Consulteu aquí el balanç d’un mes de protestes (publicat el 16/03/2021).

Darrera actualització: 25/02/2021 11 h.

Les mobilitzacions contra l’empresonament de Pablo Hasél han estat l’escenari de la majoria d’incidents recollits al Mapa de la Censura els darrers dies. Gairebé una quinzena de periodistes han estat ferits a Barcelona, València i Girona i hi ha hagut incidents contra l’equipament de mitjans de comunicació a la capital catalana i a Lleida (al final d’aquest article hi trobareu el llistat complet de casos ocorreguts durant les protestes).

Però també hem registrat altres incidents aquest mes de febrer. Entre altres, el partit d’extrema dreta Vox ha interposat una querella contra el guionista, periodista i escriptor Jair Domínguez. No és la primera vegada que algun dels seus gags són objecte de denúncies. El 2012, l’Audiència Nacional espanyola va investigar el programa Bestiari il·lustrat del Canal 33, on simulava trets contra el rei i altres personatges públics; i el 2020, Fiscalia va denunciar-lo, juntament amb Toni Soler i Magí Garcia, per un gag a l’Està passant de TV3 que comparava la policia amb gossos.

Almenys una quinzena d’informadors ferits mentre cobrien les protestes de suport a Pablo Hasél

Dimarts, 23 de febrer

Un periodista, ferit pel llançament d’una ampolla a Barcelona

Agressions físiques

Barcelona, 23-02-2021. En el vuitè dia de mobilitzacions contra l’empresonament de Pablo Hasél, un periodista freelance ha resultat ferit per l’impacte d’una ampolla llançada per un manifestant. El fet ha ocorregut al carrer Villarroel, quan un grup de manifestants ha començat a llançar ampolles de vidre contra la línia policial i una ha impactat a la zona de la cella del periodista que ha caigut a terra i ha estat atès pels Sanitaris per la República. Malgrat el tall, el periodista ha pogut continuar cobrint la manifestació.

Un periodista ferit pel llançament d’una ampolla d’un manifestant en el vuitè dia de protestes a Barcelona (eldiario.es, en castellà)

Dissabte, 20 de febrer

Els Mossos colpegen un fotoperiodista al barri de Gràcia

Agressions físiques

Barcelona, 20-02-2021. El fotoperiodista Joan Gálvez ha denunciat per xarxes socials que la policia l’ha colpejat cinc vegades, una d’elles a les costelles, durant la càrrega al barri de Gràcia de Barcelona. Un nombrós grup de manifestants ha quedat encapsulat al carrer Gran de Gràcia i la BRIMO ha carregat i ha causat diversos ferits. Gálvez, que duia una càmera al casc i ha pogut enregistrar el moment, assegura que quan ha intentat distanciar-se de la càrrega cridant que era premsa, “un dels mossos que ens ha apallissat m’ha encastat contra l’escut”

Dijous, 18 de febrer

Tres informadors, colpejats per la Policia a València

Agressions físiques

València, 18-02-2021. El fotoperiodista de Levante Germán Caballero ha denunciat per Twitter que la policia li ha propinat alguns cops de porra a ventre i cames mentre cobria la protesta contra l’empresonament de Pablo Hasél. Un altre fotògraf ha capturat el moment i Caballero ho ha difós a xarxes amb una altra imatge del genoll colpejat.

https://twitter.com/gcaballero1/status/1362553859932119041?s=20

El periodista de València Extra Sergi Pau ha explicat que quan anava al metro, la policia espanyola li ha colpejat la motxilla que duia a l’esquena amb la porra: «Anava identificat. Amb les mans amunt li he repetit: ‘Vinc de premsa, vinc de premsa’». En declaracions a Levante, Pau ha explicat que se li estava acabant la bateria del mòbil i ha decidit marxar: «A l’entrada m’he trobat quatre antidisturbis que no paraven de dir-me que marxés, però jo amb la meva acreditació penjant he intentat explicar-los que era periodista i que només volia tornar a casa». Tot i que el cop no li ha fet mal, ha acabat marxant.

https://twitter.com/sergipau_/status/1362490148705943556

La Unió de Periodistes denuncia agressions policials contra periodistes durant la protesta per Pablo Hasel (Levante, en castellà)

La periodista de la televisió valenciana Mar Segura Mondéjar ha denunciat que, mentre cobria la manifestació per la llibertat d’expressió en directe per al programa Pròxima parada, la policia nacional espanyola l’ha pegat: “No els ha importat que portés el micròfon d’À Punt. És només una mostra de la desproporció i brutalitat de l’actuació policial hui”. En un fil de twits ha afegit que hi ha hagut “moltíssims més casos d’agressions per part d’una policia que no respecta ni el dret a la informació”.

