L'economista i activista social Arcadi Oliveres, a les jornades sobre la desobediència civil organitzades per Òmnium Cultural el juliol de 2019. Foto: Dani Codina / Òmnium Cultural.

Deixeu l’Arcadi Oliveres en pau

Moltes de les lloances a Oliveres grinyolen perquè les lliçons i aprenentatges que ell es va esforçar a difondre tenen poc a veure amb determinades pràctiques quotidianes –que són públiques i notòries– de qui les expressa.
Belén Esteban comenta a 'Sálvame' el programa en què Rocío Carrasco explica que ha estat víctima de violència masclista per part del seu exmarit, Antonio David Flores. Imatge: Mediaset.

Rociíto, carnassa al circ de la tele-escombraria

El cas de Rocío Carrasco és important perquè qüestiona l’eficàcia dels canals establerts per a les denúncies de les agressions contra les dones. Quan se li retreu que faci sevir la televisió per fer aquesta denúncia, al·legant que no és la via ordinària, que ha cobrat diners per fer-ho i que l’espectacularització de la violència contra les dones li fa un flac favor, ens oblidem que ella ja va recórrer a la justícia.
Rocío Carrasco, al programa de Telecinco en què explica que ha estat víctima de violència masclista per part del seu exmarit, Antonio David Flores. Imatge: Mediaset.

Guanya Telecinco, perd el feminisme

Telecinco ha fet un negoci rodó amb el cas de Rocío Carrasco i moltes feministes de bona fe han picat l'ham. Telecinco guanya i el periodisme perd. El periodisme perd perquè vam assistir a un judici paral·lel. El periodisme perd perquè Rocío Carrasco no és un testimoni de la violència masclista que participa en un documental, sinó una famosa que ha cobrat un dineral per participar en un circ.
Programa especial per a les eleccions dels Estats Units de novembre de 2020 a TV3. Imatge: CCMA.

Catalunya, nou estat dels… EUA?

L’actual paradigma de món “globalitzat” ajuda a exportar narratives dominants, alhora que resta importància a les que no gaudeixen d’un suport mediàtic poderós.
El diputat de JxCat Damià Calvet saluda el candidat d'ERC Pere Aragonès, al final del primer debat d'investidura al Parlament de Catalunya, divendres. Foto: Job Vermeulen / ACN.

Tot allò que no expliquem de les negociacions

Encara preval la percepció que l’emoció engrogueix i rebaixa la qualitat informativa. I no és d’estranyar en una societat radicalment patriarcal on aquesta part vivencial s’associa a la feblesa, i la política institucional se’n desmarca 'per se'. Amb tot plegat, em ve present un dels grans lemes feministes: allò personal és polític. I les negociacions no en queden al marge.
El 'Planta Baixa' de TV3 es va fer ressò divendres d'una nova moda entre 'influencers': muscular-se la mandíbula. Imatge: CCMA.

Modes idiotes

Hi ha una nova moda per aconseguir una mandíbula marcadíssima, tot mastegant exageradament una espècie de goma de plàstic, com una pilota d'esquaix. Així ens ho explicaven al 'Planta Baixa', fent el que ha de fer el periodisme: denunciar la situació i denunciar-nos a nosaltres mateixos. Perquè és un símptoma de la nostra malaltia social: no acceptar-nos.