Agents de policia de paisà davant la seu de la CUP, el 20 de setembre de 2017. Foto: ACN / Andrea Zamorano

Il·legalitzar la CUP: la violència com a excusa

Les declaracions del president Quim Torra, emplaçant els CDR a “empènyer i pressionar per fer possible la República”, han revifat el debat mediàtic sobre la il·legalització de la CUP. Fa alguns anys que la dreta reaccionària i els mitjans que li són afins alimenten l’imaginari que l’independentisme conté expressions violentes que demanen una acció contundent de l’Estat.
Manifestants espanyolistes increpen l'equip de TV3 durant la concentració del 12 d'octubre de 2018 a Barcelona. Imatge: captura del vídeo de Lorena Moreno a Twitter.

El 9 i el 12 d’octubre, dies complicats per als periodistes: últims casos al Mapa de la censura

Diversos professionals de la informació van ser víctimes d’agressions, insults i impediments per part de l'extrema dreta en les concentracions a València pel 9 d’octubre i també en la manifestació espanyolista del 12 d’octubre a Barcelona. Són només alguns dels incidents recollits aquesta setmana –en ordre cronològic– al Mapa de la Censura de Mèdia.cat.
Jordi Borràs, Albert Mercadé i Miquel Ramos a l'acte sobre extrema dreta organitzat per Somatents. Foto: Sònia Calvó.

L’extrema dreta als mitjans: qüestionar-la, desmentir-la o comprar-li el relat?

Com s’ha de fer la cobertura de l’extrema dreta des del periodisme? Cobrir un acte és sinònim de donar veu? Per intentar posar una mica de llum al debat i a les portes del 12 d’octubre, el col·lectiu Somatents ha organitzat –amb la col·laboració del Grup Barnils, impulsor de Mèdia.cat, i el Pati Llimona– la xerrada ‘La ultradreta nostra de cada dia’.
Diversos mitjans cobreixen l'Animac, el Festival de Cinema d'Animació, a Lleida. Foto: Carlos Cazurro / Wikimedia Commons.

La premsa local a Internet: adaptació o supervivència?

El tancament del 'Diari de Vilanova', el degà a Catalunya, situa la premsa local davant del mirall: ha sabut reinventar-se o només està allargant l’agonia? Un mitjà local purament digital pot ser viable? Què poden fer les capçaleres històriques per seduir el jovent? Parlem amb periodistes del territori per conèixer de prop la salut de la premsa de proximitat i el futur que li espera.