Un vendaval mediàtic va recórrer el món a principis de novembre per cobrir les eleccions presidencials als Estats Units, en una de les poques excepcions d’un any monopolitzat informativament per la pandèmia i la seva gestió. Però, quins altres temes van quedar esmorteïts les setmanes que només es mirava amb lupa la batalla Biden-Trump?

1. Conflicte a Armènia

Ja al setembre, mentre als EUA tenia lloc el primer debat presidencial, un dels conflictes més antics del món –prop de tres dècades ja– s’agreujava: Armènia acusava de nou l’Azerbaidjan d’atacar civils a la zona de l’Alt Karabakh. Aproximadament la meitat de la població va haver d’abandonar la regió i es van produir desenes de morts de civils i de militars. Al novembre van signar l’alto el foc.

2. Crisi a les Canàries

Durant la cursa electoral als Estats Units, es va reobrir una ferida a l’Atlàntic que els poders públics europeus donaven per tancada. Durant l’octubre va rebrotar l’arribada de pasteres a les illes Canàries, una via que els acords de vigilància de fronteres entre Espanya i el Senegal, via Frontex, havien aturat el 2006. La crisi econòmica per la Covid-19 ha fet revifar el trànsit i el drama sobre el mar.

3. Terratrèmol a l’Egeu

No solament la política mou el món. Hi ha moviments que tenen conseqüències directes –i molts cops catastròfiques– sobre la població: un terratrèmol a la regió de l’Egeu, una zona d’activitat sísmica habitual, va provocar prop d’un centenar de morts a Turquia. Els efectes del terratrèmol també van causar morts a Grècia.

4. Eleccions a la Costa d’Ivori

L’oposició va considerar il·legítimes les presidencials de finals d’octubre i va demanar un Govern de transició per organitzar-ne de noves. Les protestes van causar 5 morts, 12 segons l’oposició. Si la cobertura de les eleccions en països africans ja sol ser escassa, tempestes mediàtiques com la Covid-19 o les eleccions als EUA agreugen el dèficit informatiu en relació amb el Sud global.

5. Acusacions de frau a Tanzània

El president de Tanzània, John Magufuli, va ser reelegit en el càrrec en les eleccions del 30 d’octubre amb el 84% dels vots, però el líder opositor, Tundu Lissu, va denunciar frau en els comicis. Tal com recull El País, Amnistia Internacional ha alertat del clima de repressió en què viuen opositors i periodistes a la regió.

6. Vexacions a dones a Qatar

L’aeroport de Doha va sotmetre desenes de passatgeres a una exploració vaginal per esbrinar qui havia abandonat un nadó en un bany. L’episodi el van denunciar les afectades d’un vol a Sydney i va desencadenar una crisi diplomàtica amb Austràlia. “És molt preocupant i ofensiu”, va dir la ministra australiana d’Exteriors, Marise Payne.