El cicle #ConversesMèdiacat tractarà temes com l'extrema dreta, els joves, el racisme i els parts en pandèmia.

#ConversesMèdiacat: parlem d’extrema dreta, joves, racisme i parts en pandèmia

Des d'aquest dijous, 15 d'abril, i fins a mitjans de maig, Mèdia.cat organitza un cicle de converses en directe a través del seu compte d'Instagram. Hi participaran els autors de diversos temes de l'Anuari i també altres periodistes i professionals. Les converses les podrà seguir tothom qui ho desitgi a través d'Instagram, així com fer preguntes als ponents, i es podran recuperar posteriorment a Youtube.
L'advocat de la víctima de la violació múltiple a Sabadell, Jorge Albertini, entrant a l'Audiència de Barcelona, on se celebra el judici. Foto: Blanca Blay / ACN.

Difondre el dolor: denúncia o espectacularització?

La revictimització de la dona supervivent d’una violació múltiple a Sabadell ha estat àmpliament identificada i assenyalada en la cobertura informativa del judici. En molts casos, però, la crítica de l’actuació del fiscal s’ha utilitzat com a pretext per reproduir crues declaracions sobre l’agressió, d’escàs valor informatiu i d’alt impacte emocional, tant per la jove afectada com per al conjunt de les dones.
El grup dels Països Catalans davant la presó d'Alcalá Meco esperant Pepe Rei. Foto: Directa / Arxiu

Una història catalana de Pepe Rei

El tancament del diari basc 'Egin' a finals dels anys 90 va activar una xarxa de suport als Països Catalans que acabaria convertint-se en l'equip d''Ardi Beltza' i 'Kale Gorria'. Un grup de joves, que amb prou feines superava els vint anys, es va comprometre amb uns mitjans perseguits, va contribuir a fer-los viables i va fer possible moltes de les investigacions. Cinc vegades detingut i tres empresonat, Pepe Rei, que liderava els projectes, va morir el passat 9 de març deixant empremta.
Ramon Barnils, periodista de referència.

20 anys sense Barnils en 20 frases per recordar-lo

Aquest diumenge 14 de març ha fet 20 anys que ens va deixar el periodista Ramon Barnils. El recordem amb 20 frases seves, dels centenars possibles, sobre el periodisme, el país, la política o la vida. La majoria de frases són extretes del vídeo "Potser no hi ha periodistes", amb què el Grup de Periodistes Ramon Barnils, editor d'aquest Observatori, va commemorar el 10è aniversari de la seva fundació.

8 reptes en clau de gènere que els mitjans tenen pendents

En motiu del 8 de març, destaquem 8 àmbits en què hi ha marge de millora per acabar amb el masclisme als mitjans, tot recomanant articles sobre aquests temes que algunes de les nostres col·laboradores han publicat a Mèdia.cat en l’últim any. 

Del recompte a la rendició de comptes

Sense buscar respostes a com es podria haver evitat l’assassinat i què cal canviar perquè no es repeteixi, la cobertura informativa dels feminicidis manté les responsabilitats dels poders públics fora del focus d’atenció social.