Condemnat a un any de presó l’inspector de la Brigada d’Informació de la Policia Nacional que va agredir el 2018 el fotoperiodista Jordi BorràsAquest migdia s’ha fet la vista per una conciliació abans d’anar a judici i el policia ha retirat l’acusació contra ell, en què deia que el fotoperiodista l’havia agredit, ha admès que va ser una agressió per raons ideològiques i ha acceptat la condemna d’un any de presó i indemnitzar-lo amb 7.000 euros.

El fotoperiodista ho explicava així al seu compte de Twitter:

En declaracions als mitjans a la sortida dels jutjats, Borràs ha afirmat que es tracta d'”una victòria fins i tot inesperada, perquè s’ha demostrat que va ser un agressió per motius estrictament ideològics, i això era el meu objectiu”.

A més, ha afegit que “ara batallarem fins on calgui perquè no pugui tornar a exercir de policia. Un estat democràtic no pot acceptar que una persona que agredeix un ciutadà, un fotoperiodista, per la seva manera de pensar, pugui exercir de policia. És intolerable”.

Els fets van passar a Barcelona el 16 de juliol de 2018. Jordi Borràs sortia de cobrir un acte polític i un home va agredir-lo al carrer, mentre cridava “viva Franco!” i “viva España!” i li va trencar el nas. Quan va demanar ajuda, l’agressor es va identificar com a policia ensenyant una placa. I més tard es va saber que es tractava d’un inspector de la Brigada Provincial d’Informació adscrit a la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. El fotoperiodista ho va denunciar, però el policia també ho va fer, afirmant que el periodista l’havia pegat. Davant d’això, la Fiscalia va demanar dos anys de presó per al policia, va demandar la inhabilitació i una indemintzació de 7.500 euros. També va demanar que s’arxivés la causa contra Borràs, a qui el policia va denunciar.

Agraïment als mecenes que li van donar suport

A la sortida dels jutjats, Jordi Borràs també ha agraït “als 684 mecenes que en el seu moment van posar diners de la seva butxaca per poder tirar endavant aquest procés judicial” i ha afirmat que es tracta d’una “victòria col·lectiva”.

La campanya de micromecenatge per donar suport econòmic al fotoperiodista es va iniciar des del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que ha qualificat la victòria judicial de Jordi Borràs d’una “victòria moral i democràtica”.

La campanya de micromecenatge es va impulsar per donar suport al fotoperiodista Jordi Borràs i alhora denunciar que el cas es tractava d’un nou exemple de les amenaces, intimidacions o agressions físiques que viuen els periodistes a casa nostra.

Atacs al dret a la informació que es recopilen al Mapa de la Censura, una iniciativa de l’Observatori Mèdia.cat –impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils– que recull incidents que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir la llibertat d’expressió o el dret a la informació de la ciutadania als territoris de parla catalana.

Només l’any 2021 n’hi ha hagut més d’un centenar, entre amenaces, intimidacions, agressions físiques o denúncies, entre d’altres.

Deixa un comentari

El teu correu-e no serà publicat.

Mèdia.cat guardarà el teu nom, correu electrònic i missatge per a poder fer un seguiment dels comentaris en el lloc web. Si vols més informació, llegeix la nostra política de privacitat i cookies.