Aquest dijous vam presentar l’onzena edició de l’Anuari Mèdia.cat, una publicació coeditada amb Pol·len edicions que repassa els silencis i sorolls de l’any 2021 als mitjans de comunicació des d’un punt de vista crític i també als reptes informatius en un context de societat postpandèmia en què les vulneracions a la llibertat d’expressió van a l’alça. L’acte es va retransmetre a Youtube des de la Lleialtat Santsenca i hi van participar Enric Borràs, president del Grup Barnils; Víctor Yustres i Carme Verdoy, coordinadors de l’Anuari; i també periodistes que han participat en la publicació com Manel Alías, Gemma Garcia, Sandra Vicente, Queralt Castillo o Nando Cruz; a més de Ricard Gené, president de la Fundació Catalunya.

L’Anuari obre un reportatge de la periodista Sandra Vicente, publicat aquest dijous al web de Mèdia.cat, que investiga on queda la salut pública amb els fons europeus. S’hi explica com la inversió dels Next Generation EU en l’àmbit de la salut a Catalunya apunten a la indústria privada, en concret a la farmacèutica. A través del PERTE de Salut d’Avantguarda (projecte estratègic per a la recuperació i la transformació econòmica), els fons europeus prioritzaran la inversió en la indústria privada. De fet, el reportatge apunta que els lobbies sanitaris ja es van endur un 72% dels contractes públics l’any 2020. Tot plegat apunta a la privatització d’un sector sanitari malmès durant anys de retallades i també pels estralls de la pandèmia.

És un dels reportatges que forma part d’un Anuari amb diversos continguts que posen el focus en el futur de l’economia i la societat postpandèmia. L’impacte de les empreses digitals en els drets de les treballadores de la llar, les conseqüències ambientals de la línia marítima entre Eivissa i Formentera, una de les més explotades d’Europa, el paper del periodisme davant l’emergència climàtica o el biaix classista i racista del periodisme cultural són temes destacats d’aquesta edició de la publicació.

La llibertat d’expressió, a la corda fluixa

L’Anuari inclou un dossier temàtic dedicat a les vulneracions de la llibertat d’expressió, des de diferents punts de vista. Un dels continguts més destacats és una entrevista del periodista Manel Alías a l’activista russa Maria Alyokhina, membre del grup Pussy Riot i fundadora del mitjà Mediazona, centrat en temes que afecten la llibertat d’expressió a Rússia. L’entrevista es va fer just un mes abans que comencés la guerra a Ucraïna i Alyokhina ja advertia de la necessitat de Putin “d’inventar una altra guerra per distreure la gent”. A més, alerta com al seu país els mitjans oficialistes no donen mai dues visions i denuncia les pràctiques abusives a les presons russes.

El dossier també inclou un reportatge de Gemma Garcia sobre les vulneracions policials al dret a la informació; una anàlisi de Manel Fontdevila sobre humor i límits, o una guia de drets de periodistes per treballar en context de mobilitzacions al carrer.

“La llibertat d’expressió està cada cop més en joc i, per tant, també el futur d’un periodisme crític amb els poders. En un moment com l’actual, el periodisme ha de ser capaç de fugir de propagandes i poder contribuir a construir solucions, expliquen els coordinadors del projecte, Víctor Yustres i Carme Verdoy.

L’onzena edició de l’Anuari Mèdia.cat es podrà trobar a les llibreries d’arreu dels Països Catalans. El projecte ha estat possible gràcies a una campanya de microfinançament amb el suport de Verkami, que va recollir 12.080 euros de 351 mecenes. També compta amb el suport de la Fundació Catalunya. Hi col·laboren també la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Vic, alumnes de les quals han escrit reportatges de la publicació.

Deixa un comentari

El teu correu-e no serà publicat.

Mèdia.cat guardarà el teu nom, correu electrònic i missatge per a poder fer un seguiment dels comentaris en el lloc web. Si vols més informació, llegeix la nostra política de privacitat i cookies.