Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest dilluns fa un mes de la nit més dura dels disturbis contra la sentència del procés, la del 18 d’octubre, que va deixar 24 periodistes ferits –un a Girona i la resta, a Barcelona– i dos més detinguts –un a la capital catalana i un a Tarragona. Des de llavors, Mèdia.cat ha continuat treballant per completar i contrastar el recompte de periodistes ferits, no només durant els aldarulls sinó també en manifestacions en contra de la sentència als líders independentistes i a favor de la unitat d’Espanya, entre el 14 i el 27 d’octubre.

El balanç definitiu és de 70 periodistes ferits. Un 69% de les agressions les van provocar actuacions dels cossos policials, fos de forma deliberada contra periodistes o com a conseqüència de càrregues genèriques contra manifestants. En diversos casos els afectats constaten que els agents van atacar-los directament per impedir que documentessin l’actuació policial o que van agredir-los tot i identificar-se com a periodistes. Més avall s’especifiquen les causes de tots els incidents amb més detall.

Com s’ha fet el recompte

Aquest recompte s’ha fet després d’aclarir casos que en el seu dia eren confusos, afegir-ne de nous que hem conegut després i descartar-ne alguns que han resultat no ser agressions. Hi incloem incidents on els i les professionals de la informació –redactors, càmeres, fotògrafs, articulistes– han rebut impactes, ferides o cops al seu cos mentre treballaven per cobrir les protestes.

Les xifres corresponen als periodistes ferits que hem pogut identificar, però en episodis especialment confusos pot haver-hi més afectats que es facin difícils de comptabilitzar. Per exemple, en la manifestació de l’extrema dreta a plaça Artós, on es van llançar objectes contra la premsa; o en casos d’ús de gasos lacrimògens per part de la policia, en què és complicat determinar el nombre d’afectats.

Els incidents que han suposat amenaces, insults o destrosses de material però sense violència física contra les persones no s’inclouen en aquesta xifra i s’han registrat a part. Sí que recollim en aquest llistat, tot i que es comptabilitzen a part, les dues detencions a periodistes, per la gravetat dels fets.

Repercussió internacional

A partir dels casos recollits, l’Observatori Mèdia.cat i l’entitat que l’impulsa, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, hem treballat per fer arribar les xifres d’agressions i la preocupació pels atacs contra periodistes a diverses institucions nacionals i internacionals. Ens vam reunir amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i al regidor de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament, Marc Serra, en el marc d’una trobada amb diverses entitats periodístiques; així com amb el vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, en el marc del Consell Assessor de l’Oficina de Drets Civils i Polítics.

Les xifres del Mapa de la Censura van servir per fonamentar una denúncia sobre les agressions a periodistes a Catalunya que la Federació Europea de Periodistes i la Federació Internacional de Periodistes van presentar de la Plataforma de Protecció del Periodisme i Seguretat dels Periodistes del Consell d’Europa, que les autoritats espanyoles es van veure obligades a respondre. La Comissionada de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatović, es va mostrar preocupada pels atacs a periodistes a Catalunya. El representant de l’OSCE sobre Llibertat d’expressió en els Mèdia, Harlem Désir, va requerir a les autoritats espanyoles “assegurar la protecció dels periodistes en tot moment“.

El Mapa de la Censura de Mèdia.cat recopila des de 2015 possibles vulneracions a les llibertats d’expressió i d’informació als Països Catalans. Podeu aportar nous casos o més informació sobre algun incident que hagueu patit o presenciat escrivint-nos a mapacensura@mediacat.

Xifres per dies i llocs

Després de divendres 18, el més dur, els dies amb més ferits van ser les primeres nits de protestes, de dilluns 14 a dimecres 16 d’octubre.

Dilluns, 14 d’octubre

 • 11 periodistes agredits/des per la policia a l’aeroport del Prat i a Barcelona
 • 1 periodista agredit/da per manifestants a Barcelona

Total: 12

Dimarts, 15 d’octubre

 • 6 periodistes agredits/des per la policia a Barcelona
 • 3 periodistes agredits/des per manifestants a Tarragona
 • 2 periodistes agredits/des per causes desconegudes o no confirmades a Lleida i a Sabadell

Total: 11

Dimecres, 16 d’octubre

 • 7 periodistes agredits/des per la policia a Barcelona
 • 1 periodistes agredits/des per manifestants a Barcelona
 • 3 periodistes agredits/des per causes desconegudes o no confirmades a Barcelona i a Girona

