Vacuna periodisme contra totes les pandèmies

El 2020 no ha estat un any fàcil. El coronavirus ha sacsejat completament el nostre món i les nostres vides. La pandèmia ha posat contra les cordes el sistema de salut públic, encara fràgil després de les retallades; ha evidenciat les desigualtats i vulnerabilitats socials i econòmiques i ha precaritzat encara més la vida de moltes persones.

També el periodisme se n’ha ressentit. Mentre el consum d’informació augmentava durant l’emergència sanitària, els mitjans van patir una davallada dels ingressos en publicitat i va començar el degoteig d’ERTO. El Mapa de la Censura de Mèdia.cat recull una vintena de casos d’acomiadaments i precarietat que han afeblit encara més les redaccions al conjunt dels Països Catalans, molt tocades des de la crisi de 2008. El virus dels acomiadaments, doncs, també ha marcat el dia a dia de la professió durant el darrer any.

La desena edició de l’Anuari Mèdia.cat 2020 no ha volgut passar per alt el coronavirus i el seu impacte. En aquesta publicació trobareu reportatges i articles d’anàlisi que posen el focus en les afectacions derivades de l’emergència sanitària, social i econòmica en col·lectius ja vulnerabilitzats. Els impediments i les actuacions policials contundents per protestar al carrer, la retallada de drets a les dones embarassades, les barreres i l’aïllament del col·lectiu LGTBI i de les persones dependents durant el confinament i la desescalada o l’estocada al ja fràgil sector cultural són alguns dels temes on hi hem volgut dirigir la mirada.

Però la Covid-19 no ha estat l’única pandèmia que hem viscut aquest darrer any. L’entrada de l’extrema dreta a les institucions arreu dels Països Catalans i la propagació del seu discurs i agenda contra els drets humans als carrers, a les xarxes i als mitjans de comunicació hauria de fer saltar moltes alarmes. El periodisme també ha d’exercir de dic de contenció contra els discursos d’odi. Per això, a l’Anuari Mèdia.cat dediquem el dossier a reflexionar sobre com hem d’informar de l’extrema dreta sense amplificar-ne el discurs ni fer-ne propaganda.

Una altra pandèmia que ha marcat l’agenda aquest any és la del racisme. L’assassinat de George Floyd a mans d’un agent de policia a Minneapolis va ser l’espurna del moviment Black Lives Matter. En aquestes pàgines analitzem què ha après el periodisme de les mobilitzacions antiracistes a una banda i a l’altra de l’oceà. I mentre la violència policial als Estats Units ha ocupat molts titulars, les discriminacions racistes que es produeixen a casa nostra continuen sovint ignorades a la majoria dels mitjans corporatius. Per exemple, la repercussió del pla Tremall dels Mossos d’Esquadra, engegat el juny de 2020 per lluitar contra els delictes reiteratius i que posa el focus en els barris amb alta concentració de població migrant. Entitats com SOS Racisme apunten a una possible “caça” encoberta de persones en situació irregular, tal com expliquem en aquestes pàgines.

En moments de crisi i de múltiples pandèmies com aquest, l’Anuari vol ser una vacuna contra la infoxicació, la desinformació i el control dels poders. Una eina per avançar cap a un periodisme compromès i una ciutadania crítica. Com dèiem a la campanya de micromecenatge que ha fet possible aquesta publicació: “Ens agradaria tenir la vacuna contra les males notícies, però només sabem explicar-te-les per poder-les canviar”.