Imatge de l'accés a la web d'"El Salto" durant l'atac informàtic

Ciberatac a diversos mitjans de comunicació independents

Mitjans com els diaris "La Marea" i "El Salto" han patit els últims dies atacs informàtics organitzats que bloquejaven l’accés a les seves edicions digitals. El ciberatac també ha afectat mitjans com el portal ‘Kaos en la Red’, ' La Última Hora' i 'Arainfo'.
Captura de pantalla de la intervenció de Manuel Monteagudo a La Hora de la 1 a TVE

Què podem aprendre del fals coma de Manel Monteagudo?

Punt i final de l’estranya història de Manel Monteagudo, que aquesta setmana han explicat diversos mitjans. L’ascens i el descens de l’escriptor gallec ha estat meteòric. L’home afirmava haver estat 35 anys en coma i que s’havia despertat l’any 2014. Bona part dels mitjans van donar per bo el seu relat sense contrastar-ne detalls estranys.
Montserrat Roig amb Joan Fuster. Foto: Pilar Aymerich. Cedida per al llibre "Montserrat Roig. La memòria viva"

Montserrat Roig: periodisme contra l’oblit

Aquest dimecres, 10 de novembre, farà 30 anys que va morir Montserrat Roig. La lluita per la memòria, la mirada feminista i, en definitiva, el compromís social, amaren tota la seva obra. I el periodisme, no n’és cap excepció. Catalanisme, antifeixisme i feminisme. Va fer un periodisme valent, compromès i d'investigació.
El fotoperiodista Albert Garcia sortint dels jutjats. Foto: ACN. Pol Solà

Absolt el fotoperiodista Albert Garcia

El fotoperiodista Albert Garcia ha estat absolt finalment de l’acusació d’atemptat contra l’autoritat. El jutge conclou que no hi ha proves que demostrin que agredís un dels agents mentre cobria les protestes pel diari "El País" per la sentència del Procés, l’octubre del 2019.

Premi Ramon Barnils 2021: guia pràctica

El Premi Barnils de periodisme d’investigació ha obert aquesta setmana la convocatòria de la setena edició. Els guardons, promoguts pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, volen estimular la pràctica del periodisme d’investigació i reconeixen tant treballs publicats en mitjans d'àmbit nacional com en mitjans locals i comarcals. Repassem què cal tenir en compte per presentar-s'hi.
Mossos d'Esquadra durant una càrrega en el marc d'una protesta contra la sentència de l'1-O el 17 d'octubre del 2019 a Girona. Foto: ACN. Gemma Tubert.

Agressions a periodistes: dos anys després de la sentència de l’1-O

Avui fa dos anys de la sentència de l'1-O, que condemnava a penes de presó a nou líders independentistes, i que va desencadenar una setmana de protestes al carrer. Ens fixem en què va passar durant unes manifestacions que van deixar una setantena de periodistes ferits, en una majoria d'agressions provocades per la policia i fem un cop d'ull al Mapa de la Censura per observar com han evolucionat les agressions a periodistes durant els últims mesos.
Protesta davant el repetidor de TV3 a la serra de Perenxisa per demanar que no s'aturessin les emissions de la televisió pública catalana. Arxiu ACN

Una dècada a les fosques: TV3 al País Valencià i el sabotatge a l’espai català de comunicació

Enguany s'han complert deu anys de la darrera emissió de TV3 al País Valencià. Gairebé tres dècades de presència de la cadena pública catalana als televisors valencians es van acabar un 17 de febrer de 2011 amb un enfosquit en negre de les pantalles que s'estén fins a dia d'avui. Ara, una dècada després, tant la revolució digital com el panorama polític obren una escletxa de llum per una nova etapa encarada a la reconstrucció de l'espai catalanòfon de comunicació.
Captura de pantalla de Betevé de la cobertura de la jornada de vaga de la plantilla

Acomiadaments i precarietat, lloses del periodisme del 2021

La precarietat fa temps que afecta els periodistes, però la crisi derivada de la pandèmia ho ha accentuat. Avui ens fixem en els casos recents d’acomiadaments i situacions de precarietat en el món del periodisme i fem un cop d'ull als casos que recull el Mapa de la Censura aquest 2021.