Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’artista Daniela Ortiz va abandonar dies enrere l’estat espanyol després de rebre una campanya d’insults xenòfobs i nombroses amenaces d’agressions i mort, tant per xarxes socials com per canals privats, per defensar en una entrevista la retirada de l’estàtua de Cristòfor Colom a Barcelona per considerar-lo “simbologia racista i colonial”. El Mapa de la Censura d’aquest agost recull el cas d’Ortiz i també altres de censura a expressions artístiques, a més d’una denúncia d’obstaculització de la feina a periodistes: els Mossos d’Esquadra van realitzar identificacions als mitjans que cobrien un acte de Vox a Cambrils.

Daniela Ortiz abandona l’estat espanyol després de rebre amenaces de mort

Censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus

BARCELONA 2-8-20 L’artista Daniela Ortiz ha anunciat que abandona l’estat espanyol després de rebre una campanya d’insults xenòfobs i nombroses amenaces d’agressions i mort, tant per xarxes socials com per canals privats. Les amenaces contra Ortiz arriben després que, en una entrevista al programa Espejo Público d’Antena 3 defensés la retirada de l’estàtua de Cristòfor Colom a Barcelona per considerar-lo “simbologia racista i colonial”. L’entrevista es feia en el marc de l’aterrament d’estàtues per part de manifestants antiracistes a diferents ciutats dels EUA. Ortiz ha centrat la seva carrera artística en la denúncia del racisme i el colonialisme i ha exposat als principals museus catalans.

España 2000 reivindica la destrucció d’un mural crític amb la monarquia

Censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus

VALÈNCIA 8-8-20 En un vídeo penjat a les seves xarxes socials, un grupuscle d’extrema dreta anomenat España 2000 ha reivindicat l’acció d’un encaputxat amb un casc de moto que destrueix un mural al barri de Benimaclet i després desplega una bandera espanyola. L’obra, de l’artista J. Warx, era una referència irònica a la desaparició del rei emèrit espanyol, Joan Carles I. Pocs dies després el mural ja ha estat refet, ara, però, amb un missatge anticorrupció encara més explícit.

Identificacions i pressions als periodistes que cobreixen un acte de Vox

Resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació

CAMBRILS 18-8-20 Periodistes enviats a cobrir l’acte de la formació d’extrema dreta Vox a Cambrils per l’aniversari de l’atemptat gihadista del 2017, i la contraconvocatòria antifeixista de protesta, denuncien que el dispositiu dels Mossos d’Esquadra els ha impedit fer la seva feina, tant barrant-los l’accés com expulsant-los d’altres emplaçaments alternatius des d’on intentaven prendre imatges i seguir els esdeveniments. Quasi tots els informadors han estat identificats pels policies en algun moment o altre.

Censuren un mural per considerar-lo ‘inapropiat’

Censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus

TORREFARRERA 30-8-20 El veïnat d’un bloc de pisos de Torrefarrera (Segrià), seu de la quarta edició del festival Street Art, ha aturat la realització d’un mural de l’artista Cristina de Juan on es veuen dones nues fent-se petons, ja que el consideren “inapropiat per la canalla”. De Juan ha denunciat els fets com a censura i s’ha negat a esborrar la part que ja estava pintada. Abans de marxar, a més, ha inclòs un missatge a la part de paret encara blanca: “Aquesta obra ha estat censurada. Visca l’amor! Visca la llibertat”.