1 Ignorar-los no és la solució

Fer veure que no existeix l’extrema dreta no ha fet que desaparegui.

2 Evitar tractar-los com un partit més

Per molt que siguin un partit legal, no es poden considerar una opció democràtica més: anar contra els drets humans no és una opinió respectable.

3 Dir les coses pel seu nom

S’ha d’evitar qualificar els polítics d’extrema dreta de “centredreta”, “nostàlgics” o similar.

4 Conèixer la seva estratègia comunicativa

L’extrema dreta utilitza els mitjans de comunicació per transmetre el seu missatge o victimitzar-se i queixar-se que els censuren. No són accions improvisades.

5 No subordinar-se a l’espectacle

Convidar representants de l’extrema dreta a un plató pot alimentar la polarització i fer pujar l’audiència, però fent-ho se’ls normalitza i se’ls dona ales.

6 Alerta amb les provocacions

Fer notícies sobre, per exemple, la polèmica que ha aixecat un tuit provocador no aporta res més que fer-los d’altaveu.

7 No reforçar els seus marcs

És important no entrar a debatre certs temes en què, per molt que els rebatem, només el marc que imposen ja qüestiona els drets humans (per exemple, si “els immigrants són dolents o no” no és una qüestió a debatre).

8 Rebatre amb dades

Cal preparar-se bé les entrevistes: no es pot confrontar-los sense dades a la mà per despullar-los d’arguments.

9 Preguntar-los per temes en què no tenen discurs

Sovint no tenen un discurs clar en qüestions que afecten el dia a dia dels ciutadans, com les pensions o els desnonaments, o tenen punts de vista absolutament neoliberals que despullen el seu pretès discurs a favor dels ‘treballadors’.

10 Fugir de la caricatura

Cal evitar presentar l’’extrema dreta o els seus votants com a ignorants. El moviment governa a molts països i cada vegada té més poder. Això requereix una habilitat notable.

11 Falta periodisme d’investigació

Sovint és l’única manera de posar llum i revelar, per exemple, que els partits d’extrema dreta compten amb persones que defensen el règim nazi o amb passat delinqüencial relacionat amb la seva militància política.

12 Vetllar pel contrarelat

En accions antifeixistes, cal ser conscients que l’extrema dreta les utilitzarà per victimitzar-se; cal vetllar perquè el relat mediàtic no els alimenti.

13 Tothom pot combatre l’extrema dreta

Cal actuar com a barreres dels missatges discriminatoris quan el seu discurs comença a ser normal a casa nostra, al nostre grup d’amics o en un mitjà de comunicació.


 

Fonts: entrevistes als periodistes especialitzats en extrema dreta Miquel Ramos i Jordi Borràs