per la policia. Un, amb cops de porra de la Policia Nacional i els altres dos, per projectils foam dels Mossos d’Esquadra, sense que en tinguem més detalls, de moment.

Testimonis informen que la fotògrafa de l’Ara Cristina Calderer va rebre una pedrada al turmell i va haver de ser atesa pels serveis mèdics.

El Comitè d’Empresa de l’ACN denuncia que dos periodistes de l’agència pública van resultar ferits en les concentracions a Barcelona després de respirar gasos.

Un periodista de l’ACN, ferit a Girona

Va rebre un cop com a dany col·lateral per projectils o pedres, segons el Comitè de l’ACN.

Dimarts, 15 d’octubre

Dos periodistes, agredits a Tarragona per una manifestant

15-10-19 Una manifestant agredeix dos periodistes a Tarragona durant la concentració del dimarts 15 a l’Imperial Tarraco. Primer va estripar la samarreta d’un periodista no identificat i, un temps més tard, va atacar la redactora del Canal Reus Ariadna Escoda, a qui va estirar dels cabells. La periodista va haver de ser rescatada pels seus companys i un altre manifestant. Segons Escoda, la dona cridava totalment fora de si.

Diversos periodistes, ferits per les càrregues policials a Barcelona

Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació

15-10-19 Les càrregues policials al carrer Mallorca han deixat diversos periodistes ferits per cops de porra i impactes de projectils foam dels Mossos d’Esquadra i també per objectes llençats pels manifestants. Sense tindre encara totes les dades, s’han contrastat un mínim de set informadors ferits: tres fotògrafs que prefereixen no fer públic el seu nom; el periodista Quico Sallés (El Món); un altre reporter francès; la fotògrafa Sònia Calvó Carrió, freelance per eldiario.es, que anava identificada i va avisar els agents que era premsa en repetides ocasions; i la fotògrafa Mireia Comas, que va rebre una ampolla al cap i té un tall superficial.

Una redactora de l’ACN, ferida durant les càrregues a Lleida

Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació

15-10-19 La periodista de l’ACN Laura Cortés ha resultat ferida a la cama mentre cobria la manifestació en protesta per les sentències a Lleida. Fonts mèdiques expliquen que les lesions podrien ser resultat de l’impacte d’un projectil foam dels Mossos d’Esquadra però que no es pot certificar amb seguretat.

Fereixen a Sabadell un periodista de l’ACN

Va rebre un cop per projectils o pedres llançats durant les protestes, sense que se’n tinguin més detalls de moment, segons el Comitè de l’ACN.

Dilluns, 14 d’octubre

Dotze periodistes resulten ferits mentre cobrien les protestes a l’aeroport i Via Laietana

Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació

14-10-19 Les càrregues policials deixen un gran nombre de ferits entre els informadors que cobrien les protestes a l’aeroport del Prat. Com a mínim dotze periodistes [actualitzem respecte els 11 que vam explicar ahir] han rebut lesions de diferent consideració, sobretot contusions i algun trau al cap, per cops de porra i trets de projectils foam. En un cas ha estat el cop d’un objecte llençat presumiblement per un manifestant.

Els afectats són Pol Pareja (eldiario.es), Jordi Mumbrú (Ara), Eudald Martínez (Rac 1), Elise Gazengel (Ctxt), Pau Venteo (Catalunya Ràdio), Albert Salamé (Vilaweb), Joan Giralt i Núria Gebelli (Directa) i Víctor Asensio (El Prat TV). Entre els afectats hi ha un altre fotògraf que ha preferit mantenir-se en l’anonimat i també Oriol Izquierdo, columnista de Vilaweb. La majoria de periodistes anaven perfectament identificats com a premsa amb els jupetins o braçalets reglamentaris. En algun cas han denunciat que les agressions es van produir en moments que no estaven barrejats amb manifestants i amb clara intenció d’impedir la seva feina.

Un altre cas cas és el de Freddy Davies (Directa), colpejat diverses vegades durant una càrrega de la Policia Nacional a la Via Laietana a pesar d’anar identificat amb el braçalet oficial.

Diferents entitats professionals com el Grup de Periodistes Ramon Barnils (editor de Mèdia.cat), el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya o la Plataforma en Defensa de la Libertad de Información, a més de l’organització internacional Article 19, han condemnat aquestes agressions.

Coses que vaig aprendre ahir, quan un mosso em va pegar (Vilaweb)

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019

Deixa un comentari

El teu correu-e no serà publicat.

Mèdia.cat guardarà el teu nom, correu electrònic i missatge per a poder fer un seguiment dels comentaris en el lloc web. Si vols més informació, llegeix la nostra política de privacitat i cookies.