Un projectil de foam fereix un fotoperiodista al colze a Barcelona

Agressions físiques

Barcelona, 18-02-2021. El fotoperiodista explica a Mèdia.cat que, quan es trobava a deu metres a de la línia policial, sol i acreditat, un agent dels Mossos d’Esquadra ha disparat un projectil de foam que li ha impactat al colze. El ferit, que ha estat assistit a l’Hospital de Sant Pau, assegura que almenys un altre fotoperiodista també ha rebut l’impacte de foam.

Alguns manifestants ataquen la redacció d’’El Periódico de Catalunya’

Amenaces, intimidacions i obstaculitzacions

Barcelona, 18-02-2021. Durant el tercer dia de protestes per l’empresonament de Pablo Hasél, alguns manifestants han colpejat els vidres de la redacció d’El Periódico de Catalunya amb pedres i puntades de peu. També han fet alguna pintada. El periodista Guillem Sánchez, que ho ha gravat, ho ha denunciat per Twitter, afegint que “alguns han intentat que no es registri acció sota amenaces”.

https://twitter.com/elperiodico/status/1362490681672032256

Danyen un vehicle de Ràdio 4 a Lleida

Amenaces, intimidacions i obstaculitzacions

Confiscació de material de treball o desperfectes

Lleida, 18-02-2021. La periodista Elena Garcia ha trobat el vehicle de la unitat de l’emissora de Radio 4 de Ràdiotelevisió amb el retrovisor trencat i una pintada de “manipuladors”.

Dimecres, 17 de febrer

Un fotoperiodista, ferit al turmell per projectil de foam a Barcelona

Agressions físiques

Barcelona, 17-02-2021. Durant el segon dia de mobilitzacions contra l’empresonament de Pablo Hasél, el fotoperiodista i col·laborador de la Directa Freddy Davies ha estat ferit a un turmell per l’impacte d’un projectil de foam dels Mossos d’Esquadra, tot i anar degudament acreditat amb l’armilla de premsa. Ha estat atès a l’Hospital del Mar de Barcelona, on li han posat quatre punts de sutura

Un manifestant trenca el mòbil a un periodista

Amenaces, intimidacions i obstaculitzacions

Lleida, 17-02-2021. Al periodista d’UA1 Lleida Ràdio, Francesc Balañá Pascual, li han sostret el mòbil mentre enregistrava com un grup de manifestants per la llibertat de Pablo Hasél feien una foguera a Lleida. En l’enregistrament se sent “ja no graves més” i la imatge es perd. Balañá ha explicat que li han esclafat l’aparell a terra i assegura que interposarà una denúncia.

Dimarts, 16 de febrer

Quatre professionals de la informació, ferits per projectils de foam a Barcelona

Agressions físiques

Barcelona, 16-02-2021. La periodista d’Europa Press Marta Palma va rebre un fort impacte de foam al cap, darrere l’orella, mentre trucava una ambulància perquè assistís la noia a qui li van buidar un ull. Palma explica que des del 112 van demanar-li a quina altura de Via Augusta es trobava i es va haver d’allunyar una mica de la vorera, amb l’armilla de premsa i el braçalet posats, per veure el número: “Al mig hi havia contenidors cremant i manifestants llançant objectes. Just en dir-li el número, vaig notar un impacte molt fort al cap i em vaig marejar moltíssim”. Després de ser atesa a l’ambulància, a l’hospital li van fer un TAC i van descartar res greu, però assegura que encara té marejos.

Almenys dos fotoperiodistes més van resultat ferits per l’impacte de bales de foam disparades pels Mossos d’Esquadra. El fotògraf Josep Lago ha rebut l’impacte a la zona de l’engonal, però finalment no ha requerit atenció mèdica perquè el cinturó i la jaqueta l’han protegit: “No tenia cap sentit el tret perquè no estava passant res”, assegura. El fotoperiodista Jordi Borràs ha estat ferit pel mateix tipus de projectil a la mà quan sostenia la càmera per fer una foto.

També hem conegut que un fotògraf de Reuters va rebre tres impactes de foam, però no en tenim més informació.

Almenys dos informadors reben impactes d’objectes llançats pels manifestants

Agressions físiques

Barcelona, 16-02-2021. El periodista de betevé Lluís Cruz ha rebut una pedrada d’un manifestant a la mà amb què sostenia el telèfon. Cruz assegura que estava arrecerat de l’angle d’enfrontaments entre policia i manifestants mentre parlava per telèfon i que per dos centímetres no li ha impactat al rostre. El periodista ha estat atès al carrer per Sanitaris per la República. El fotògraf Martí Segura ha rebut l’impacte d’una ampolla llançada per algun manifestant a la galta, que ha rebotat contra l’objectiu de la càmera i ha quedat malmès.

Un periodista de betevé va ser atès per Sanitaris per la República, aquest 16 de febrer a Barcelona. Foto: Sònia Calvó.

Un periodista de betevé va ser atès per Sanitaris per la República, aquest 16 de febrer a Barcelona. Foto: Sònia Calvó.

Un fotoperiodista rep un impacte de foam a la cama a Girona

Agressions físiques

Girona, 16-02-2021. El fotoperiodista Oriol Roura ha rebut l’impacte d’un projectil de foam a la cama mentre cobria les protestes.