Total: 11

Dijous, 17 d’octubre

 • 1 periodistes agredits/des per la policia a Barcelona
 • 2 periodistes agredits/des per membres de l’extrema dreta a Barcelona

Total: 3

Divendres, 18 d’octubre

 • 19 periodistes agredits/des per la policia a Barcelona i Girona
 • 5 periodistes agredits/des per causes desconegudes o no confirmades a Barcelona

Total: 24

[2 periodistes detinguts a Barcelona i a Tarragona]

Dissabte, 19 d’octubre

 • 1 periodista agredit/da per la policia a Barcelona
 • 1 periodista agredit/da per manifestants a Barcelona

Total: 2

Diumenge, 20 d’octubre

 • 1 periodista agredit/da a Tarragona

Total: 1

Dissabte, 26 d’octubre

 • 3 periodistes ferits/des a Barcelona
 • 2 periodistes ferits/des a Palma

Total: 5

Diumenge, 27 d’octubre

 • 1 periodista ferit/da a Barcelona

Total: 1

Balanç total: 70 periodistes ferits/des

Causes dels incidents

48 periodistes van resultar ferits a conseqüència d’actuacions de la Policia nacional espanyola i els Mossos d’Esquadra –incloent bales de goma, projectils de foam, cops de porra, empentes, gasos lacrimògens i altres– (un 69%); 10 per l’acció dels manifestants –que protestaven contra la sentència o bé a favor de la unitat d’Espanya– (un 14%); 2 van ser per atacs de l’extrema dreta (un 3%) i en 10 incidents se’n desconeix la causa (14%).

 

Llistat complet d’incidents

Diumenge, 27 d’octubre

Un càmera, colpejat amb un pal durant la manifestació de Societat Civil Catalana

27-10-19 El càmera de l’agència Rutply Adrián S. Berger ha rebut un cop al cap amb un pal mentre filmava els intents d’alguns manifestants d’arrancar el llaç groc de la façana de la Casa Amatller, al Passeig de Gràcia de Barcelona, durant la manifestació a favor de la unitat d’Espanya convocada per Societat Civil Catalana.

Dissabte, 26 d’octubre

Dos periodistes, agredits a Palma mentre cobrien una manifestació per la unitat d’Espanya

26-10-19 El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) denuncia l’agressió i amenaça a dos periodistes que cobrien la manifestació a Palma en defensa de la unitat d’Espanya convocada per Foro Baleares. L’agressió va començar quan alguns manifestants van prendre la llibreta on apuntava al redactor del Diario de Mallorca, i quan un altre informador d’EFE els ha recriminat l’actitud, aquests també l’han amenaçat, insultat i empentat per carrer Sant Miquel fins que ha intervingut la policia per protegir-los. Foro Baleares ha condemnat les agressions i s’ha compromès a ajudar a identificar els agressors per portar-los davant la justícia.


Dos fotògrafs, ferits per projectils de foam a Barcelona

26-10-19 Testimonis presencials han documentat les ferides a dos fotoperiodistes perfectament acreditats amb l’armilla oficial del Col·legi de Periodistes per impactes de projectils foam dels Mossos d’Esquadra. Els incidents s’han produït a la zona entre plaça Urquinaona i Via Laietana, quan han començat les càrregues policials. Un dels fotògrafs, que no ha pogut ser identificat, ha rebut el tret a l’abdomen, mentre l’altre, un freelance que prefereix mantenir-se en l’anonimat, a la cama dreta.

Un fotògraf, amb el nas trencat per un cop de porra

26-10-19 El fotoperiodista d’Associated Press Felipe Dana ha rebut un cop de porra en una càrrega policial a la zona entre Via Laietana i Plaça Urquinaona que li ha provocat una fractura al nas. També anava perfectament identificat.

Diumenge, 20 d’octubre

Un periodista, empentat i amenaçat per un manifestant a Tarragona

El periodista de Tarragona Ràdio Joan Mercadé rep amenaces i una empenta per part d’un manifestant unionista a Tarragona. L’agressor el commina a deixar de gravar.

Dissabte, 19 d’octubre

Un agent fa caure a terra un periodista

Just abans de començar la manifestació a la plaça Urquinaona de Barcelona, un agent de la Policia espanyola ha colpejat un periodista mentre gravava. L’informador ha caigut a terra, i segons testimonis li ha trencat les ulleres.

Un manifestant colpeja un càmera de TV3

Un càmera de TV3 és colpejat amb un pal per un manifestant un cop acabada la manifestació a plaça Urquinaona.

