La consultora en comunicació Míriam Hatibi (segona per l'esquerra), en una tertúlia a 'El Matí de Catalunya Ràdio' de Mònica Terribas. Imatge: CCMA.

Realitats invisibles

Poso RAC1: entre els tertulians no hi ha cap persona racialitzada. Em passo a la competència i sento la Mònica Terribas. Avui no hi té la Míriam Hatibi: una altra tertúlia protagonitzada únicament per persones blanques.
Infants i famílies participen a la iniciativa 'Patis oberts' a diverses escoles. Foto: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Parlem de vida

Als i les companyes periodistes: deixem ja d’amplificar els missatges, seguir l’agenda i donar espai i minuts de glòria a la dreta i la ultradreta, perquè el dret de les dones a decidir sobre el nostre cos o el combat contra totes les violències sexistes són dos temes inqüestionables: si volem debatre-hi hauria de ser per ampliar-los i millorar-los, i no a la inversa. Que no ens desvien la mirada.
La diputada d'ERC Jenn Díaz va fer públic el seu testimoni com a supervivent de violència masclista des del faristol del Parlament. Foto: Núria Julià / ACN.

Gràcies, estimada Jenn

Visibilitzar les minories o les persones amb problemes és essencial per capgirar situacions: per fer canviar polítiques, per convèncer dones que denunciïn... Per això és tan important el que ha fet Jenn Díaz al Parlament.
El compositor Narcís Bonet i Armengol. Imatge: CCMA.

Avui ho llegeixes, demà ho oblides

Quants altres Narcís Bonet ens estem perdent? I no només avui. També demà. Què en quedarà, de totes les llavors, si no les fixem bé en els arxius, en la memòria audiovisual col·lectiva? Què en quedarà, si no ens hi dediquem? En aquest temps que vivim, faig una oda al periodisme que roman versus el de consum ràpid, el de l'"avui ho llegeixes, demà ho oblides".
El viceprimer ministre italià Matteo Salvini, a l'acte del 40è aniversari de la creació del Grup d'Intervenció Especial (GIS) dels Carabinieri, l'octubre passat. Foto: Ministeri de Defensa italià.

Sobredosi de Salvini

"El petit Nicolás" va voler vendre com a innovadora la idea d’un partit “sense ideologia i que funcioni com una empresa” al 'FAQS'. Això, exactament, és el que és el Moviment 5 Estrelles italià. La sobredosi informativa de Salvini no ens pot fer oblidar que no governa tot sol. Fer-ho és blanquejar aquells que en són, com a mínim, còmplices necessaris.
Tercera assemblea de treballadors de 'Playground', divendres. Foto: Comitè de Treballdorxs de Playground.

Somriures des de l’altar

L'ERO a 'PlayGround' ha estat interpretat per algunes persones –entre les quals hi ha treballadors de mitjans que no oferien les mateixes perspectives– com un fracàs del que han anomenat, en general despectivament, "periodisme millenial", amb aquesta superioritat moral que supura la paraula, amb aquest adultisme que diu abans tot era millor, ridiculitzant qualsevol opció nova, diferent.
Un equip del programa 'Espejo Público', agredit en una protesta de taxistes, el juny de 2017 a Barcelona. Imatge: Atresmedia.

No s’ha de pegar els periodistes, però…

Cada cop hi ha més col·lectius emprenyats amb els mitjans, i alguns integrants d’aquests col·lectius opten per l’assetjament o fins i tot l’agressió física als periodistes que cobreixen les seves protestes. Si bé és cert que els agressors es desacrediten a ells mateixos, també ho és que aquests fets són la punta de l’iceberg d’un malestar amb els mitjans que va més enllà i que es manifesta de moltes formes diferents.
El partit de futbol entre l'Athletic Club i l'Atlètic de Madrid, dimecres a San Mamés, va batre un rècord d'assistència en un matx d'equips femenins. Foto: Reial Federació Espanyola de Futbol.

Ni periodisme, ni esportiu

Una tarda que jugava l’equip femení del Barça, un company va preguntar a la resta, en veu alta, què havien fet “els chichis”. De seguida van esclatar els riures, ja sabeu, les brometes. A mi em bull la sang cada cop que hi penso.