Foto: Unsplash

Ventres de lloguer, una pràctica més normalitzada als mitjans per la guerra a Ucraïna?

La pràctica coneguda de forma majoritària al nostre país com a gestació subrogada o ventres de lloguer, torna a ser objecte de debat. Pel llenguatge amb què s’anomena i les seves implicacions, per les històries que es destaquen, per les protagonistes a través de les quals es vehicula (o no) la notícia i pel transfons ètic, moral i en termes de drets que hi subjau. El fenomen ha saltat de nou a la palestra mediàtica arran de l’escalada de la guerra a Ucraïna.
Concentració de protesta contra el tancament de tres programes i els acomiadaments de Betevé / Foto: Som Betevé

Menys conflictivitat laboral però la mateixa precarietat als mitjans

La professió periodística a Catalunya és, segons els sindicats, un sector precari en l’actualitat però que ja va veure reduir notablement les redaccions amb la crisi del 2008. Els dos anys de pandèmia i el fet que pràcticament cap ERTO haja acabat en acomiadaments definitius han limitat la conflictivitat i les mobilitzacions de caire laboral en el sistema mediàtic català.
Des del 25 d'abril torna el diari "La Veu del País Valencià". Foto: Diari La Veu

El retorn del diari “La Veu del País Valencià”

El diari digital en valencià La Veu del País Valencià torna a ser una realitat a l’espai mediàtic valencià des d'aquest dilluns, 25 d'abril, després d'haver hagut de tancar a finals del 2019 per motius econòmics. Ara aposta per un model basat sobretot en les subscripcions. En parlem amb Moisès Vizcaíno, impulsor i editor de "La Veu".

Llibertat d’expressió, fons europeus i emergència climàtica, temes destacats a la presentació de l’Anuari Mèdia.cat

Aquest dijous vam presentar la desena edició de l’Anuari Mèdia.cat, una publicació coeditada amb Pol·len edicions que repassa els silencis i sorolls de l’any 2021 als mitjans de comunicació des d’un punt de vista crític i també als reptes informatius en un context de societat postpandèmia en què les vulneracions a la llibertat d’expressió van a l’alça.
Foto: Unsplash

L’amenaça de les SLAPP per al periodisme: una estratègia a l’alça que vol silenciar veus crítiques

Les SLAPP són un fenomen cada cop més habitual que afecta tant a activistes i defensors dels drets humans com també a periodistes i mitjans. Segons un informe publicat la setmana passada per la Coalició contra SLAPP a Europa, en deu anys els casos s’han disparat. Parlem amb l’advocada Laia Serra de l'amenaça que representen pel periodisme i, per què funcionen tan bé a l’estat espanyol.
Refugiats ucraïnesos creuen la frontera cap a Polònia. Foto: ACN, Joan Mateu Parra

Els reptes d’informar sobre una guerra (II)

La guerra a Ucraïna ja està deixant imatges icòniques. En un context de conflicte bèl·lic és important informar, però també saber prendre decisions davant les qüestions ètiques que es presenten. Els límits de què es pot mostrar i què no, el dret a la privacitat de les persones o la importància d'informar de manera pausada i contrastada en són alguns exemples.