Divendres, 18 d’octubre

Les bales de goma deixen tres periodistes ferits a Barcelona

Dues càrregues policials, amb bales de goma incloses i contra periodistes perfectament identificats, deixen tres informadors ferits. Primer, hi ha trets amb bala de goma contra periodistes identificats a la Ronda de Sant Pere. El redactor de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) Bernat Vilaró rep l’impacte d’una bala de goma. Després hi ha cops de porra a Ronda Sant Pere cantó Fontanella. Una periodista freelance i un altre informador resulten ferits per impactes de bales de goma.

Equips de TVE, agredits per causes que es desconeixen

Dos equips de Televisió Espanyola (TVE) són agredits mentre informaven dels disturbis. La informació aportada pel Consell d’Informatius de la cadena no n’especifica els agressors.

Gasos lacrimògens provoquen un atac d’asma a una periodista i afecten un nombre indeterminat d’informadors

Molts periodistes són afectats pels gasos lacrimògens a Via Laietana. La policia els ha tirat molt a prop de la línia on es trobava la premsa.

Una periodista de Contexto ha patit un atac d’asma a Portal de l’Àngel cantonada amb el carrer Montsió, provocat pels gasos lacrimògens.

Un periodista rep tres impactes de bala de goma, el pega la policia i li posen traves per denunciar

El periodista Quico Sallés (El Món) explica que ha rebut una bala de goma a la cama mentre gravava: ha quedat enregistrat com el policia dispara. Posteriorment, ha rebut dos impactes més: un, al genoll, i un altre entre el genoll i la cuixa, a la part dreta. Tots a la cama dreta. Després, segons explica el mateix Sallés a Mèdia.cat, cinc policies l’han agafat i pegat, amb les mans i les defenses, a la cintura, al pit i al cap. El periodista ha intentat posar denúncia als Mossos i li han posat molts problemes burocràtics (demanant-li el comunicat mèdic o els números dels agents, i dient-li que s’havia d’esperar de dues a tres hores).

Un periodista, ferit al cap a Via Laietana

Ja a les 6 de la tarda informaven d’un periodista ferit al cap a Via Laietana, probablement, per una bala de goma, però no s’ha pogut confirmar, així com tampoc la identitat de l’agredit.

https://twitter.com/kikucule/status/1185229296954200064

Els avalots l’empenten i li llancen per terra el material

Un altre periodista, Fermín Grodira, denuncia haver estat empentat per agents antiavalots al carrer Comtal després de patir insults, un escorcoll i que li llencin les coses pel terra, inclosa la càmera.

https://twitter.com/grodira/status/1185271742010462208

Agredit per la policia al crit de “No sabes quiénes somos”

El periodista Arnau Maymó de Catalunya Ràdio explica per antena que ha estat ferit per la policia al crit de “No sabes quiénes somos”.

Colpejat per impedir que segueixi gravant

El fotoperiodista Sergi Alcázar, d’El Nacional, és colpejat per un agent que no vol que gravi les càrregues, tal com es veu al vídeo.

Colpejat dins de l’edifici de la redacció mentre feia fotos

El periodista Salvador Cot, director d’El Món, denuncia que ha estat colpejat per agents del Cuerpo Nacional de Policia mentre feia fotos dins del portal d’un edifici al Passeig de Gràcia on hi ha la redacció del diari.

Cops de porra en un portal tot i anar identificat

Els Mossos han agredit un grup de persones que parlaven tranquil·lament en un portal. Un d’ells, un periodista qui s’ha identificat com a tal, sense que servís de res.

Fotoperiodista amb contusió a la mandíbula i commoció cerebral per una bala de goma

El fotoperiodista Emili Puig ha rebut una bala de goma a la cara malgrat que anava perfectament identificat. Ha patit contusions a la mandíbula i un queixal enfonsat. Explica que en sortir de l’hospital uns agents se n’han rigut i increpat. L’endemà torna a l’hospital i li diagnostiquen commoció cerebral a partir d’un traumatisme cranial.

https://twitter.com/EmiliPuig1/status/1185348644372930561

Agredit dins d’un comerç 24 hores tot i identificar-se

El periodista de la Cadena SER Catalunya Albert Prat, agredit mentre es trobava refugiat a un comerç 24 hores. Ha rebut cops de porra a les cames tot i identificar-se com a periodista.

Un càmera d’ETB, a l’hospital per un impacte de bala de goma

Un càmera del programa En Jake d’Euskal Telebista, atès a l’hospital després de rebre un impacte de bala de goma al braç. Denuncia que ha demanat ajuda als policies per sortir del lloc, sense èxit.

