L’aïllament és un dels règims de vida més controvertits de les presons catalanes. En els anomenats Departaments Especials de Règim Tancat (DERT), els interns estan tancats a la cel·la durant 21 hores al dia i només poden sortir al pati una sola vegada. Els especialistes afirmen que aquest règim pot provocar danys psicològics irreversibles a partir del catorzè dia i l’ONU prohibeix aplicar-lo de manera perllongada. Tot i això, algunes persones s’hi passen mesos o anys. A Catalunya, la taxa de suïcidis als DERT és 3 vegades més alta que al règim ordinari i 12 vegades més que fora de la presó.

Diversos interns han denunciat haver patit abusos en aïllament. L’Estat espanyol és signant del protocol d’Istambul, que fixa garanties contra els maltractaments, però el Síndic de Greuges, a través del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura, alerta que als DERT no hi ha els dispositius de vigilància adequats. La Generalitat nega cap responsabilitat en casos com el de la Raquel E. F., que es va suïcidar a Brians després de 209 dies al DERT i d’haver-ho intentat anteriorment. Ara, el centre penitenciari prepara un pla perquè els presos que pateixen trastorns límits de la personalitat -entre un 20 i un 30% dels que hi ha en aquest règim- puguin sortir-ne i ser tractats en unitats psiquiàtriques. Durant els propers mesos, un grup de treball al Parlament de Catalunya analitzarà com s’aplica l’aïllament al nostre país.

L’Anuari Mèdia.cat entra al mòdul d’aïllament de Brians 1 per explicar aquest règim des de dins i radiografiar, en diversos capítols al llarg de les properes setmanes, les condicions de vida als DERT a Catalunya.

Testimonis

“Això és una merda, no ho aguanto més”

Raquel E.F. va romandre 209 dies al Departament Especial de Règim Tancat (DERT), una mesura que, segons la mateixa normativa de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, hauria de ser excepcional. En aquests gairebé set mesos, la documentació de Brians I registra fins a 26 incidents, entre ells tres intents de suïcidi, a més de l’aplicació d’immobilitzacions en almenys onze ocasions.

El 12 d’abril de 2014 va intentar treure’s la vida. Aquell dia, Raquel E. F. va ingressar al Departament Especial de Règim Tancat, fins l’11 d’abril de 2015, dia de la seva mort. Al desembre, després de l’incendi de la seva cel·la, havia rebut la visita del psiquiatre de la presó, a qui expressà el desig de “voler morir-se”. Al seu informe, el psiquiatre explica: “A la meva arribada la pacient es nega al principi a parlar però després refereix que està cansada del tracte que rep aquí i inicia un discurs reivindicatiu en relació a la suposada discriminació que pateix. Diu que ha intentat matar-se perquè poguéssim lliurar-nos d’ella”. Aquell dia, a la Raquel se li van practicar subjeccions mecàniques des de les 23:40 hores a les 12:15 del dia següent (12 hores).

Entre altres autolesions que es va infligir, consta la del 13 de gener de 2015: “s’ha autolesionat ahir [sic] esgarrapant[-se] la cara en un estat de nerviosisme. Presenta excoriacions [pèrdues de substància a l’epidermis] superficials múltiples en regions frontal, nasal i galtes”. Mesos després, en un informe del 3 d’abril de 2015, s’assenyala que “quan es van presentar les funcionàries, la interna va verbalitzar la seva intenció autolítica, i és previsible que utilitzés el llençol que tenia al llit o que es donés un cop al cap amb la part metàl·lica de la llitera, d’acord amb els gestos que realitzava”. En un altre incident, i tal com consta en l’expedient, “preguntada pels motius de la seva actitud, la interna va respondre: ‘Anava a matar-me, això és una merda, no aguanto més…’”. Els funcionaris fan constar a l’expedient que li ordenen “que deposi la seva actitud, al que fa cas omís [sic] i continua expressant la intenció de suïcidar-se”.

En un informe del 10 d’abril de 2015, un dia abans de la seva mort, s’explica que “la interna Raquel E. F. ha trencat el mirall de la seva cel·la (es troben trossos en el perímetre) i després s’ha autolesionat“. Els serveis mèdics determinen que “s’ha realitzat ferides superficials en els dos avantbraços […] amb un ganivet de plàstic. La interna està displicent perquè s’ha enfadat amb el psiquiatre i està rabiosa perquè no ha aconseguit que la traguessin del DE (Departament Especial)”.

Malgrat els intents i el comportament detallat en l’expedient, a Raquel E. F. no se li va aplicar el protocol de prevenció de suïcidis. En la resolució de la reclamació presentada pel Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans en nom de la filla de la interna, el Departament de Justícia justifica la no aplicació del protocol. “Generalment les conductes autolesives protagonitzades per interns tenen un caràcter reivindicatiu i manipulador, sense intencionalitat de suïcidar-se”, assegura la Generalitat. L’administració considera que els episodis d’autolesions de Raquel E. F. són fruit “d’un caràcter clarament manipulador sense veritable intencionalitat autolítica, raó per la qual no es va activar el protocol de prevenció de suïcidis, ja que no hi havia indicadors per activar-lo”.

Després de la mort de Raquel E.F. l’abril de 2015, dues internes més de Brians I s’han suïcidat en el mateix mòdul. El cas es troba actualment pendent de resolució judicial.


Fes clic sobre els punts per veure l’espai en 360º.

Et recomanem que visualitzis els vídeos en pantalla completa. Optimitzat per visualitzar amb l’app de Youtube.


Condicions de vida

Mapa d’incidents

A Catalunya hi ha 9 centres penitenciaris que tenen mòduls de Departaments Especials de Règim Tancat (DERT). En aquests mòduls, on es troben les cel·les d’aïllament i les sales de contenció mecànica, s’hi han documentat diversos abusos a presos, segons declaracions de testimonis recollides pel Síndic de Greuges. Com a Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura, el Síndic pot fer visites i inspeccions als mòduls d’aïllament, realitzar entrevistes en els mateixos centres penitenciaris i emetre recomanacions a les direccions del centres i els organismes competents. Aquest mapa mostra els testimonis recollits en els informes anuals del Síndic fets entre els anys 2011 i 2016.

Fes clic sobre la icona per veure la llegenda del mapa.

Continguts recomanats sobre l’aïllament publicats als mitjans de comunicació

Règim d’Aïllament: el punt més fosc de les presons (Catalunya Plural)

Els suïcidis de presos es tripliquen en aïllament (Diari Ara)

La reclusa que es va penjar a Brians després de més de mig any en règim tancat ja ho havia intentat abans

Les cel·les d’aïllament acaparen les denúncies per mals tractes a les presons catalanes (La Directa)

Un informe presentat avui per la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura assenyala els “greus efectes fisiològics, psicològics i psiquiàtrics” del confinament prolongat en unitats penitenciàries de règim tancat

Entitats per la defensa dels drets humans demanen que l’auditoria sobre l’aïllament a presons es presenti al Parlament (Catalunya Plural)

L’auditoria va ser encarregada per Amand Calderó, el nou director general de Serveis Penitenciaris