Gemma Garcia 10 maig 2022 El periodista Pablo González, més de dos mesos empresonat acusat d’espionatge Especialitzat en la zona post-soviètica i col·laborador de mitjans com Gara, Público o La Sexta, Pablo González va ser detingut a Przemyśl mentre cobria l’èxode a la frontera de Polònia amb Ucraïna, provocat per la guerra. El govern polonès l'acusa de treballar com a espia per a Rússia.
Nora Miralles 6 maig 2022 Ventres de lloguer, una pràctica més normalitzada als mitjans per la guerra a Ucraïna? La pràctica coneguda de forma majoritària al nostre país com a gestació subrogada o ventres de lloguer, torna a ser objecte de debat. Pel llenguatge amb què s’anomena i les seves implicacions, per les històries que es destaquen, per les protagonistes a través de les quals es vehicula (o no) la notícia i pel transfons ètic, moral i en termes de drets que hi subjau. El fenomen ha saltat de nou a la palestra mediàtica arran de l’escalada de la guerra a Ucraïna.
Vicent Canet 29 abril 2022 Menys conflictivitat laboral però la mateixa precarietat als mitjans La professió periodística a Catalunya és, segons els sindicats, un sector precari en l’actualitat però que ja va veure reduir notablement les redaccions amb la crisi del 2008. Els dos anys de pandèmia i el fet que pràcticament cap ERTO haja acabat en acomiadaments definitius han limitat la conflictivitat i les mobilitzacions de caire laboral en el sistema mediàtic català.
Carme Verdoy 26 abril 2022 El retorn del diari “La Veu del País Valencià” El diari digital en valencià La Veu del País Valencià torna a ser una realitat a l’espai mediàtic valencià des d'aquest dilluns, 25 d'abril, després d'haver hagut de tancar a finals del 2019 per motius econòmics. Ara aposta per un model basat sobretot en les subscripcions. En parlem amb Moisès Vizcaíno, impulsor i editor de "La Veu".
Carme Verdoy 19 abril 2022 L’oblit mediàtic del ‘Catalangate’ per part dels mitjans espanyols L’escàndol pel cas de ciberespionatge massiu ‘Catalangate’ destapat aquest dilluns per un informe de Citizen Lab és tema destacat a tots els mitjans catalans però, en canvi, la gran majoria de mitjans espanyols l’obvien a les principals informacions, el destaquen molt poc i no hi entren a fons.
Redacció 1 abril 2022 Llibertat d’expressió, fons europeus i emergència climàtica, temes destacats a la presentació de l’Anuari Mèdia.cat Aquest dijous vam presentar la desena edició de l’Anuari Mèdia.cat, una publicació coeditada amb Pol·len edicions que repassa els silencis i sorolls de l’any 2021 als mitjans de comunicació des d’un punt de vista crític i també als reptes informatius en un context de societat postpandèmia en què les vulneracions a la llibertat d’expressió van a l’alça.
Carme Verdoy 30 març 2022 L’amenaça de les SLAPP per al periodisme: una estratègia a l’alça que vol silenciar veus crítiques Les SLAPP són un fenomen cada cop més habitual que afecta tant a activistes i defensors dels drets humans com també a periodistes i mitjans. Segons un informe publicat la setmana passada per la Coalició contra SLAPP a Europa, en deu anys els casos s’han disparat. Parlem amb l’advocada Laia Serra de l'amenaça que representen pel periodisme i, per què funcionen tan bé a l’estat espanyol.
Queralt Castillo 21 març 2022 1 Comentaris Els reptes d’informar sobre una guerra (II) La guerra a Ucraïna ja està deixant imatges icòniques. En un context de conflicte bèl·lic és important informar, però també saber prendre decisions davant les qüestions ètiques que es presenten. Els límits de què es pot mostrar i què no, el dret a la privacitat de les persones o la importància d'informar de manera pausada i contrastada en són alguns exemples.