Dos fotoperiodistes reben impactes de foam i de bala de goma

Emilio Morenatti, fotògraf d’AP, ferit per un tret de foam al braç.

Bernat Arnangué, d’AP, rep un impacte de bala de goma al cul.

Trau al cap per a un fotoperiodista de ‘Vilaweb’

El fotoperiodista de Vilaweb Albert Salamé, ferit per un trau al cap a Via Laietana.

https://twitter.com/albertsalame/status/1185484195583447042

Agredit per antiavalots sense tenir manifestants a prop

El fotògraf Paco Freire denuncia haver estat agredit per dos antiavalots al carrer Trafalgar mentre cobria els incidents. Anava perfectament identificat i en aquell moment no hi havia manifestants, però amb tot els policies el vam empènyer i li van colpejar la càmera i li van trencar.

Tres punts al colze per una bala de foam, a Girona

A Girona, el fotoperiodista David Aparicio, que treballava pel Diari de Girona i anava acreditat amb armilla, és ferit al colze per una bala de foam. Li van haver de posar tres punts.

Detingut un fotoperiodista d’El País a Barcelona

La policia nacional espanyola deté de forma violenta al fotògraf d’El País Albert Garcia a la Ronda Sant Pere cantonada Pau Claris cap a les 22:30h. Se l’emporta emmanillat mentre fotografiava una altra violenta detenció a Plaça Urquinaona. Altres periodistes que han presenciat els fets afirmen que els agents han cridat “la cámara” veient que estaven envoltats de periodistes. Després l’han arrestat acusant-lo d’empentar un agent, cosa que ell nega. Garcia anava acreditat amb el braçal de premsa i la càmera penjant. Un grup de periodistes s’ha concentrat davant de la seu de la Policia Nacional a La Verneda en suport al detingut i els agents els han fet fora amb amenaces, dient “Nosotros somos policias y podemos hacer lo que queramos. Somos la ley”. Finalment Albert Garcia ha estat posat en llibertat la matinada de divendres a dissabte cap a les 3:30h.

Detingut el redactor d’una revista local a Tarragona

Joan Viso, redactor de la revista El Replà de Vinyols i els Arcs, és detingut a Tarragona.

Més informació:

Dijous, 17 d’octubre

Manifestants d’extrema dreta ataquen periodistes


Els manifestants d’extrema dreta a la plaça Artós de Barcelona han amenaçat diversos periodistes, els han tirat bengales i pedres, els han insultat i els han amenaçat, segons explica Carme Rocamora, del diari El Jardí de Sarrià-Sant Gervasi. El nombre de periodistes afectats és indeterminat, però com a mínim ha resultat agredit un equip de Telecinco. Els ultres els han trencat la càmera i els han insultat i amenaçat.1

 

La policia dispara trets de foam contra un grup de periodistes i un resulta ferit a la cama

El periodista d’El Periódico Carlos Márquez rep un tret de foam a la cama des d’una furgona policial mentre estava amb un grup de periodistes identificats. Ha hagut de ser atès pels serveis sanitaris.

Dimecres, 16 d’octubre

Almenys 9 periodistes ferits en una nova nit de protestes a Barcelona

16-10-19 Aquest dimecres a la nit, de nou, diversos periodistes van patir lesions o ferides en les càrregues policials i les protestes:

Sira Esclasans, fotògrafa de La Mira i la Directa, rep l’impacte d’una bala de foam dels Mossos d’Esquadra a la cama, amb el resultat d’una contusió i un tall. Estava treballant perfectament identificada.

Un agent d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra colpeja i llença a terra un càmera perfectament identificat i sense que en aquell moment hi hagués manifestants en aquella zona de l’Eixample de Barcelona. No s’ha pogut saber el nom ni el mitjà pel qual treballa, ni tampoc si ha patit lesions.

El redactor de l’Ara Xavi Tedó ha rebut diversos cops de porra davant la conselleria de l’Interior. Anava perfectament identificat amb armilla i braçalet i denuncia que ha estat una agressió «de forma gratuïta» mentre feia una fotografia a uns manifestants.

Bru Aguiló, fotògraf de Fotomovimiento, ha rebut un impacte de foam al genoll mentre treballava perfectament acreditat entre els carrers Nàpols i Sicília de l’Eixample.

Dos càmeres de Telemadrid ferits durant els avalots a Barcelona. Segons informa la mateixa cadena pública madrilenya, un hauria rebut el cop d’una llauna llançada per un manifestant, mentre que no especifica l’origen de l’altra agressió.