—–

Vox es querella contra el guionista Jair Domínguez

Denúncies, procediments i resolucions judicials

Barcelona, 18-02-2021. El partit d’extrema dreta Vox s’ha querellat contra l’humorista Jair Domínguez per dir a la secció “Bon dia de merda” al programa El Matí de Catalunya Ràdio que “el feixisme no se’l combat a les urnes, se’l combat amb un cop de puny a la boca“. Segons l’escrit, que també denuncia l’emissora pública i el seu director, Saül Gordillo, Domínguez hauria comès un delicte d’odi, contemplat a l’article 510 del Codi Penal, perquè les declaracions denoten una “clara incitació a cometre actes violents”.

Una associació amenaça de denunciar dos periodistes de La Marea

Amenaces, intimidacions i obstaculitzacions

Estat espanyol, 18-02-2021. ACOM, una associació del lobby israelià que té lligam amb l’extrema dreta, ha amenaçat amb portar davant d’un jutge els periodistes Miquel Ramos i Antonio Maestre, a qui titlla d’“anacletos podemitas” a Twitter, i acusa La Marea de participar en “trames obscures”. La piulada fa referència al vídeo d’una agència russa publicat pel mitjà per denunciar les proclames antisemites d’una noia durant un homenatge neonazi a la División Azul a Madrid.

La Marea, en un comunicat, ha advertit: “(…) no acceptarem que ningú coarti la nostra llibertat d’expressió i informació. I seguirem denunciant l’antisemitisme.”

Comunicat de ‘La Marea’ davant les declaracions d’ACOM (La Marea, en castellà)

Boicotegen una xerrada contra el masclisme i n’amenacen les participants

Amenaces, intimidacions i obstaculitzacions

Alacant, 17-02-2021. Diverses persones van boicotejar una activitat telemàtica sobre prevenció de la violència masclista, organitzada des de l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alacant. Segons l’empresa contractada per a desenvolupar l’activitat, Filias Desarrollo Comunitario, es va produir una allau d’usuaris que volien participar-hi i un cop a dins van proferir insults masclistes, amenaces de mort, com «morireu totes», «guarra», «puta» o «torna a la cuina». També van projectar imatges de marxes militars nazis i de Hitler. Els fets han estat traslladats a la Guàrdia Civil.

Boicotegen una xerrada contra el masclisme a Alacant i amenacen amb matar-ne els participants (El Periódico Mediterráneo, en castellà)

Un fotògraf denuncia pressions

Pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació

Barcelona, 15-02-2021. El fotògraf d’El País Albert Garcia ha denunciat per Twitter que un cap de comunicació va intentar impedir que capturés la imatge de la candidata de Junts Laura Borràs conversant amb el d’ERC, Pere Aragonès. Garcia ha reivindicat la llibertat d’informació com a dret fonamental.

Empresonen el raper Pablo Hasél

Censura d’expressions artístiques o acadèmiques

Lleida, 16-02-2021. Cap a dos quarts de sis del matí, un ampli dispositiu dels Mossos d’Esquadra ha accedit al Rectorat de la Universitat de Lleida per detenir el raper Pablo Hasél i traslladar-lo al Centre Penitenciari Ponent. Sobre ell pesava una condemna de nou mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona i les Institucions de l’Estat per les lletres de les seves cançons i les seves piulades. El dilluns 15 de febrer, l’endemà de les eleccions, la Plataforma Solidària amb Hasél va fer públic que s’havien tancat al Rectorat del centre universitari per evitar l’empresonament i van passar-hi la nit. Dies després que PSOE i Unidas Podemos presentessin les línies de la reforma del Codi Penal per protegir la llibertat d’expressió, la formació lila ha anunciat que demanarà l’indult per al raper.

Pablo Hasél entra a la presó (Ara)

Els Mossos detenen Pablo Hasél (Nació Digital)

El Mossos detenen el raper Pablo Hasél a la Universitat de Lleida (Directa)

Pablo Hasél: “M’estan utilitzant de cap de turc per espantar-vos” (Mèdia.cat)

Els serveis municipals de neteja de Barcelona esborren un mural del rei Joan Carles

Censura d’expressions artístiques o acadèmiques

Barcelona, 08-02-2021. El mural de Roc Blackblock amb la cara del rei emèrit ha durat poc, ni 24 hores, des que l’artista va pintar-lo en el marc d’una jornada d’art mural urbà al parc de les Tres Xemeneies de Barcelona en suport a Pablo Hasél. Operaris del servei de neteja de l’Ajuntament han repintat aquest mural però cap altre. Davant l’allau de crítiques, l’Ajuntament ha assegurat que es tracta d’un error i que investigarà què ha passat. El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha explicat que ja han demanat disculpes a l’autor i li han proposat que torni a repetir el mural, una proposta que finalment Roc Blackblock ha acceptat.