Tres col·laboradors de La MoscaTV, un mitjà comunitari de Barcelona, agredits per la policia. Un, amb cops de porra de la Policia Nacional i els altres dos, per projectils foam dels Mossos d’Esquadra, sense que en tinguem més detalls, de moment.

Testimonis informen que la fotògrafa de l’Ara Cristina Calderer va rebre una pedrada al turmell i va haver de ser atesa pels serveis mèdics.

El Comitè d’Empresa de l’ACN denuncia que dos periodistes de l’agència pública van resultar ferits en les concentracions a Barcelona després de respirar gasos.

Un periodista de l’ACN, ferit a Girona

Va rebre un cop com en el foc creuat de projectils foam i pedres sense que s’hagi pogut saber l’origen de la ferida, segons el Comitè de l’ACN.

Dimarts, 15 d’octubre

Dos periodistes, agredits a Tarragona per una manifestant

15-10-19 Una manifestant agredeix dos periodistes a Tarragona durant la concentració del dimarts 15 a l’Imperial Tarraco. Primer va estripar la samarreta d’un periodista no identificat i, un temps més tard, va atacar la redactora del Canal Reus Ariadna Escoda, a qui va estirar dels cabells. La periodista va haver de ser rescatada pels seus companys i un altre manifestant. Segons Escoda, la dona cridava totalment fora de si.

Diversos periodistes, ferits per les càrregues policials a Barcelona

Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació

15-10-19 Les càrregues policials al carrer Mallorca han deixat diversos periodistes ferits per cops de porra i impactes de projectils foam dels Mossos d’Esquadra i també per objectes llençats pels manifestants. Des de Mèdia.cat s’ha contrastat un mínim de set informadors ferits: dos fotògrafs que prefereixen no fer públic el seu nom; el periodista Quico Sallés (El Món); un altre reporter francès; la fotògrafa Sònia Calvó Carrió, freelance per eldiario.es, que anava identificada i va avisar els agents que era premsa en repetides ocasions; la càmera de Betevé Núria Martínez, que va rebre l’impacte d’un projectil de foam, i la fotògrafa Mireia Comas, que va rebre una ampolla al cap i té un tall superficial.

Una redactora de l’ACN, ferida durant les càrregues a Lleida

Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació

15-10-19 La periodista de l’ACN Laura Cortés ha resultat ferida a la cama mentre cobria la manifestació en protesta per les sentències a Lleida. Fonts mèdiques expliquen que les lesions podrien ser resultat de l’impacte d’un projectil foam dels Mossos d’Esquadra però que no es pot certificar amb seguretat.

Més informació:

Fereixen a Sabadell un periodista de l’ACN

Va rebre un cop per projectils o pedres llançats durant les protestes, sense que se’n tinguin més detalls, segons el Comitè de l’ACN.

Dilluns, 14 d’octubre

Dotze periodistes resulten ferits mentre cobrien les protestes a l’aeroport i Via Laietana

14-10-19 Les càrregues policials deixen un gran nombre de ferits entre els informadors que cobrien les protestes a l’aeroport del Prat. Com a mínim dotze periodistes [actualització respecte els 11 que vam explicar inicialment] han rebut lesions de diferent consideració, sobretot contusions i algun trau al cap, per cops de porra i trets de projectils foam. En un cas ha estat el cop d’un objecte llençat presumiblement per un manifestant.

Els afectats són Pol Pareja (eldiario.es), Jordi Mumbrú (Ara), Eudald Martínez (Rac 1), Elise Gazengel (Ctxt), Pau Venteo (Catalunya Ràdio), Albert Salamé (Vilaweb), Joan Giralt i Núria Gebelli (Directa) i Víctor Asensio (El Prat TV). Entre els afectats hi ha un altre fotògraf que ha preferit mantenir-se en l’anonimat i també Oriol Izquierdo, columnista de Vilaweb. La majoria de periodistes anaven perfectament identificats com a premsa amb els jupetins o braçalets reglamentaris. En algun cas han denunciat que les agressions es van produir en moments que no estaven barrejats amb manifestants i amb clara intenció d’impedir la seva feina.

Un altre cas cas és el de Freddy Davies (Directa), colpejat diverses vegades durant una càrrega de la Policia Nacional a la Via Laietana a pesar d’anar identificat amb el braçalet oficial.

Diferents entitats professionals com el Grup de Periodistes Ramon Barnils (editor de Mèdia.cat), el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya o la Plataforma en Defensa de la Libertad de Información, a més de l’organització internacional Article 19, han condemnat aquestes agressions.

Més informació: